Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

01:00 | February 1, 2022

Seed Cycling


Det känns som att de enda jag pratar om är min IVF-resa men den har blivit så stor del av mig och många val jag gör idag (inom det området) är på grund av den. Efter att ha tagit med än 100 sprutor in i min kropp av mediciner som påverkar kroppen otroligt så vill jag verkligen göra saker som får den att må bra. Och jag försöker att få den att må bra genom naturliga medel, som tex kosttillskott och kosten. Och jag har läst lite om Seed Cycling som ska hjälpa kroppen under en menscykel.

Kärnor, frön och nötter tex innehåller otroligt mycket bra saker för kroppen och kan även hjälpa din hormonbalans samt menscykel att bli mer regelbunden, boosta ditt progesteron och även hjälpa mot PMS. Jag själv har alltid haft en bra och regelbunden cykel men jag vet ju inte riktigt hur det kommer att vara nu när jag väl får min mens. Jag har ju inte fått tillbaka den än efter att jag fick ta sprutan mot utomkvedshavandeskapet. Men när den kommer så tänkte jag testa Seed Cycling. Och man använder sig av linfrön, pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön.

Såhär gör du:
– Ta 14 matskedar av linfrön och 14 matskedar pumpakärnor. Mixa dom så det blir lite som ett pulver. Anledningen till varför man mixar dom är för att kroppen lättare ska ta upp det plus att det är lite lättare än att sitta och tugga i sig allt. Häll sedan upp i en behållare med lock. Detta blir din Follikulärmix.
– Ta 14 msk solroskärnor och 14 msk sesamfrön och mixa ihop dom samt häll i en behållare med lock. Detta blir den Lutealmix.
– Detta förvarar du sedan i kylen där det är mörkt och svalt och för att se till att skydda de bra fetterna så bra som möjligt.
– Första dagen i den menscykel, det är den dagen du får din mens, då tar du två matskedar av Follikulärmixen. Du kan blanda i det i en smoothie eller kanske strö över din gröt på morgonen.
– När du får din ägglossning (för en regelbunden cykel så brukar det ske runt dag 14) börjar du ta av din Lutealmix istället. Jag personligen använder mig inte av något preventivmedel utan jag tar temp på morgonen och kollar även sekret för att säkerställa att jag fått ägglossning. Om man inte vet när man har ägglossning, har en längre cykel eller kanske en väldigt oregelbunden så  kan man ju använda sig av ägglossningstest. Men du börjar med din Lutealmix när du har bekräftat en ägglossning.
– När mensen kommer igen så går man tillbaka till sin Follikulärmix.

Innan man börjar med detta kan man ju läsa på lite om detta men det här är (vad jag förstått) ett bra sätt för att få en bättre hormonbalans och även boosta kroppens hormoner. Och i min situation så vill jag ju såklart göra allt som på något sätt boostar kroppen så att den ska må så bra som möjligt. Och som vi känner nu kommer vi inte att fortsätta med IVF utan jag och Elias vill få våra kroppar att må så bra som möjligt för att ha bättre odds i framtiden när vi känner oss redo igen.

Jag är verkligen ingen expert eller har stor erfarenhet av just detta så läs på och rådfråga läkare mm om du är osäker på om detta är något för dig. Plus att det är olika rekommendationer vart man än är (lyfter fram detta då vissa nämnde detta i kommentarsfältet). I Sverige är intaget 1-2 msk och här i Kanada/ USA är det 4-5 msk per dag. Så det är upp till var och en. Men superbra att ni delar med er info!

Om det är någon av er som testat detta så får ni gärna dela era erfarenheter i kommentarsfältet!


29 kommentarer29 kommentarer om “Seed Cycling”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej

  Malda/krossade linfrön ska man vara försiktig med att äta. De innehåller cyanogena glykosider som ombildas till vätecyanid. Finns mer att läsa på livsmedelsverket i länken.

  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/notter-och-froer/linfro

  Reply
 • Tänkte precis säga samma sak. Krossade eller malda linfrön ska kokas och man ska max äta 1 matsked per dag som vuxen. Läs mer på länken ovan. Folk gör såklart som de vill men tänker att det kan vara bra att vara informerad om att det kan vara farligt hursom.:)

  Reply
 • Ja jag håller med. Men det är så olika mängd som rekommenderas vart man än är. Här tex är det fine att äta 4-5 msk men i Sverige är det 1 och då måste den vara tillagad…

  Reply
 • Ja, det skiljer sig säkert mellan länder. Sverige kanske är mer restriktiva än vad som behövs men viktigast är väl att folk, som du säger, känner till att det är farligt i stora mängder och kan leda till förgiftning. Annars är ju nötter och frön oftast bra och nyttigt att äta.

  Reply
 • Ja jag har också läst det där. Men här borta och i USA är det okej att äta 4-5 msk per dag utan att det är farligt. Men det är ju olika överallt så man får känna efter själv hur man väljer att göra.

  Men bra att du lyfte fram det!

  Reply
 • TACK för att du delar med dig om allt detta. Är i samma sits som dig och är villig att testa allt som kan tänkas hjälpa! Aldrig hört talas om seed cycling förut så det ska provas nu:)

  Reply
 • Läs på lite om det innan och se om det kan vara något för dig!

  Reply
 • Hej!

  Då jag vet att du har erfarenhet av botox-behandlingar så ställer jag frågan här. Har googlat i en evighet men hittar inga bra svar.

  Jag blev missnöjd med resultatet av en botox-behandling och vill snabba på förloppet för att få tillbaka muskelaktiviteten. Finns det något jag själv kan göra för att snabba på detta förlopp?

  Med vänlig hälsning,
  Linn

  Reply
 • Först och främst är det så viktigt att man går till någon som är otroligt duktig när det kommer till botox så det inte blir fel. Men om det sker kan man inte göra så mycket åt det… Men det som däremot gör att botoxen inte verkar lika länge är tex träning eftersom du rör på dig och svettas mycket. Annars så är det bara att vänta ut det.

  Reply
 • Vad spännande! Ska nog också testa detta för att få bukt på min cykel 👌 Jag fick ett utomkveds i november och min cykel är inte riktigt på banan än (har alltid lite oregelbunden dock). Tack så mycket för tipset! Jag undrade också över det där med krossade linfrön men såg att andra skrivit om det också. Linfröolja ska ju vara supernyttigt så jag känner mig förvirrad vad som gäller 🤯 Kommer du göra spolning av dina äggledare tror du? Jag funderar på att försöka få göra det privat för att se hur flödet är…
  Allt gott till dig! ❤️

  Reply
 • Ja kolla om det är något som kan funka!
  Jag fick det i december så jag vet hur det känns och jag hoppas att det blir bra för dig!

  Jag ska göra en biopsy av livmodern så fort min menscykel är back on track.

  Detsamma!

  Reply
 • Tack ❤️ Lycka till med allt! Tror det kommer gå bra för er till slut ❤️ Håller alla tummar och tår 🙏🙏🙏 tycker själv att det är svårt att leva på under tiden och klara av jobb och vardag men vi får göra vårt bästa på varsitt håll. Livet är ju trots allt här och nu och inte sedan… Jag följde ”Phil & Alex” på YT förut. De kämpade i typ 7 år tills de fick sitt första biologiska barn (de har två adoptivbarn också) och nu ska de påbörja resan mot ett till biologiskt barn 🥺

  Reply
 • Det känns som du hela tiden “jagar” rätt kost. Minns när jag läste din blogg för x antal år sedan då gick du på någon special diet som en pt utformat åt just dig med en frukost på: 3 ägg, 1 msk grädde och fetaost som du gjorde till äggröra. Sen typ lax med sallad till middag. Att äta 21 ägg i veckan, vi snackar liksom 84 ägg i månaden … det kan väl vem som helst förstå att det inte är bra för hälsan.
  Visst, ägg har högkvalitativt protein, men ägg har också kolesterol och diabetiker ska t.ex inte äta ägg.

  Det låter som du kanske har lite osunt förhållande till mat? Att ständigt jaga “rätt” kost och få till synliga muskler med träningen.
  Detta jagandet måste ändå vara ett stresspåslag anser jag. JA, du mår bra av träning. Det gör alla. Men det kan också bli en besatthet och leda till ortorexi.

  Du kanske bara skulle skita i allt vad kost heter och äta det du verkligen tycker om istället för att konstant gå på olika dieter?

  Reply
 • Det du inte verkar förstå är att om jag inte ser över vad jag äter så äter jag otroligt dåligt. I vissa fall har jag till och med gått en hel dag utan att jag ätit frukost så jag behöver ha koll på min kost för att se till så jag får i mig det jag behöver.

  När jag tränade med min PT i Stockholm så var det specifika resultat jag ville ha och då behöver man gå på en viss diet. Så det enda som jag “jagar” är väl att må så bra som jag kan göra genom bra kost och träning och inte behöva använda mig av mer mediciner!

  Reply
 • Jag är precis likadan. Måste göra matschema, annars blir det hipp som happ. Vill även försäkra mig om att jag får i mig det protein jag behöver eftersom jag har insett att jag behöver mer än genomsnittet för att min kropp ska fungera. Om jag inte får det så funkar inte min mage totalt, jag blir jättetrött, osv. Fint att du inte behöver bry dig om vad du äter men vi är alla olika. Man behöver inte ha eller vara i riskzonen för ortorexi bara för att man vill ha resultat av sin träning.:)

  Reply
 • Fast det är ju så att jag förstår detta eftersom jag skriver: ”Det låter som du kanske har lite osunt förhållande till mat?”

  Men jag fattar hur du menar i ditt svar.
  Du vill bara må bra, få i dig rätt näring/kost så att det ger dig bästa förutsättningarna för vad du anser är hälsosamt för dig.

  Got it! 🤗👌🏼

  Reply
 • Ursäkta att jag lägger mig i, men vad är det med ägg som skulle göra det “ohälsosamt” att äta 3 stycken per dag? Att det innehåller kolesterol som skulle vara dåligt är en gammal myt och idag vet man bättre. Att diabetiker inte får äta ägg har jag aldrig hört talas om och då har min man faktiskt diabetes typ 1 och min pappa har typ 2. Så vad har du för källor förutom spekulationer på något forum? Tycker bara det är så onödigt att sprida myter om vilken mat som är “ohälsosam” samtidigt som man gömmer sig bakom att anklaga andra för ortorexi.

  Reply
 • https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wE75gn/daliga-nyheter-for-alla-aggalskare

  Ett par ägg om dagen går bra
  Ett eller ett par ägg om dagen kan du utan problem äta, om du är frisk för övrigt.

  Har du diabetes bör du vara lite försiktig med ditt intag av kolesterol, eftersom du då kan löpa en lite förhöjd risk att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar. Det samma gäller om du vet att du har en ärftlighet för hjärt- och kärlsjukdomar, då kan det vara bra att vara lite försiktig med äggätandet, för att inte riskera att förhöja din risknivå.

  Reply
 • Låt mig förtydliga: Men det kan också bli en besatthet och leda till ortorexi.

  Var skriver jag att Annica har ortorexi?

  Nej, det skriver jag inte. Jag skriver att “det kan” också “leda” till ortorexi.
  Tycker du själv ska läsa på lite innan du säger till någon annan att det är “spekulationer”… nej det är inte spekulationer.
  Det är fakta.

  Nöjd Mila?

  Reply
 • Gick ej att kolla på när du gjorde håret så fint. Men nu kan jag se tex när du filmar vovvarna. Älskar det. Februari är grå och kall i Stockholm. Hoppas du får en bra månad och så kul när du tipsat om tex hårvård eller gillar vovvarna. Kram. 😊

  Reply
 • Har du testat bidrottning gelé ? Om ja ,hur upplevde du det? Smak o hur kroppen reagerade osv, det ska ju tydligen vara bra för infertilitet, men hittar inte så mkt på hur det faktiskt fungerar

  Reply
 • Förlåt off topic fråga?
  Ska flyga till USA i mars och vill hitta munskydd till flyget som är så bekväma att andas i som möjligt.
  Har du tips på nåt bra munskydd som har lågt andningsmottstånd och inte blir så fuktigt att andas i?

  Reply
 • Sååå bra <3

  https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

  Reply
 • Gud vilka bra tips du ger! Måste testa direkt 🙂

  Reply
 • Detta ska jag testa! Tack för tipset 🙂

  Reply
 • Tack Annica för att du/ni delar er resa! Vi är inom kort i uppstarten av utredning… det har tagit oss ett tag att komma hit då man känt sig ganska så misslyckad och vart svårt för mig att acceptera att jag inte kan bli gravid på naturlig väg. Men ditt sätt att prata om detta är en riktig boost för mig och jag känner mig verkligen mindre ensam! Så tusen tack för att ni är öppna med denna resa och jag vet att detta kan stötta fler som kämpar där ute! Du skriver så ärligt om det och jag är väldigt tacksam för det❤️

  Reply
 • Såg artikeln i mama och letade upp din blogg då jag vill säga – ge inte upp! Efter 5 år, tre ägguttag och 9 insättningar kom hon – vår fina efterlängtade flicka! Men vägen dit var sjukt jobbig och känslan av att ge upp har funnits många gånger. Men hoppet var större och gav mig ny kraft då och då. Pausa och starta om, vila och njut av livet och ta upp kampen igen <3

  Reply
 • Skickade ett meddelande till dig på Instagram (sofiapatricia)

  Reply
 • Kolla meddelande på insta, skrev där

  Reply