Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:07 | September 9, 2021

Igång med blodproverna


Vaknade efter 6 imorse, jag kom ihåg att inte ta mitt Levaxin och inte äta någon frukost eftersom man får inte ta sina mediciner samt vara fastande när man ska ta dessa prover.

Dom ska börja undersöka min sköldkörtel här också som i Sverige. När jag gjorde det sist här under tiden vi skulle börja med IVF hade jag väldigt bra värden och låg inom referens. Och då inte inom Sveriges referensspann som är helt åt skogen dåligt. Kan man inte så mycket om Sköldkörten vill jag verkligen rekommendera @vulverinekoos på Instagram. Jag har sett alla hennes webinar “Barnlängtan” och då pratar hon om sköldkörteln. Ett TSH ska ligga mellan 0,8-1,8 enligt henne men svenska vården tycker ändå att man kan ligga på 2,5 utan problem. Men det är problem!

Jag hade 1,5 innan vi började med IVF, mitt T4 och T3 låg också perfekt och det är superviktigt att man kollar dessa när man kollar sin sköldkörtel. Kan man kolla RT3 så är det ännu bättre. Men som sagt, kolla in hennes webinar och börja lära er och förstå er på era kroppar istället för att ta massa mediciner för att trycka bort symptom. Kroppen är smart, menscykeln är helt fantastisk och förstår du din menscykel så kommer du kunna få mer svar än ett blodprov!

När vi kom hem till Sverige stack mitt TSH iväg och det gjorde det pga jag var gravid, utan att jag visste det i början så jag fattade nada. Men sen när det kom fram så tog det lång tid innan både jag och vården började förstå ett samband mellan dom. När jag blir gravid flippar min sköldkörtel, den kan inte producera tillräckligt med T4 vilket gör att mitt TSH ökar kraftigt. Därför satte man in 100 mikrogram Levaxin som gjorde att jag fick normala värden. Men! Nu när jag inte är gravid vet vi inte om jag har problem med sköldkörteln eller om det bara sker om jag blir gravid. Så det är några av testerna som jag tog idag.

Så många sköldkörtelprover med autoimmuna sjukdomar samt upprepade missfallsprover så totalt 7 rör blev det en dag. 1,5 h väntetid och jag är glad att Elias insisterade att följa med. Även om han satt i bilen och väntade den tiden, då man inte får ta med sig någon, så betyder det så mycket att han är med så mycket han kan för att stötta.

Väntrummen här i är inte alls lika “trevliga” som i Sverige. Om man ens kan tycka att väntrum är trevliga…
7 rör fylldes. Sjuksköterskan var så mysig, hade också en dotter som heter Annica vilket är väldigt ovanligt i Kanada. Men hon hade tysk bakgrund så därav namnet. Kanada är fantastiskt på många sätt och vis men när det kommer till tex vården, tandläkare mm så är många lokaler väldigt omoderna och känns nästan lite ofräscht. I Sverige är det mer sterilt men det känns lite mer tryggt på något sätt. Även om dom rummen också är ångestladdade…


10 kommentarer10 kommentarer om “Igång med blodproverna”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Åh vad kul att du är tillbaka i “blogg format” igen. Ser fram emot att följa din blogg!

  Vilken tuff resa du går igenom som kvinna, kan tänka mig att det även är svårt för Elias att försöka vara ett stöd och finnas där men inte riktigt veta exakt hur du upplever det. Vi kvinnor får stå ut med mycket när det kommer till våra hormoner osv.

  Är själv i en jobbig situation då jag haft blödningar med utredningar under … hör nu och häpna 3 år!
  Blödningar i 3 år. Stoppat i mig massa hormoner som inte hjälpt ett dugg. Tänk er att ha gått med tamponger och bindor i 3 fucking år… det är fan helt jävla sjukt vad vi kvinnor måste stå ut med.

  Nu har jag sagt STOPP. Ta bort min livmoder är mitt svar till gyn. Ta bort den!

  Reply
 • Så starkt av dig att våga dela med dig! Har du någon autoimmun sjukdom?

  Reply
 • Referenservärderna i Sverige ligger absolut för högt för någon som önskar bli gravid. 0,8-1,8 är bra men jag vill faktiskt säga max 1.5 utifrån erfarenhet och all kontakt med vården, både utomlands och i Sverige som jag haft. Som tur är finns det läkare i Sverige som förstår sig på det där med sköldkörteln. Vårdcentraler är generellt urkassa på det medan ivf kliniker brukar vara något bättre.

  Reply
 • Hej!
  Tack för att du delar med dig av din berättelse.
  Jag har också fått till mig att mitt TSH ligger inom referens 2,3-2,4. Hur lyckades du fixa behandling för den delen i Sverige om inte VC ville hjälpa dig?
  Tacksam för svar.. lite vägledning i hur jag ska gå vidare i mitt fall❤️

  Reply
 • Jag som är frivilligt barnlös kan inte förstå vilket helsike ni går igenom.
  Jag hoppas att du snart kan ha ett litet knyte i famnen och se tillbaks på den här jobbiga tiden som ändå värt det.
  Lycka till!!

  Reply
 • Hej, jag tycker också att det är kul att du är tillbaka. Jag har också gjort ivf, i olika behandlingar, på olika sjukhus, med varierande resultat. Men en fråga har jag aldrig lyckats få svar på. Du verkar vara påläst eller kanske har en läsare som är.
  Hur fungerar det med klimakteriet? Om mina ägg ska räcka tills jag är exempelvis 50, jag gör en ivfbehandling och plockar ut 24 ägg. Hamnar åldern på 48 då? Om jag gör fem sådana behandlingar är det ju 10 år
  Jag har aldrig fått svar på hur äggutplocket påverkar detta.

  Reply
 • Har verkligen saknat dina inlägg! Och du skriver rakt från hjärtat och känns friare och öppnare än förr, så härligt! 🥰

  Reply
 • Har följt dig på insta sen du började skriva om TSH etc. Du är påläst och skriver bra! Mitt TSH gick också upp jättemycket när jag blev gravid (har legat bra innan graviditeten). Dock har det inte resulterat i missfall för min del. Jag är såklart otroligt tacksam för det. Äter Levaxin sedan v 8 och ska göra en utredning efter förlossningen. Jag hoppas innerligt att de hittar ”felet” för din del så snart som möjligt. Kommer fortsätta följa din resa.

  Reply
 • Så glad att du är öppen med allt det här. Har själv försökt få barn i tre år vilket resulterat i tre misslyckade ivf-försök och två spontana graviditeter som slutade i MA. Du är så otroligt duktig på att sätta ord på känslorna. På instagram skrev du om hur du kände att du tappt dig själv och den du är. Det var så bra skrivet så jag var tvungen att läsa upp det för min psykolog och några vänner! PRECIS så känner jag och just känslan som kommer då och då, är det värt att förlora mig själv för det här?
  Ändå fortsätter man för att viljan är starkare än tvivlet.

  Reply
 • Jag tycker det är väldig kul att följa er vardag i Canada oxå så ha ingen ångest över att du skriver
  om det med:-D

  Reply