Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

20:18 | December 4, 2019

Kan inte skatten också vara jämställd?

Hemkommen efter ett träningspass. Vaknade och hade så himla många sms och kände bara att jag var tvungen att komma iväg och träna innan jag tog tag i allt. Hatar att få sms, alltså verkligen hatar! Eller det är ju bättre än telefonsamtal får då kan jag välja själv när jag ska svara på det. Men jag blir ju så lätt stressad, jag kan hantera stressiga situationer men jag mår inte bra av det.

För någon dag sedan pratade jag med min sambo om det att ibland känns det inte som att jag räcker till. Inte att jag inte duger utan att det finns inte tillräckligt mycket av mig så jag kan ge alla det de vill ha. Jag har mitt jobb med sociala medier som tar upp väldigt mycket tid. Samtidigt så sitter jag med några låtar som ska slutföras så jag kan börja släppa igen. Sedan ska jag ta hand om ett hem och det är ju ganska stort här vilket tar en del tid bara att dammsuga. En hund som behöver stimulering. Vännerna här som vill hänga, en sambo som jag också vill supporta och få tid med. Vänner och familj i Sverige som jag ska ringa för att få lite update. Jag får liksom inte ihop det i mitt huvud hur föräldrar bär sig åt… Att ha sitt jobb, sitt hem, sin partner, några ungar som också kanske har aktiviteter som man behöver köra runt dom på. Samtidigt som man själv vill få tid till att utföra aktiviteter får att må bra. Ni är power människor! All cred till er.

Jag vill så gärna ge allt av mig till mina nära och kära när vi väl pratar och det känns som att det bara är mitt ansvar att ringa och höra av mig eftersom det är jag som flyttat. Samtidigt vill jag ge allt inom mitt jobb eftersom jag älskar ju att jobba men nu de senaste dagarna har jag vaknat med för mycket uppgifter och på det, som grädden på moset, så blir man ju påmind om skatten. Ju hårdare man jobbar, ja desto mer ska man skatta. Känns ju helt rimligt… NOT!

Varje månad när mejlet kommer med summan som jag ska betala så känner jag bara “varför ska jag ens jobba såhär hårt om jag bara blir straffad för det?” För det är så jag känner. Jag är sämst när det kommer till politik och vet att jag inte ska ge mig in i den diskussionen men det är svårt att inte bli provocerad. Det finns ju en anledning till varför det är som det är, alla har inte samma förutsättningar. Men jag kommer nog aldrig att förstå att om nu Sverige ska vara så jämställt, kan man inte bara sätta en och samma beskattningsprocent för alla? Tjänar du 10,000kr och måste skatta 30% ja då är det 3,000kr i skatt. Eller om du tjänar 100,000kr så blir det 30,000kr. Kanonbra, alla går efter samma skatt, inget tjaffs!

Det är många gånger som jag velat ta ut en lön och sedan kommit på att “plockar jag ut en tusenlapp till så måste jag skatta 50% istället”. Så ska man väl inte behöva känna? Varför ska inte jag få plocka ut en valfri lön från mitt företag där det är jag som jobbat in pengarna utan att behöva känna mig begränsad?

Och ännu en gång, jag vet att alla inte har samma förutsättningar. Men tänk om alla gigantiska miljon- eller miljardföretag helt plötsligt började tänka som jag, hur skulle det då sluta? Vart skulle pengarna då komma ifrån?

Är ni insatta i politik eller Sveriges ekonomi? Hur fungerar det? Varför har vi dessa regler med olika procentsatser?


73 kommentarer73 kommentarer om “Kan inte skatten också vara jämställd?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hur menar du att det är jämställt om två stycken människor har kvar 7000 respektive 70 000kr att leva på?

  Lönen säger inte nödvändigtvis ett skit om hur hårt man jobbar. Tänker du inte på det?

  Reply
 • Exakt så tänkte jag också!

  Reply
 • Sverige har redan skamligt hög skatt för människor med låg inkomst. En sjukpensionär som slitit hela livet eller en ung människa som blivit sjuk och aldrig kommit ut i arbetslivet betalar lika stor procent skatt på sina 9000 kr i månaden som en som tjänar 40.000 kr! Så är det inte i andra nordiska länder, där fattar de att det inte alls är rättvist att sjuka ska betala över 30% skatt och leva på 6000 kr i månaden. Skatt finansierar alla våra samhällsfunktioner, skola, sjukvård, vägar, sånt som vi alla utnyttjar. Vet inte om du bara är ute efter att provocera eller om du är såhär verklighetsfrånvänd och egoistisk? Föreslår att du flyttar till USA, det låter som deras samhälle skulle passa dig perfekt. Strunt samma att miljoner av människor inte har råd att gå till läkare, köpa livsviktiga mediciner eller ens ha tak över huvudet, bara bortskämda influencers slipper betala skatt.

  Reply
 • Öh, va? Nej en som tjänar 9000kr betalar LÅNGT ifrån samma procentsats som den som tjänar 40.000kr, var får du det ifrån?

  Reply
 • Ett argument för att ta bort marginalskatten, (50 % i skatt efter viss brytpunkt):

  Ett tips i kommentarstråden är att bara ta ut lön till brytpunkten ca 42 tkr. Exakt så tänker många hög inkomsttagare, dvs. att efter en viss brytpunkt är det inte värt att tjäna mer. Detta är ett problem! För det minskar vår skattebas. Om de tjänar mer ger det en större skatteintäkt som kan fördelas på vår välfärd.

  Exempel: Annica tjänar 100 kr och 30 % dras, dvs. 30 kr i skatteintäkt, eller Annica har ett incitament att arbeta mer pga. och tjänar 300 kr och 30 % dras, dvs. 100 kr i skatteintäkt.

  Höga skatter kväver människors incitament att tjäna mer = mindre pengar till välfärd.

  Så tänker iallafall jag. Jag får en extra månadslön i bonus per 100 h extra jag arbetar per år. Väljer aktivt bort det pga. att fritid känns mer lockande pga. att så mycket äts upp. Kanske bra för mig, tråkigt för Sverige som missar sina 30 % på mina extra månadslöner.

  / En som tycker om att betala skatt och vårt välfärdssamhälle

  Reply
 • Rättelse: Exempel: Annica tjänar 100 kr och 30 % dras, dvs. 30 kr i skatteintäkt, eller Annica har ett incitament att arbeta mer och tjänar 300 kr och 30 % dras, dvs. 90 kr i skatteintäkt.

  🙈

  Reply
 • Som höginkomsttagare skattar man inte 50% på hela lönen, utan den berör bara den del av inkomsten som ligger ovanför ca 30%.
  Därför är det ju direkt korkat att bara ta ut lönen vid brytpunkten, vilket de flesta antagligen inte gör. Jag vet inte vilka “många höginkomsttagare” du pratar om Sara som tänker så, men de borde alla läsa på lite mer om inkomst och skatt.
  Den totala effektiva skatteuttaget på lönen för någon som tjärnar typ 70.000kr i månaden blir trots allt inte mer än ungefär 35 %.

  Reply
 • Skönt med nån påläst som kommenterar så inte bara massa felinfo sprids av vissa andra som kommenterat👌

  Reply
 • Svar till hoppa inte över samhällskunskapen i skolan.

  Det var ett enkelt exempel för att illustrera problemet med att ta bort incitament till att tjäna mer. En stark ekonomi innebär en ökad skattebas. Jag är väl medveten om att det är 50 % efter brytpunkten som gäller. Poängen med hela exemplet är att många anser inte att t.ex. en löneförhöjning är något att lägga in en högre växel för när man väl passerat brytpunkten och istället väljer att prioritera annat t.ex. fritid. Det är åtminstone något jag ofta diskuterar med mina kollegor.

  Jag tycker också att namnet på inlägget har en onödigt mästrande ton åtminstone om ditt syfte är att ändra en annan persons ståndpunkt.

  / Sara (som är mitt riktiga namn)

  Reply
 • En lön på 70k med en brytpunkt på 42k och kommunalskatt på 31%, och statlig skatt på 20% ger en effektiv skatt på 39%. Har då ej räknat bort jobbskatteavdraget, men tror att brytpunkten ligger lägre. 39% är ganska stor skillnad mot både 30% och 35%.

  Håller med Annica, ha lika procentsats för alla. Annars finns det inget incitament att ta ut mer lön eller arbeta längre timmar om man tjänar över brytgränsen.

  Reply
 • Instämmer helt här!

  Reply
 • ” Vet inte om du bara är ute efter att provocera eller om du är såhär verklighetsfrånvänd och egoistisk? Föreslår att du flyttar till USA, det låter som deras samhälle skulle passa dig perfekt. Strunt samma att miljoner av människor inte har råd att gå till läkare, köpa livsviktiga mediciner eller ens ha tak över huvudet, bara bortskämda influencers slipper betala skatt.” Instämmer helt här

  Reply
 • Svar till hoppa inte över samhällskunskapen i skolan.

  Det var ett enkelt exempel för att illustrera problemet med att ta bort incitament till att tjäna mer. En stark ekonomi innebär en ökad skattebas. Jag är väl medveten om att det är 50 % efter brytpunkten som gäller. Poängen med hela exemplet är att många anser inte att t.ex. en löneförhöjning är något att lägga in en högre växel för när man väl passerat brytpunkten och istället väljer att prioritera annat t.ex. fritid. Det är åtminstone något jag ofta diskuterar med mina kollegor.

  Jag tycker också att namnet på inlägget har en onödigt mästrande ton åtminstone om ditt syfte är att ändra en annan persons ståndpunkt.

  / Sara (som är mitt riktiga namn)

  Reply
 • 1. En kan jobba sinnessjukt “hårt” och ändå tjäna 25000kr/mån FÖRE skatt.
  2. Rättvisa är när vi har samma förutsättningar. Vilket vi aldrig kan ha när en grupp lever på 18000kr/mån och en annan grupp lever på det tredubbla. Var är rättvisan i det?

  Ha lite medkänsla. Du jobbar inte “hårdare” än någon annan som jobbar heltid och dessutom är det ju självvalt. Plocka ut minder lön bara så behöver du inte betala mer skatt.

  Reply
 • Precis. Vill betona att rättvisan handlar om att alla ska ha samma förutsättningar. Det är där vi pratar jämställdhet.

  Men det är en intressant diskussion det här. Jag sympatiserar med socialismen (är dock inte i närheten av så insatt som jag skulle vilja vara), och mina mer liberala vänner anser att jag är “sosse” för att jag är arbetarklass och vill dra ned andra till min nivå. Jag säger inte att liberaler eller förespråkare av en kapitalistisk ekonomi har bristande empati, men det skaver i mig att de som har så mycket vill ha mer när andra står helt utan. “Men jag jobbar hårt”. Ja, absolut, men det gör andra också och det är där den där obarmhärtiga orättvisan kommer in. “Men ett samhälle är som en kropp och alla kan inte vara hjärnor”. Nej, men säg den kropp som fungerar med några brutna fingrar, en stukad fot etc. Nu rantar jag, men konceptet “gör man mycket får man mer” gör mig galen.

  Reply
 • Jag håller ju såklart med dig. Men det är ju så omotiverande att ta i lite mer inom sitt jobb när man vet att man måste betala mer skatt. Då kan jag ibland bara känna ”skit samma” och så ska det ju inte behöva vara.

  Reply
 • Men snälla. Nu får du tänka ett varv till. Känner du verkligen att du behöver mer pengar?! Du skriver blogg, gör musik och instagramar, gläds istället åt att du kan leva på det.

  Reply
 • Är det inte motivering nog, att du hjälper alla dem som inte är lika priviligierade som du?

  Reply
 • Tänk också att din pension blir bättre även om du skulle skatta 50% på några tusenlappar än att du bara väljer att ta ut vid brytpunkten. Det där med att man skattar 50% på hela summan har många missuppfattat så sjukt mycket.

  Reply
 • Absolut! Det suger ju såklart. Speciellt när vissa yrken som är livsviktiga för oss är underbetalda.

  Jag säger inte att jag jobbar hårdare än någon annan. Jag säger att det inte är så motiverande att jobba hårdare när man bra får skatta mer. 🙏🏻

  Reply
 • Jag, min man och hela min familj är höginkomsttagare. Flera av oss är också egenföretagare som själva jobbar stenhårt för att dra in pengar. Ofta jobbar vi mer än heltid.
  För mig är det dock inte mindre motiverande med skatten.
  Jag tycker det är en rätt hemsk och väldigt egoistisk och världsfrånvänd åsikt att vilja ha samma skatt för alla.
  Det finns folk som inte har råd med mat, mediciner, vård, tandvård etc.
  Då ska sådana som vi, som har råd med inte bara vad vi behöver, utan också en massa lullull, hålla truten och vackert hjälpa till tycker jag. Jag betalar GÄRNA skatt för att hjälpa de som inte är lika priviligierade!
  Jag blir så ledsen och besviken då folk med pengar blir gnidna, giriga och ego. Tyvärr känns det ju vanligare att vara så när man själv har det över medel bra ekonomiskt.
  Jag tror inte du är en ego person, absolut inte. Men du är nog väldigt naiv och oinsatt i den här frågan.

  Jag tror det är första gången jag kommenterar här. Och gör det sällan öht på bloggar. Men det här reagerade jag så starkt på att jag inte kunde låta bli.
  Hoppas du läser på lite och sätter dig in i hur tufft många har det.

  Reply
 • Bra tänk. Skatt är något fint, på något sätt: man hjälper de som inte är lika priviligierade

  Reply
 • Hejhej,

  Du vet att du endast skattar 50% på överstigande del av din lön? Det vill säga den del som är över maxbeloppet för 30% (isch) skatt

  Kram!

  Reply
 • ”Jämställdhet innebär jämlikhet mellan män och kvinnor.”

  Dvs skatten ÄR jämställd eftersom män/kvinnor beskattas lika.

  Reply
 • Ja sorry, jag menar mellan alla åldrar och yrken.

  Reply
 • Ordet du letar efter är nog jämlik, inte jämställd. Och det ÄR jämlikt med ett system som fördelar och jämnar ut.

  Reply
 • Inte för att det egentligen hör till ”the topic” men investera i en robotdammsugare!
  Det o gräsklipparrobot är nog bland de bästa tidsinvesteringarna sedan tvättmaskinen uppfanns 😂🤘

  Reply
 • Ta ut lön till brytpunkten för statlig skatt (ca 42 tkr/månad 2019) och fortsätt sedan att ta max lågbeskattad utdelning 👍

  Reply
 • Tack!

  Reply
 • Blubi klubb blubb

  Reply
 • Jag tjänar bra men skulle aldrig må bra utav att veta att jag betalar lika mycket i skatt som tex en som arbetar inom hemtjänsten, barnomsorg m.m som sliter häcken av sig varje dag och sliter ut sina kroppar på att äldre/mindre ska må bäst, dom är guld värd! så snälla såklart vi ska betala extra skatt som hamnar hos tex sjukvården när dessa (plus oss andra) personer behöver vård. Tycker vi ska ha en bra sjukvård, tandbidrag m.m. Skulle inte mått bra att betala mindre skatt och veta att när dessa personer sen ska till sjukhuset så måste dom betala tusentalskronor istället bara för att vi minskar på skatten = ökar på sjukhuskostnader m.m. Inte okej

  Reply
 • Det är helt galet att dom inom vården inte tjänar mer med tanke på att vi alla mer eller mindre behöver dom!

  Reply
 • Ja men du har inte funderat på vem som betalar deras löner? Vi som betalar skatt om du ska betala mindre för dom ju ännu mindre lön

  Reply
 • Då skulle väl lönerna också vara lika, åtminstone avspegla vilken nytta arbetsinsatsen gör i samhället.
  Man kan inte jämföra sminkreklam, med tex arbete inom vård, skola, barnomsorg, hemtjänst etc.
  Vilket av dessa arbeten är mer värda??

  Reply
 • Ebba bra skrivet. Tyvärr håller ju sjukvården på att raseras trots höga skatter. Annica du hade ju lokalvårdare i din lilla lägenhet. Nog har ni råd att ha det i Kanada?

  Reply
 • Folk som inte kan nåt om politik klagar alltid på skatten, så tröttsamt

  Reply
 • Fast det är ju jag som tjänar in min lön också varje månad, även om det är min arbetsgivare som betalar min lön.

  Skulle det varit jämställt hade de med lägre lön betalat lägre skatt, väldigt logiskt.

  Och som någon redan skrev, du skattar bara 50% på det som är över brytpunkten. Så bättre i sådana fall att plocka ut lön strax under och sen köra utdelning.

  Reply
 • Hej, du har fått det lite om bakfoten. Det är bara det som du tjänar ÖVER ett visst belopp som du måste skatta 50% på. Det är alltså inte så att du helt plötsligt måste betala 50% skatt på hela lönen för att du tar ut en tusenlapp mer, utan endast på den tusenlappen.

  Reply
 • Intressant ämne du tar upp ! Bra och viktigt diskutera sånna här frågor oavsett åsikt 👍 Och det här med att räcka till, försök dra ner på kraven, säg nej till saker du inte känner för och allt behöver inte vara så perfekt, man behöver inte prestera i allt man gör och i alla relationer.

  Reply
 • Fast tycker inte detta är rätt forum att diskutera politik. Betala om ni vill mindre i skatt men räkna med att få mindre hjälp av välfärden. Gör ditt eget val.

  Reply
 • Vadå inte rätt forum att diskutera politik? Allt i livet är politik, politik handlar om hur vi vill leva och vilken värd vi vill ha det inbegriper precis alla områden ! Och uppenbarligen intresserar det många eftersom inlägg som detta genast får mkt mer kommentarer än exempelvis sminktipsen.

  Reply
 • Ja men vad ger det. ingenting. Bara tyvärr att en del som har mer änn dom behöver vill betala mindre. Tycker du att du blir klokare av det? Eller mår bättre?

  Reply
 • Förstår inte riktigt vad du skriver, osammanhängande? Det ger väl jätte mkt att diskutera sånna här saker och utbyta tankar. Klokare blir man definitivt. Betydligt klokare av sånna här diskussioner som detta inlägg generera än vad man blir av exempel ett sminktips om att pudra hårfästet 👍😅 var blir du så sur över att folk tycker det är intressant med samhällsekonomi ?

 • Ja tycker alla undersköterskor, städare,
  Vaktmästare mm ska strejka tills de får en lön som
  Är dom värdig. Vet du om va dåligt dom tjänar! Vad händer med Sverige då, det stannar. Deras jobb är hårt, tungt sliter ut deras kroppar så jag anser att ditt problem är ett lyxproblem. Säg till städerskan som jobbar 30 år skadat ryggen men försäkringskassan accepterar inte sjukskrivningen med Moderaterna i ryggen. Hemlös, socialen är de värda det. Vill du ha klass samhälle. Ska alla flytta till Stockholm o bli influenser? Alla behövs. Frågan är vilket samhälle vill du ha? Ska vi låta de gamla ta hand om sig själva, låta allt vara lortigt? Frågan är vilken människosyn du har.?

  Reply
 • Linda bra och fint skrivet. Att du tänker på andra med. Mer sådant och mindre egoism.

  Reply
 • Jag förstår dig. Skatten är så sjukt hög här i Sverige vilket är orimligt högt enligt mig. Hoppas du hittar en lösning <3

  Reply
 • Filippa och även Annica har ni en aning om vad ni får för skattepengarna?
  Vet ni om att vår skola är gratis, skollunchen är gratis, vår barnomsorg är väldigt subventionerad.
  I tex England kostar förskola ca 700:-/barn/dag. Vi har subventionerad sjukvård.
  Titta tex på USA där folk kan dö för dom inte har råd med en livräddande operation.
  Det är bara en liiiten del av allt som skatten betalar. Läs på lite.

  Reply
 • Jag tycker det är helt rätt att man ska betala mer skatt om man tjänar mer. Sveriges modell (så som de flesta vill se det åtminstone, och det som många är stolta över) bygger ju på att vi alla ska ha samma rätt till sjukvård, skola, utbildning etc. och det är en sympatisk modell. Solidaritet före egoism, alla dagar i veckan! Nu funkar vår modell ju tyvärr inte alltid, men den kommer absolut inte funka om inte höginkomsttagare betalar mer.

  Dock håller jag inte alls med de som tycker att allas löner ska vara lika, oberoende av utbildning etc. Jag har utbildat mig i 10 år. Klart som fasen att jag ska tjäna mer än någon som började arbeta direkt efter högstadiet eller gymnasiet. 1.) för att någon som arbetat sedan de var 18 har fler år på sig att arbeta, lägga undan pengar och få ihop till pension; 2.) för att det måste löna sig att utbilda sig. Vem skulle utbilda sig till läkare om man tjänade lika mycket som någon som inte har någon utbildning öht och vars yrke vem som helst kan utföra? Samhällsviktiga yrken, som undersköterska, lärare och annat borde även de tjäna mer.

  Reply
 • Hoppas du har förmåga att ta till dig av de många kloka kommentarer du får. Du känns väldigt världsfrånvänd i din argumentation. Exempelvis din tanke kring att du har ett stort hus att dammsuga och att det tar mycket tid. Utifrån hur jag upplever din beskrivning av din vardag tror jag inte jag träffat någon som har så mycket ”egentid” (avskyr ordet men tror du förstår vad jag menar med det) som du har. Hos många av oss ringer klockan före 06:00 och därefter är det full fart till läggdag. Det vi gör om dagarna är: snyta andras barn, klappa någons farmors hand, plocka upp någons slängda cigarettfimp, sanda för att någons morfar ska slippa halka omkull och behöva bryta lårbenshalsen. Det här gör vi inte enbart för att det är det vi helst av allt i alla lägen helst vill det just idag – men vi gör det för att få mat på bordet, för att det oftast ger mening och för att samhället behöver oss! Jag är så sjukt tacksam mot mitt barns förskollärare, BVC-sköterskor och tandläkare. Det är min plikt att lära honom att solidaritet handlar om att ge av det jag kan erbjuda, och ta emot när något händer i vårt liv som gör att vi behöver hjälp.

  Hög lön korrelerar INTE med ansträngningsgrad! Jag är priviligerad och är idag både högutbildad och höginkomsttagare men jobbade alla dagar i veckan hårdare när jag var 20 och jobbade som lokalvårdare!

  Jag hoppas du kan ta till dig av kommentarerna och kan se hur oerhört priviligerad du är och att det är på promillenivå människor har möjlighet att leva det liv du lever!

  Reply
 • Asså, Sverige är ju ENSAMMA i hela världen med att en egenföretagare ska betala först 25% moms, sen 35% arbetsgivareavgifter och sen 33% kommunalskatt på varje hundralapp du ska ha i handen.

  Låt oss räkna.
  Du får in 1000kr på kontot som egenföretagare.
  350 går till arbetsgivareavgifter
  330 går till kommunal skatt
  200kr går till moms.

  Kvar får du i handen: 120kr.

  Vilka fördelar har man i samhället då som egenföretagare i Sverige. Inga. Du måste dessutom betala själv om du blir sjuk, finns inga sjukdagar osv. Du får inga lönefördelar i huvudtaget.

  Så, har man möjligheten, flytta ditt företag till VILKET land som helst i EU. Då slipper du arbetsgivareavgiften, och oftast är skatten 22% om du drar in under 2 miljoner kronor. Dvs du får ut 650kr på din tusenlapp i stället.

  Reply
 • Då hoppas vi övriga skattebetalare att det inte är enbart företaget som skrivs utomlands utan även dess ägare och familjemedlemmar. Bidrar man inte till välfärden bör man även ställa sig utanför allt skatteinbetalningarna ger…
  Inga rättigheter utan skyldigheter. Varför har det blivit så fult att vilja bidra till vårt samhälle? Ju mindre resurser som genereras in, ju mindre kan fördelas ut inom den offentliga sektorn och desto mer besparingar krävs. Det är precis som att den allmänna uppfattningen är att offentliga verksamheter inte betalar skatt eller sociala avgifter… Under 2018 betalade Försäkringskassan 2 131 000 000 kr i sociala avgifter för sin personal (siffra från publicerad årsredovisning). Visst anslagsbaserad verksamhet men mindre skattepengar in till statsförvaltningen genererar mindre anslag till verksamheten, vilket medför mindre resurser i verksamheten som i sin tur genererar längre handläggningstider och människor som är i behov av hjälp från Försäkringskassan riskerar att i större omfattning hamna i kläm. Observera att det är enbart den finansiella hanteringen jag benämner och inte den politiska hanteringen eller lagstrukturen av dess verkamhet.

  Vill man inte betala för kakan ska man inte äta den eller ens ha ett begär av att ta några tuggor… Skriv företaget utomlands men ta då inte del av barnbidraget, betala för all sjukvård och all tandvård du är i behov av, betala hela summan för ditt barns plats på förskolan och inte enbart maxtaxa, betala för din plats i din skolgång hela vägen från grundskola till avslutad universitets utbildning (obs, platsen på högskola/universitet är gratis – CSN en ger möjlighet till att gå utbildningen men själva utbildningen är gratis)…

  Vi har sådana otroliga privilegier i Sverige att vi tar det som självklarheter och glömmer bort att allt vi genererar in tillsammans får vi även ta del av… alla olika yrken i olika lönenivåer i samhället behövs, så även alla olika nivåer på skatteintäkter. Det finns så många olika yrkestitlar idag som egentligen inte behövs (s.k bullshitjobs) medan förskolelärare, undersköterskor, lärare osv är samhällsnyttig yrken. Vi kan inte ställa grupper och lönenivåer gentemot varandra, det enda vi kan kräva är att bidrar man till samhället ska man även få ta del av rättigheter. Vill du inte bidra behöver du inte, men då kan du inte kräva samma behandling heller.
  Antar att du har fått en gedigen utbildning inom skolan i Sverige för att ens ha möjligheten att starta ditt företag, är det ditt sätt att betala tillbaka genom att skriva företaget utomlands enbart för att sjukpenningshanteringen är annorlunda för dig som företaget kontra förvärvsarbetande? Köper inte resonemanget. Är själv företagare och ser hellre att jag bidrar till samhället som helhet än att behöva riskera nedmonteringen av allt jag själv har fått tagit del av hittills under min livstid. Vill att mina barn ska ha en bättre förutsättning än vad jag hade – inte sämre.

  Reply
 • Alltså, du säger ”Det är helt galet att dom inom vården inte tjänar mer med tanke på att vi alla mer eller mindre behöver dom!” men du fattar väl att deras lön är vår skatt…? Tycker du samma om polis- och lärarlöner? Brandkåren? Well, där har du svaret till varför du betalar mer skatt än någon inom de tre yrkena.

  Reply
 • Jag har läst alla kommentarer och vill bara säga att jag HÅLLER MED DIG ANNICA. Jag förstår precis vad du menar. Jag tjänar inte bra med pengar, men jag är väldigt duktig på att prioritera vad jag spenderar min lön på.

  Mindre skatt = större motivation att tjäna pengar.

  Om fler med medelinkomst blev bättre på att spendera sina pengar på rätt sätt (inte skaffa barn om man inte har råd, och sätta upp ett sparande för ett samhälle med privat sjukvård etc.) så skulle skatten vi betalar faktiskt gå till de personer som behöver pengarna allra mest (sjuka och äldre).

  Idag tycker jag alldeles för mycket skatt går till fel saker.

  Reply
 • Hej,

  Måste erkänna att jag blev smått provocerad av att läsa dina tankar kring skatt. Har två frågor. Är du egen företagare? Har du ett aktiebolag? Om ja. I det kan du plocka utdelning till ca 20% skatt. I min värld är det väldigt förmånligt men vi har ju alla olika preferenser. Jag ser det som så (jag är själv egen företagare) att desto mer pengar mitt bolag tjänar och då jag eftersom att det är jag som äger bolaget så desto mer bidrar vi till vårt välfärdssamhälle. Det faktum att vi har gratis sjukvård, gratis skolgång osv. Det är faktum att vi alla föds med olika förutsättningar och livet är långt ifrån rättvist. Det är därför det är allas ansvar att bidra. Vissa med mer vissa med mindre för att just alla har olika förutsättningar. Jag kommer aldrig kunna slå på de mest utsatta i vårt samhälle för att jag ska få mer, tex våra pensionärer för att jag som redan har mycket och definitivt inte behöver oroa mig för min pension då jag i mitt bolag har möjlighet att pensionsspara något som inte beskattas med några 50%. Alla har inte den eller haft den möjligheten. Men jag hade inte haft den här möjligheten att driva mitt bolag om det inte fanns andra som gjorde det som är nödvändigt för att samhället ska fungera men som inte generar i stora skatteintäkter. De som arbetar inom vården, skolan, tar hand om våra åldringar osv. Med andra ord, vi alla bidrar på olika sätt och så måste de va. Jag är iaf stolt över att bidra till vår välfärd och skulle aldrig vilja ha det som i tex USA. Där klyftorna är enorma. Ändå tycker du att det borde vara jämställt och alla betala lika mycket oavsett inkomst? Tycker du USA är ett jämställt land? Fundera över om konsekvenserna av det du efterfrågar resulterar i jämställdhet? För mig är inte frågan inte ens politisk utan den handlar enkelt om vad man har för människosyn. Politiskt finns det mycket som kan diskuteras och förbättras men i grunden så står jag för alla människors lika värde oavsett vilka förutsättningar du sätts till jorden med. Och det är därför det inte ger mig ångest varenda månad betalningar går iväg till skv. Jag sätter mig i min bil, åker hem till mitt hus, hämtar min dotter på förskolan, äter middag med min familj och är fruktansvärd tacksam. För bara på vägen hem har jag haft användning av flertalet saker som är skattefinansierade och de tar jag inte för givna.

  Reply
 • Hoppas du tar till dig av alla kommentarer, dina läsare verkar ofta vara mer påläst än vad du är.
  Kanske bäst att tänka både en och två gånger, innan du publicerar dina inlägg.

  Reply
 • Jag håller med. Tjänar man över 490 700kr 2019 så höjs skatten med 20% (har man 30-% så blir det 50% på allt över) och tjänar man över 689 300kr så läggs det till ytterligare 5%. Iof är jag rätt ok med att vi med de lönerna bör betala mer skatt, men lite mer skeptisk till hur de förvaltas… men det är en annan fråga.
  Rådet jag fått är att löneväxla, ex till pension. På det sättet får jag ut mer pengar när jag väntar med dem till pension än att jag tar ut dem nu. Man måste nog sätta sig in i frågan hur man planerar pengarna och skatten på bästa sätt.

  Reply
 • Sälj mattan så får du 70000 kr och kan vara ledig 1/2 år, ungefär vad en pensionär har att leva på.
  Hur kan man säga att man är enkel, när man köper en matta för 70000 kr.

  Reply
 • Bra att du vågar ta upp ämnet och jag hoppas de kan borsta av dig onödiga påhopp. Alla har rätt till en åsikt och att göra sitt val. Jag hör till klicken som tror att hur skatten idag är formulerad tyvärr hämmar tillväxt och inte uppmuntrar till arbete. Jag själv är välavlönad och har ett heltidsjobb. Då jag var sugen på en form av hantverksjobb, utbildade jag mig, startade enskild firma (FA-skatt), hyrde lokal och körde igång vid sidan av mitt vanliga jobb. Dock insåg jag snart att det typ kostade mer än det smakade. Även om det jag gjorde var kul så gav det inga pengar i förhållande till tid och arbete jag lade ner. Då jag även har familj är det inte försvarbart att ta alla dessa timmar från dem utan att det genererar några pengar. Kommunen och staten förlorade skatteinkomst när jag lade ner min verksamhet. Ytterligare konsekvens var att de även förlorade ytterligare skatteinkomster från de som t ex hade hyresintäkter från mig. Även serviceyrken runt om (t ex fik, restauranger) förlorade kunder som min verksamhet eventuellt bidrog till och där rök m a o ytterligare skatteinkomster. Läs gärna mer i ämnet: https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/minska-skatt-pa-arbete/sa-mycket-har-sverige-forlorat-pa-varnskatten_744090.html

  Reply
 • Saga. Jag tycker det ska bli att man själv får välja. Betala lite skatt men får ej ta del av välfärd. Betala mycket skatt få ta del av den. Så glad att många här tänker på andra. Då finns det hopp och tro om framtiden.

  Reply
 • Fattar inte. Så man ska fortfarande betala “lite” skatt men inte ta del av välfärden. Borde det inte vara betala lite skatt ta del av lite av välfärden.

  Kul att alla i den här tråden tar till ytterligheter ä. Är det någon i tråden som har sagt att den överhuvudtaget inte vill betala skatt? Är det ens på bordet.

  Reply
 • Jag hänger inte heller med. Jag har inte uppfattat att någon inte vill betala skatt utan att diskussionen snarare är om nivåerna. Jag betalar gärna skatt men det blev väldigt konstigt när jag efter att ha startat eget och betalade FA-skatt vilket mer eller mindre betyder att min totala inkomst sambeskattas. I o m att jag via min anställning redan slog i taket och betalade statlig skatt blev resultatet med ytterligare inkomst via egen firma att jag faktiskt tjänade i stort sett noll efter att mina utgifter för verksamheten var betalda. Som sagt får alla ha sin egen åsikt men det känns skevt att jag ska lägga ner otaliga timmar och måste ge bort allt jag tjänar. Nu med bara anställning får jag alltså ut samma men jobbar mindre. Att snacka välfärd och behovet av den och samtidigt inte uppmuntra till arbete blir för mig väldigt konstigt när vi bara blir färre och färre som ska försörja fler. Hade det inte varit bättre om jag hade haft firman kvar och bidragit med mer skatt? Vi/Sverige står för en rejäl utmaning och jag ser inte annat än att vi behöver bli fler i arbete och jobba mer/smartare: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/demografisk-utmaning-for-arbetsmarknaden_GS10168

  Reply
 • Klart det kan kännas surt ibland när man känner att man jobbat hårt och lönen kommer och mycket försvinner i skatt, men istället för att se det som att man blir av med pengar eller “straffad” så ser jag det som att jag bidrar. Jag bidrar till vårt samhälle, till att minska klyftor, till andras behov av sjukvård, sjukvårdsbidrag, m.m. Är det inte jättefint att vi alla tillsammans hjälps åt? Hjälps åt att betala lönerna för dom som jobbar i den offentliga sektorn och hjälps åt att betala t.ex. sjukvårdsräkningar för dom som är i behov av det just nu? För en dag kommer vi stå där och få ett besked om att vi har cancer, eller stöter på komplikationer vid födseln, behöver göra en abort, m.m. och kollar man på t.ex. USA är det sååå många som inte har råd med grundläggande vård. Folk väljer att inte ringa efter ambulans för det är väldigt dyrt, etc. Det jag vill ha sagt är väl att det ofta är ett väldigt tråkigt synsätt vi har på skatter, att det är något som tas ifrån oss, typ som att någon “stjäl” våra pengar. Vi måste istället tänka på hur mycket vi faktiskt får för våra skatter, att det ger både oss och andra väldigt mycket trygghet. Och är det inte rättvist att dom som har mer även bidrar med mer?:)

  Reply
 • Jag hoppas du fattar att högre bruttoinkomst också alltid leder till högre nettoinkomst?
  Dvs även om passerar än brytpunkt kommer du få ut mer pengar i handen än om du har en lägre lön.

  Reply
 • Jag hoppas du fattar att högre bruttoinkomst alltid innebär högre nettoinkomst. Dvs även om du passerar en brytpunkt kommer du ju alltid få ut pengar i handen än vid en lägre lön.
  Det låter i ditt inlägg som att du tror att du totalt sett kommer få ut mindre pengar om lönen ökar?

  Reply
 • Jag jobbar 40h/vecka (och faktiskt ofta mer). Jag har ca 50 minuters restid till jobbet och 50 minuters restid hem. Jag jobbar som barnskötare på en förskola och tjänar 23500 kr. Jag sköter daglig föräldrakontakt, tar emot ledsna barn och byter blöja i snitt 10-20 gånger om dagen på ett skötbord som är i sönder och är på tok för lågt för mig som är felanmält trettio gånger. Jag serverar tre måltider per dag tillsammans med mina kollegor vilket är allt annat än harmoniskt på en småbarnsavdelning. Det är alltid någon som spiller ut dricka, det är alltid någon som skriker hysteriskt för att någon pillar på hens tallrik. 10 barn kastar av sig strumporna och vi hittar bara 7 och behöver förbereda oss mentalt på att när vissa föräldrar kliver in i eftermiddag så får vi en utskällning eftersom det är andra gången den här terminen. Jag jobbar med feber och halsont, för jag utsätts för sjukdomar varje dag. Vi ringer hem sjuka barn men föräldrar envisas ändå med att lämna barnen direkt igen dagen efter eftersom de är ”som vanligt” hemma. På förskolan gråter de hela dagar, har tjockt rinnande snor från näsan, sover inte pga att de har så intensiv hosta och mår inte bra. Och smittar oss andra. Och om inte jag är där, så är ingen annan där heller. För något vikariesystem fungerar inte. Vi har haft fyra inskolningar sedan augusti, där barnen inte kommit in i rutinerna än och de är mest ledsna hela dagarna. Behöver bli burna och skriker hysteriskt varje gång man behöver sätta ned för att göra någonting annat. Och i nuläget är vi 16 barn på tre vuxna med 8 stycken 1 åringar och i januari kommer ännu en.

  Utöver detta ska vi jobba utifrån en Läroplan som ställer krav på oss som personal och arbetslag. Vi har tema vi behöver jobba med. Vi behöver arbeta med dokumentation, utvärderingar och även planering. Men våra reflektionstillfällen faller bort nästan varje vecka eftersom vi har så stort personalbortfall i huset och ingen kan täcka upp på vår avdelning under tiden. Vi behöver planera utvecklingssamtalen, observera barnen och samla material men vi varken kan eller hinner fastän vi har de kraven på oss. Vi behöver sammanställa månadsutvärderingar för vårt kvalitetsarbete, årsöversikter till ledningsgruppen, skicka ut vecko- och månadsbrev, städa på avdelningen och hålla snyggt i 16 barns kaos. Det går också mycket jobb till vilan där våra och grannavdelningens barn ska sova tillsammans och minst 10 barn har behov av någon som sitter bredvid och vaggar i 10-30 minuter.

  Jag jobbar HÅRT varje dag. I en STRESSIG miljö. Där jag INTE räcker till. Jag går sen till bussen och åker hem och möter mina egna barn på fritids där de står som sista barn kl 18 när fritids stänger. De är trötta och alldeles slut. Vi är hemma runt 18.30 och innan läggdags 20.00-20.30 ska vi hinna äta middag, göra läxor, umgås och duscha och göra oss klara för sängen. Jag hade gärna velat hinna tvätta en maskin tvätt med men det är inte alltid jag hinner det, eller städa upp kaoset som blivit på dessa timmarna. Jag vill egentligen bara stupa i sängen med barnen så att jag får mina timmars sömn men jag vill hinna träffa min sambo också som kommer hem runt 23.00. Jag slumrar oftast till av utmattning och hinner säga hej innan jag somnar helt, med ont i magen över att jag känner att jag försummar mina egna barn varje dag genom att jobba så som jag gör. Och tro inte att man släpper jobbet när man kommer hem för kvällen – för det gör man inte. Det går konstant runt i huvudet. Hann vi det här idag, hur ska vi hinna klart med det, Olles (påhittat namn) pappa var så arg idag – hann vi verkligen lösa det eller kommer han vara arg imorgon med, just det skickade jag in det, låste jag korrekt osv osv osv. Lite av MYCKET.

  Jag hade kunnat tjäna några tusen till och det hade ändå varit underbetalt. Hårt jobb betyder inte automatiskt höginkomsttagare.

  Reply
 • Och just det, för att inte tala om allt det gör med min kropp. Blöjbyten, bära barn, bädda 26 madrasser, torka bord, sopa, torka golv, lyfta in och ur hela tiden mm mm mm.

  Reply
 • Antar att du menar jämlik och inte jämställd? Skatt baseras inte på kön!

  Reply
 • HERRE-gud. Snälla, tänk till några varv till eller läs på innan du skriver dessa inlägg. Och nej, jag kommer inte komma med mer konstruktiv information än så för jag tycker att varje människa har ett eget ansvar att läsa på och förstå. Speciellt när man jobbar som influencer/lyxfru och inte behöver slita minst 40 timmar i veckan som de människor som faktiskt upprätthåller vår välfärd gör. Skäms!

  Reply
 • Och angående “Men tänk om alla gigantiska miljon- eller miljardföretag helt plötsligt började tänka som jag, hur skulle det då sluta? Vart skulle pengarna då komma ifrån?”. Det är ju precis det som händer, stora multinationella företag fuskar så långt det bara går med skatten för egen vinning, på samma sätt som det låter att du vill. Detta står det ofta om i nyheterna. Kvar blir de som hederligr kämpar på och får upprätthålla systemet.

  Kan rekommendera nyhetsappen Omni, de sammanfattar nyhetsartiklar från olika källor bra. Skärpning från din sida nu! Tappar så mycket respekt verkligen.

  Reply
 • Hej!
  Har en son på snart två år med en ovanligt, dödlig sjukdom. Ett år sa läkarna att vi skulle få med honom innan han skulle brytas ner och kvävas till döds.

  Tack vare alla som betalar skatt får han en svindyr, ny medicin lever han idag och mår bra. Medicinen ges var fjärden månad i ryggmärgen och en dosering kostar runt 800.000. Vi hade inte ens haft råd med alla behandlingar hittills även om vi sålt allt och bott på gatan. Förutom medicinen får han även livsavgörande hjälpmedel med tillbehör, en speciell sondmat och andra mediciner. Dessutom kan både jag och barnets pappa vara hemma och vårda honom (VAB:a) och få ersättning för det (som också är från skattebetalarna). Hur mycket vi än vill jobba och tjäna pengar, går det inte pga våran situation.

  Jag hoppas du läser detta och tänker på det nästa gång du klagar över att betala skatt. Min son är bara en av många som är i behov av dyra läkemedel m.m.

  Ha en fin dag!

  Reply
 • bortskämd, bortskämd, bortskämd … Ingen som helst verklighetsuppfattning. Lön säger inte ett skit hur hårt man jobbar. Flytta till USA, det kommer passa dig bra.

  Reply
 • Chockad över hur du kan resonera på detta sätt? Tyvärr uppenbart att du lever i din egna bubbla när du har dessa tankar.

  Sen förstår jag att man kan vara dåligt påläst, men detta tycker jag man som medborgare faktiskt har skyldighet i att kunna mer om, särskilt om man dessutom ska uttala sig i frågan till sina tusentals följare!

  Inte ens det mest konservativa partiet i Sverige delar dina åsikter om att en person som tjänat 10 k ska betala lika mycket skatt som en person som tjänat 70 k. Det du säger är ”jämställd skatt” skulle bidra till ett samhälle där vi ser efter dem som redan har massa och göra det svårare för dem som redan har svårt. Likt ovanstående så är det inte heller alltid lönen som talar om hur hårt en person jobbar, väldigt sällan dessutom.

  Reply
 • Att vi har kommit så långt som att de som förtjänar höga summor betalar mer skatt medan de som förtjänar mindre betalar mindre skatt är ju så långt jämställt vi har kommit. Alla ska få möjligheten till en ”någorlunda” inkomst i månaden. Det finns branscher som är tyngre där du får lägre lön, skulle man då även behöva betala stor skatteprocent skulle det inte finnas någon som vill jobba inom de branscher. Då tänker man kanske att man lika bra kan stanna hemma. Men det behövs arbetare inom alla branscher.

  Reply