Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:24 | February 10, 2015

Frågor och svar om hårhälsa!

DSC_01011

Till alla hårnördar där ute, här kommer lite AQA kring håret och dess hälsa!

Hår är först och främst väldigt individuellt och kan variera i tjocklek och kvalitet, vissa har som jag väldigt tunna sköra strån som inte växer så mycket medan andra har tjocka rejäla strån som klarar det mesta och kan därför växa som attan. Det finns en hel del som man kan lära sig om hår och vet man hur det fungerar är det så mycket lättare att ta han om så här kommer något som kanske är svar på just era frågor:

Vad är hår gjort av?
Håret består av kreatin till mesta dels och protein som även finns i huden och i naglarna. I hårets ena del roten finns pigmentceller och de producerar melanin och det är det som ger håret andra del själva strået dess färg. Melanin är det som vi även har i huden som gär att vi blir bruna när vi solar.

Hur fort växer ett hårstrå?
Detta är väldigt individuellt som sagt men hår växer ungefär 0,35 mm per dygn. Ett “normalt” hårstrå har en tillväxtperiod på 2-6 år innan det faller av och då kan det bli mellan 22-75 cm långt. Sedan precis som fransarna har hårstråt en vilofas och så sitter stråt fast i ca 1-3 månader innan det faller av och ett nytt är på väg att växa ut. För att håret ska bli starkare och sitta kvar längre måste man vara duktig att ta hand om det från roten. När roten har rätt näring och omvårdnad så sitter den bättre och blir starkare och själva strået blir detsamma.

Hur många strån tappar man per dag?
Man kan tappa upp till 100 strån per dag, det är inget ovanligt. Men skulle man tappa mycket mer än så bör man kolla så man inte har problem med håravfall. Kontrollera kudden, borsten eller när du duschar håret om det ser väldigt mycket ut.

Vad är det som avgör om håret blir lockigt eller rakt?
Detta avgörs av hårsäckens form. Har man raka hårsäckar så får man rakt hår och är dom väldigt böjda får man lockigt/ krulligt hår. Detta är något som är genetiskt men kan ändars under livet. Måste man tex ta cellgifter och tappar håret så kan det tex bli annorlunda färg och form när det växer ut.

Vad ska man göra för att håret ska bli långt och starkt?
Man ska vara medveten om att man inte kan påverka längderna i håret, det är roten man ska lägga fokuset på för det är där håret produceras. Får i dig rätt näringsämnen genom kosten så kommer även roten att få bra näring, men tänk på att näringen går åt till inre organen först och sist får hud, hår och naglarna det. Var noga med att använda bra produkter för ditt hår och slit inte onödigt mycket på det genom tex färgningar och styling.

Vad skall jag göra för att inte utsätta mitt hår för onödigt slitage?
Ha bra schampo och balsam och var noga med att skölja ur det från håret när du tvättar det. Borsta ditt hår med en bra borste tex svinborst. Låt håret självtorka och undvik värmeverktyg. Låt håret vara utsläppt så ofta som möjligt, sätter du upp det så sliter du ganska mycket och speciellt om du har dåliga hårsnoddar eller hårnålar. Skydda håret från solen, det torkar ut och skadar håret. Det som du stoppar i dig kommer visas på utsidan, kort och gått ät en bra balanserad kost.


7 kommentarer7 kommentarer om “Frågor och svar om hårhälsa!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här