Res miljövänligt med dessa hållbara tips

De flesta har rest någon gång eller skulle vilja göra det.

Problemet är hur resor påverkar miljön, vilket vi blivit allt mer medvetna om de senaste åren. Trots det vill många resa, men det kan vara svårt att planera en miljövänlig resa. Här kommer därför tre tips för dig som vill resa utan att förstöra planeten!

1. Utforska alternativa resvägar och sätt att resa

Flygresor har stor påverkan på miljön så om möjligt bör man undvika flyg. Fundera på hur långt hemifrån du egentligen behöver resa och res hellre med tåg om det är möjligt. Genom att välja tåg får du möjlighet att se och utforska andra platser på väg till din destination.

Väl på plats är kollektivtrafik är ett bra alternativ. Den som vill resa ännu mer miljövänligt kan cykla eller gå vilket dessutom är både hälsosamt och bra för plånboken. Vill man göra det till en hel upplevelse kan man delta i en cykeltur eller vandring.

2. Använd miljövänliga reseprodukter

Under resor förbrukar man ofta många engångsprodukter och andra ej miljövänliga produkter. För att resa mer miljövänligt bör man tänka på att ha med sig återanvändbara produkter, till exempel en vattenflaska och en tygkasse för att slippa köpa produkter i plast på plats.

Istället för att köpa små flaskor med produkter, som schampo och duschtvål, kan man köpa små flaskor att fylla själv och som går att återanvända. Har man tidigare köpt små förpackningar med produkter kan dessa återanvändas vilket är ännu mer miljövänligt. Tänk även på att exempelvis solkräm kan innehålla kemikalier som kan vara skadliga för miljön och välj produkter som inte innehåller dessa.

3. Konsumera hållbart under resan

Tänk på vad du konsumerar under resan, precis som du förhoppningsvis gör hemma. Försök att minska matsvinnet som lätt blir stort under semestern, stöd den lokala ekonomin och hjälp miljön genom att köpa närproducerade produkter och försök hitta hållbara restauranger.

Om du vill köpa souvenirer bör du också tänka hållbart. Försök hitta något användbart som är hållbart producerat istället för att köpa småsaker som inte går att använda till något och som inte är framställda på ett miljövänligt sätt. Tänk också på vilka aktiviteter du gör under resan och försök välja miljövänliga sådana.

Avslutande ord

Med hjälp av dessa tips bör du kunna resa mer miljövänligt.

Fundera på hur du reser och hur långt du egentligen behöver åka. Kanske finns det mycket du ännu inte utforskat i din närmiljö. Tänk också på vad och hur du konsumerar både inför och under resan för att påverka miljön så lite som möjligt och kom ihåg att välja miljövänliga alternativ även efter resan. Trevlig resa!