Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

21:05 | November 13, 2019

Färganalys- Vilka färger ska jag ha för att framhävas på bästa sätt?

Igår kväll låg jag och min sambo och snackade om lite färger och färganalys. När jag jobbade på Parelle i Östersund så var detta något vi fick lära oss för att kunna ge kunderna bästa möjliga service. Vilka färger som vi kunde rekommendera dom när det kommer till makeup för att dom skulle framhävas och se ut som sitt bästa jag.

Har ni någon gång sett en en assnygg tröja på en person, velat köpa en likadan och när ni testat den så har tröjan inte sett lika snygg ut? Det ligger något i det. Då har du mest troligt sett tröjan på en person som faktiskt passar i den färgen medan den kan vara helt fel för dig.

Jag ska försöka att förklara så enkelt som möjligt så ni alla kan förstå för detta är verkligen så himla intressant. När man väl kan det så blir det så mycket roligare att shoppa kläder (ja det kan bli ännu roligare) och framför allt enklare att klä på sig. Det blir också lättare att veta vad man ska använda för färger på sitt smink samt när man ska till frisören för att fixa hårfärgen. 😉

Man kan dela upp i 12 olika kategorier men det är lite för avancerat. Så vi kör den enkla delen och då delar vi upp människor i fyra olika kategorier och det är våra årstider. Det har inget med vilken månad vi är födda i utan det har att göra med våra färger som vi har i oss naturligt. Vinter och sommar har kalla färger medan vår och höst har varma. Sedan är ofta vinter och vår klara rena färger medan sommar har en gråare underton och höst har en brunare. Varje årstid nedan har en färgpalett som visar ungefär vilka färger man passar bäst i. Och kom ihåg att vissa saker kan avvika men ungefär såhär ser de olika personerna ut och dessa färger ska dessa personerna bära för att de ska framhävas på bästa sätt:

VINTER
Hår: Svart, mörkbrunt, platinablont eller “råttfärgad”/ cendre
Hudton: Undertonen är kall. Lite lätt rosa på en ljus hud och på en mörk hud så är den väldigt djup och man har ofta en härlig glossig glow.
Ögon: Väldigt klar ren färg. Bjupblå, isigt blå eller gråblå. Har man bruna är dom ofta mörkbruna eller om man har gröna går dom ofta åt grönblå. Detta är ofta det första man lägger märke till hos en vinterperson- ögonen.

 

VÅR
Hår:
Har ofta en gyllene ton på håret. Guldblond, brun med guldiga highlights, koppar- och hasselnötsfärg.
Hudton: Lite persikofärgad, kan också vara lite blek och åt porslinshållet men med en varm och creamy underton.
Ögon: Ljusa klara ögon. Kan vara blå, gröna och även ljusare brun. Det är precis som med en vinter att man ofta lägger märke till ögonen.

 

SOMMAR:
Hår: Medium eller mörkbrun eller blond med en askigare underton. Inga varma toner what so ever.
Hudton: Kall underton med lite mer blå rosa ton.
Ögon: Gråblå, ljus hasselnöt eller ofta en “dassigare” grön.

 

HÖST:
Hår:
Varm rödbrun ton, kan även vara mörkare brun men fortfarande ha en varm och fyllig underton.
Hudton: En klar underton men varm. Kan ofta ha fräknar.
Ögon: Gyllenbrun, djup brun och chokladbrun. En varmare grön färg, kan ha inslag av gula toner.


13 kommentarer



13 kommentarer om “Färganalys- Vilka färger ska jag ha för att framhävas på bästa sätt?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Åh det var riktigt kul att läsa. Jag är en så typisk vinter som man kan komma enligt det här. Och mina favoritfärger är rosa, blå, gul och röd❤️. Även sminkmässigt går det helt i de toner som ligger i vinterpaletten. Det var nästan lite scary på ett kul sätt🙏❤️.
  KRAM Jonna

  Reply
 • Hej Annika!

  Intressant! Har du möjlighet att lägga till färgpaletten för Vinter i inlägget ovan? Den saknas nu. Tack snälla! 🤗💫

  Kram
  M

  Reply
 • Den är ju överst

  Reply
 • Haha, det här gjorde mig inte alls klokare tyvärr! 😂 Jag är guldblond med mörkblå ögon och fräknar. Har alltid undrat om jag är kall eller varm, men konstaterat att jag måste vara nåt mittemellan. Kan omöjligt se om mina vener är blå eller gröna! Passar i klarblå/Sverigeblått, men både guld och silver..

  Reply
 • Du har nog neutral underton. Va glad för det, ni passar lika bra i både kalla & varma färger!😊👍🏻

  Reply
 • Jag vet inte om jag är vår eller höst. Har jordgubbsblont/rödlätt hår, fräknar och grönblå ögon med lite gult i. Kan inte avgöra vad jag är, men tycker spontant att jag passar mer i varma färger. Vad broder jag vara då?

  Reply
 • Jag roade mig för några år sedan att gå till tre olika ställen som gjorde färganalyser. Blev allt utom vinter.
  Skulle själv klassa mig som sommar, och det är sommarens palett jag klär mig efter.

  Reply
 • Jag är en vår men klär lite i vad jag känner för ändå. Dock väldigt glad i orange och det finns ju i min palett.

  Reply
 • Det är intressant med färger och vad man passar i. Jag är dock en tydlig vinter men passar inte i de flesta av vinterfärgerna. Stark röd, rosa, klarblå, gul etc får mig att försvinna helt. Passar helt klart bäst i höstfärgerna.:)

  Reply
 • OMG jag hittade inte ens mig.
  Tror jag är kall
  Mörbrunt/svart hår, mörbruna/svarta ögon, gulaktig hudton rätt vit i ansiktet men inte på kroppen.
  what am I?

  Reply
 • Vad bra att du gjorde slut med Marcelo din nya kille verkar mycket bättre. Marcelo har verkligen tappat allt nu ett riktigt äckligt svin 🙁

  Reply
 • Varför behövs det tas upp här? Tror nog hon vet vad han gör och gjort.
  Sen att kalla någon öknamn bevisar bara vad du är för människa.

  Reply
 • Håller med! Mästarmanipulatör. Stackars hans nuvarande tjej och grattis till dig som lyckades ta dig ur det!

  Reply