Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

19:35 | October 4, 2019

Skillnader mellan Sverige och Kanada och det jag saknar mest!

Hallå glad alla Kanelbullens dag allesammans! Hade ju helt glömt att nämna det.
Jag älskar sådana här dagar, i alla fall inom Sociala mediabranchen för det händer alltid något extra då. Så jag har redan FOMO då jag sett alla som bakat bullar, vart iväg på roliga tillställningar och bakat tillsammans. Det känner jag redan nu att det är något jag saknar här och även fast Kanelbullens dag inte är värsta dagen så blir jag lite ledsen typ. Om det känns så här att missa Kanelbullensdag i Sverige, hur kommer det då vara runt de andra högtiderna? Bara dessa pressdagar jag får mejl om just nu, det känns så jäkla trist att missa dom. När julen närmar sig och alla företag drar ihop till glöggmys och dylikt. Det svider faktiskt. Men jag får göra det bästa utav det, istället för att sitta och deppa för saker jag missar får jag göra det själv här hemma. Ringa några av de andra och se om de är sugna på att göra något tillsammans.

Det var någon som frågade om jag kunde göra ett inlägg om de största skillnaderna mellan Sverige och Kanada som jag stött på so far. Och det lät ju som en rolig idé, men det kanske blir lite mer också att jag jämför Stockholm med Calgary som är den staden jag bor i här i Kanada.

Stadslivet- Stockholm är ju en storstad och även fast det bor typ lika många människor här i Calgary så är det liksom inte stadsliv på samma sätt. Vi bor ju i hus här en bit ifrån så jag skulle säga att det är lite mer som i Östersund på ett positivt sätt. Men jag saknar verkligen att kunna promenera in till stan eller sticka till någon polare på kvällen för en spontanmiddag eller bara kompishäng.Nattliv-
Det finns inget nattliv här på samma sätt som i Stockholm. Det är mer barer och loungeställen och jag gillar ju att festmiljöer så det känns ju lite trist, men jag får festa lite extra i sommar istället. 😉

Högtiderna- Som jag nämnde, kommer sakna att fira högtiderna och speciellt med mina vänner!Brunch-
Jag vet inte om man gör det på samma sätt här, jag har liksom inte hört om det. Det var ju ändå något vi gjorde rätt ofta på vårat söndagshäng. Det måste jag kolla upp asap!

Trevligare människor- Människorna här är otroligt mycket trevligare. I Stockholm är det stress och råkar någon springa in i dig så är det mer vanligt att man får höra “se dig för” istället för “förlåt mig, det var inte meningen”…

Stress-
Det är ingen stress här what so ever. Eller det känns mer som att jag tagit med mig lite av stressen från mitt jobb hit och försöker att hitta en bra balans så jag hinner med allt jag ska. Samtidigt försöker jag hela tiden tänka på att jag inte har fler timmar på dygnet än någon annan och jag mår inte bra av stress. Men trots mitt redan fullspäckade schema så vill jag kunna klämma in något som jag mår bra av, tex en massage, pedikyr eller dylikt men det har också blivit en stress för mig. Jag vet att det handlar om prioriteringar men just nu kommer mitt jobb först eftersom jag också har utgifter som inte betalar sig själv.

Ensamhet- Visst är det lite ensamt men jag mår inte dåligt över det. Jag klarar ju av att vara själv och passar på att göra saker som jag vill och behöver göra. Och trots att jag visste att min kille skulle vara borta mycket så var jag kanske inte riktigt beredd på hur mycket det skulle märkas. Hade vi tex varit i Stockholm där jag hade mitt liv innan så hade jag inte alls blivit påverkad på samma sätt eftersom där hade jag mina rutiner som jag älskade. Men det är fortfarande väldigt mycket nytt för mig och det hade ju känts lite roligare att upptäcka det tillsammans med någon. Alltså det är då jag är glad att jag har Stitch. Trots att hon bara är en hund så känner jag mig inte ensam på samma sätt när hon är med mig.

Mataffären- Det är ju helt annat tänk i mataffären här än i Sverige. Vi har ju en tydlig plan på hur varorna ska vara utplacerade för att människan ska shoppa så mycket som möjligt. De bra sakerna först som grönsaker och dylikt för att sedan avsluta med 3 för 10kr i kassan när man är lite slut efter shoppingen och vill belöna sig med något gott. Här är det ganska svårt att hitta och jag känner inte igen ett enda märke så det känns lite som att jag får börja om från början med att hitta mina favoriter.

Sötsakerna- Man äter inte godis på samma sätt här som i Sverige. Fan vad jag saknar godisutbudet! Här är det mer cookies och bakelser. Eller bara onyttigt bröd typ. Jag blev så glad när vi drog till Ikea en dag och jag såg Marabou. På ett sätt är det i och för sig bra för då äter jag inte sötsaker på samma sätt men en lördagskväll framför en bra film och lite lösviktsgodis är ju fasen oslagbart.

Inredning- I Sverige, eller i alla fall i Stockholm är folk så medvetna om inredning och har jävligt bra smak. Eller det beror ju på vad man själv gillar men skandinavisk design är ju den bästa, speciellt dansk! Här är butikerna så efter. Alltså det är bruna skinnsoffor, vissa har blommiga mönster. Allt är så stort, maffigt och lite klumpigt typ så det är svårt att hitta snygga saker. Jag personligen gillar när det är cleant, raka linjer, inte så färgglatt, stilrent och hellre för lite saker än för mycket ploj. Varenda lite yta behöver inte ha något utan det är nice med ett stort rum med några enstaka saker i. Googlar man Danish Design eller Vasahem Design ja då får man fram riktigt jäkla bra inredning!

Klimatet- Ena dagen är det sommar, andra är det höst. Och veckan senare kommer vintern. Det växlar otroligt mycket här med temperaturen så man måste verkligen kolla vädret innan man klär på sig för man vet liksom inte vad man kan förvänta sig. Däremot är det typ mest soltimmar här i hela Kanada så det gör ju att även om det är kallt så skiner solen. Vintern i Sverige är ju hemskt! 4 timmar sol sedan är det bäcksvart, inte undra på att man får ångest och blir deppig. Här är det sol nästan 12h.

Ångest- Jag har inte ångest på samma sätt här som i Sverige. I Sverige kunde det pågå i flera dagar, började med att ena dagen kände jag mig helt tom, andra var jag irriterad och sedan blev det helt plötsligt 2003 med Per Gessle- Här kommer alla känslorna… Och sedan kunde den här jobbiga känslan pågå i någon vecka innan jag var tillbaka igen. Här är det mer att jag kan vakna och må bra, sedan kan en liten händelse ge mig ångest och det kommer på en gång. Jag släpper ut allt och sedan är det över. Det är lättare för mig att bli av med ångesten här då jag har lärt mig att hantera den på ett annat sätt. Men jag letar fortfarande efter en bra terapeut här eftersom det har varit en stor omställning i livet. Då hade det varit skönt att gå till någon som kan hjälpa mig att hålla mig på banan.

Trafiken- Det är lite andra regler i trafiken. Man kör på samma sida som i Sverige men i vissa korsningar om man ska svänga höger får man köra mot rött. Motorvägarna är större och man får typ köra om på båda sidorna. Eller jag vet inte om man får det men alla här gör det. Det sitter kameror lite överallt som mäter din hastighet utan att man ser dom. Kör man för fort får man hem en böter på posten.

Drickvattnet- Alltså vi i Sverige är så jäkla bortskämda med de bra vattnet som rinner i våra kranar. Här smakar det inte alls bra utan det måste filtreras eller så köper man vatten. Min kille köpte bara Fijivatten vilket jag tycker är slöseri med pengar och framför allt dåligt för miljön. Så vi köpte vattenkannor med filter. Så när man fyller dom med kranvatten så filtreras det och det smakar precis som vanligt vatten.

Träning- Sviiiindyrt. Alltså att dom inte skäms. Det är så dyrt att träna här, mer än dubbelt så dyrt på vissa ställen än bra center i Sverige. Kostar lika mycket att bygga upp ett eget gym hemma som att skaffa träningskort här för ett helt år. Så har man den möjligheten så är det en bra investering!

Hundar- Folk är så hundvänlig här. Det finns så himla många hundparker där man får gå med hundarna lösa och det känns som att det är mer människor som har hundar här än inte. Och det är inte helt ovanligt att man ser en person med fyra fem stycken.

Mitt jobb- Jag saknar att spela (DJa), som fan! Alltså när jag får giga så är jag i mitt esse. Jag var så glad efter Summerburst och Kalmar, vi avslutade det så jäkla bra för den här sommaren och jag blir så ledsen över att jag inte kan göra samma sak här. Alltså jag har ju tillåtelse att jobba här men eftersom det inte finns klubbar på samma sätt så ja, det är tufft. Det är nog det som är det mest tuffa för mig. Och det är ju svårt också att “bara åka hem och giga” men vi får se hur det blir i vinter. Annars får jag även maxa sommaren och bara åka runt och spela så jag klarar mig över vintern! 😉


21 kommentarer21 kommentarer om “Skillnader mellan Sverige och Kanada och det jag saknar mest!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Oj jag trodde du trivdes i Kanada… nu förstår jag att du längtar hem, va synd🧡
  När jag har gjort stora förändringar i livet så har jag sett möjligheterna som att: tänk att få prova på att bo i ett annat land och hitta nya vanor och möta nya vänner. Sen är det väl underbart att ha en man som är bra i sitt yrke och är självförsörjande, så man kan vara fri i sitt eget jobb. När man längtar finns ju Skype det fanns ju också när du bodde i Stockholm och längta till familjen…

  Reply
 • Kul att läsa om dina första intryck efter att ha bott här i en månad. Här kommer några kommentarer från mig som varit här i Calgary i 7 år som kanske hjälper 🙂

  Det tar förstås lite tid att hitta alla ställen och så, men folk träffas absolut för brunch massa här i Calgary. Kolla i Mission area så finns de massa brunch ställen oftast med lång kö på helgerna. Jag ska bruncha med en vän Söndag. 🙂 Nattliv finns också, lite klubbar downtown och så, men ja, mer barer det håller jag nog med dig om. Dock mkt, mkt billigare att gå ut på både en drink eller middag här så att gå ut blir mer socialt och man spenderar inte tusentals kronor som hemma. Jag äter ute mkt mer här än hemma för att de är så mkt billigare. Folk “förfester” mindre här eftersom de inte kostar så mkt att köpa alkohol ute.

  Kanadensare är otroligt trevliga som du säger, och ju längre du bor här desto otrevligare kommer du tycka svenskar är när du åker hem. Blir typ chockad när jag kommer hem och ingen säger nåt trevligt, ler eller håller upp dörren.

  Kanadensiskt godis suger. Åk till Ikea, eller Edelweiss som är en Europeisk-Tysk butik som har svenskt godis! De har rätt bra utbud, lakrits och så. Dit åker jag när saknaden blir för stor.

  Håller med om att inredning är något svenskar är bra på, dock ser alla hem typ likadana ut i Stockholm. Alla köper samma lampa och samma planta. Här är det lite mer variation. Förhoppningsvis hittar du lite fler butiker du gillar, det finns bra grejer!

  Allt är såklart spännande och kul när man flyttar utomlands först. Det är ju jättebra och läsa att du har mindre ångest. Men det blir nog mer vardag efter att du bott här några månader och allt inte är lika spännande. I början tyckte jag typ de va spännande att gå till affären liksom, haha.

  Träna billigare och träna på repsol där jag är 😉 Betalat 69 dollar månaden och det finns massa att göra där. Solen gör väldigt stor skillnad på vintern till skillnad på Sverige. Det hjälper verkligen med humöret och är det bästa med Calgary. Vädret växlar jämnt så plocka inte undan vinter eller sommarkläderna för man vet aldrig 😉

  Folk använder inte dubbdäck här och de är mkt trafikolyckor på vintern så kör försiktigt!

  Saker jag saknar efter 7 år: Alla högtider såklart och vänner och familj, svenskt godis och chips och tid, delicatobollar, havet, bearnaise-sås och hundra andra saker såklart. Finns så mkt man kan säga om skillnaderna mellan Kanada och Sverige. Båda är fantastiska länder men Kanada har vissa starkheter som Sverige inte har och vice versa.

  Reply
 • Wow det var mycket grejer…
  jag får känslan av att du är väldigt ensam och att det kommer att bli jobbigt för dig med tiden. Jag ser inte dig som den ensamma typen. Du har alltid verkat vara en social varelse som ofta är med folk, fikar, brunchar, shoppar, tränar, äter, med andra.. Du känns ensam just nu men jag kan ha fel. Det är svårt att få en uppfattning via blogg eftersom man inte ser allt.
  Jag hoppas, verkligen hoppas på att du ska må bra, hela tiden, njuta och ha det bra där och hålla ut tills det är er tid att komma tillbaka till Sverige igen. Stor kram.

  Reply
 • Med tiden så lär du säkert känna fler och du kommer nog hitta dina rutiner och nöjen som efterliknar det du hade i Sverige. Hoppas du kommer trivas bättre och bättre 😊🙏

  Reply
 • Riktigt kul att läsa <3

  Reply
 • Förstår att man kanske inte vill resa så ofta men kom ihåg att Sverige bara är ett flyg bort och att du ju kan fara hem till Sthlm och hänga och giga när du känner för det. Blir saknaden efter Sverige för stor kan du ju även ha din bas där men sedan åka ofta till Kanada samt njuta av våren och sommaren tillsammans! Viktigt att känna att man trivs och mår bra där man bor ❤️

  Reply
 • Hej Annica. Börjar du ångra att du flytta till Kanada? Ha en trevlig helg

  Reply
 • Det vore väldigt märkligt om du inte saknade Sverige och vännerna. Du har ju inte bott där så länge. Tror nog du anpassar dig rätt så snart och kommer in i rutiner och samhället. Kanske vore annorlunda om killen din inte var iväg på sitt jobb under flera dagar.
  Men det blir bra så småningom.

  Reply
 • Jag tror oxå du snart kommer in i det, ge det lite tid bara. Känns det ff motigt om några månader kan du ju alltid återvända till Sverige.

  Reply
 • Jag tror det är svårt. Du har ju ett eget liv i Stockholm och är framgångsrik. Jag tror om man kanske är 21 så har man inte hunnit med att skaffa sig ett eget liv på det sättet. Och kanske är det då lättare att bara flytta och hänga med. Inte för inte som många hockeyfruar skaffar barn tidigt. För att ha något att göra också.
  Det funkar ett tag men inte i längden. Talar av egen erfarenhet. Men gör aldrig något som inte känns rätt i magen. Såklart ska man kunna ha dåliga dagar också. Men innerst inne känner man vad som kommer fungera och inte. Visst det är långa flygresor. Men kanske att du skulle nä bättre av att ”pendla” och inte bara lämna allt? Ja du kommer hem till våren, men vill du jobba järnet då? Och inte umgås med din kille när han är ledig? Och, är det inte viktigt att ”vara hemma” för att kunna fortsätta ha kontakt med företag, och musikkontakter? Kanske spela då och då. Känns som man kan bli bortglömd då det finns så många?
  Bara tankar i all välmening en lördag 🌸

  Reply
 • Klart du kommer in i det. Det har bara gått en månad. En dag i taget och gör sånt du tycker är kul. Det är väldigt bra att vara ensam ibland också. Man blir starkare.
  Kör hårt babe!

  Reply
 • Jag bor också utomlands (och har gjort det i tre år nu) och jag förstår att det känns jobbigt och ensamt just nu. Det tar tid att komma in i ett nytt liv i ett nytt land. Det går upp och ner. Ibland älskar man att ha det bästa av två världar, ibland känner man sig väldigt splittrad. Jag tror mitt bästa tips är att ge det tid. Och komma ihåg att det är ok att känna sig ensam och ha hemlängtan ibland. Men det betyder inte att det alltid kommer vara så. Plötsligt kommer kanske dagen du tycker organisationen i mataffären är mer logisk i Kanada än i Sverige. Och kom ihåg att Sverige alltid finns kvar!

  Reply
 • Låter inte som du blir långvarig i Kanada. <3 klart man ska ge det lite tid, men känn efter också vad som verkligen känns bäst. Man får ändra sig och flytta till Stockholm igen.

  Reply
 • Haha hur kan ni får för er att ni vet? Vadå “Låter inte som du blir långvarig i Kanada?” Hon gjorde endast ett inlägg som vi läsare önskade. Skärp er med att hitta på eget skit.

  Reply
 • Men nu får du det som att låta att det vore ett misslyckande att flytta hem. Det tycker inte jag. Lyckligast vinner.

  Reply
 • Om du inte trivs så flytta till Stockholm igen! Det är inget misslyckande.

  Reply
 • Känner igen så mycket du beskriver då jag också flyttade ifrån Sverige till USA för 7 år sedan. Några tips är att som du säger- träning ger möjlighet till att skaffa nya vänner- min bästa väninna här mötte jag på gymet. Vet att du träffat de andra hockeytjejerna men bli inte bekväm så du stannar i endast den kretsen. Bli vän med några ”locals”. På så vis kommer du lära dig kulturen fortare, lära dig var de bra mat/fest/fritids haken finns (tro mig de finns! ;)). Genom att lära känna locals kommer du även kunna få ett bättre perspektiv på alla de olikheter du nämnde, vilket kommer hjälpa dig att känna dig mer hemma än att bara fokusera på vad som är olikt och bättre i Sverige. Tro mig, i ca 5 år klagade jag konstant på allt möjligt här i USA- att dom är efter och att vissa regler är ologiska, deras kultur är konstig osv. När du fokuserar på allt negativt och olikheter, kommer du aldrig känna dig hemma. Åhh.. har så mycket jag skulle vilja dela från egna erfarenheter. Om du når ut så svarar jag gärna på frågor, delar mina erfarenheter osv. Lycka till 🙂

  Reply
 • Grymt kul inlägg att läsa 🙂
  Låter som att du trivs! <3
  Kan inte du tips om anti age hudvård? är en djungel med produkter.
  O gärna vilka hudvårdsprodukter du använder, din hy är drömmen.
  🙂

  Reply
 • Jag tycker att Sverige borde sluta skylta om kamerorna och bara låta folk haffas så de lär sig.

  Reply
 • Vars har du köpt de svarta skinnbyxorna? Riktigt snygga!

  Reply
 • Håller helt med om att det saknas riktigt bra klubbar. Dock så kommer väldigt mycket bra DJ’s till stan. Kolla in Habitat (mycket svenska dj’s spelar där tex Jeremy Olander) och Palace. Dom två kommande veckorna så kommer det väldigt mycket bra Dj’s till stan. Vicetone, Martin Garrix, Jody, och min favorit Sander Van Doorn. Så letar man så finner man 😁

  Reply