Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

19:48 | September 30, 2019

Höstig och enkel köttgryta

Eftersom jag inte är sådär asduktig på att laga mat så kollar jag ju runt på lite recept online och det var ju någon av er som tipsade om Jennys Matblogg– tack! Den här bloggen har verkligen räddat mig och mina framtida middagar för oj vad mycket roliga och bra recept det finns på denna blogg. Perfekt för oss som saknar fantasi eller bara inte pallar att laga avancerad mat.

Jag hittade en höstig gryta som jag kopierade rakt av och wow vad god den var. En gryta som vi definitivt kommer att äta mer av här hemma. Inte alls svår att göra och det gick otroligt snabbt! Här är receptet:


Recept för 4 personer

600 gram fläskfile
1 msk tomatpure
1 burk med små champinjoner (vi tog färska champinjoner)
1/2 msk soya
1 msk oxfond
1/2 riven vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
200 gram philadelphia
2 dl creme fraiche
1 tsk med rödvinbärsgele
-Vi hade ingen gele så vi körde med lingonsylt och åt det med ris och de enda grönsakerna som fanns kvar i kylen.

Gör såhär:
Skär upp fläskfilen i centimetertjocka skivor och stek i smör.
Rör ner tomatpuren och häll sedan ner svampen.
Vänd ner philadelphiaost, crème fraiche och pressa ner vitlöken.
Blanda sedan i soja, oxfond, och sambal oelek.
Låt det sjuda en stund på svag värme till köttet är klart. Salta och peppra om det behövs.


19 kommentarer



19 kommentarer om “Höstig och enkel köttgryta”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Ser super gott ut! Ska verkligen testa!

    Reply
  • Gör det!
    Det var så jädrans gott! 😀

    Reply
  • Japp,det var jag som tyckte du skulle testa denna toppen-blogg.
    Hon har ju allt från bak till julmiddag😀

    Reply
  • Tack snälla för tipset!

    Reply
  • Fasen vad sjukt, just denna var jag också inne och kikade på igår 😲
    Sparade den i min receptbank i datorn.
    Jennys matblogg är grym.
    Lite ”farlig” också eftersom det finns mycket godis, kakor och fika recept som jag INTE får äta då jag bantar🤣

    BTW! 🤗
    Håller just nu på att laga detta:
    https://petra.metromode.se/2012/01/17/varldens-godaste-kottfarssas/

    Från Petra Tungårdens blogg, den dök upp när jag satt och googlade massor.
    Kan säga att den doftar magiskt.
    Ska ätas imorgon.

    Enkel var den, och nyttig! ☺️

    Från en ”hemnafru” till en annan! 🥰

    Reply
  • Oufh jag såg också alla go- saker. Kommer nog bli en hel del sådant till jul 😀

    Åååååh älskar när ni kommer med tips! 😀

    Reply
  • Du MÅSTE laga denna köttfärssås smakade lite OMG … jag dog! Utan tvekan godaste köttfärssåsen jag nånsin smakat!
    Tack Petra Tungården säger jag bara! 😄

    Reply
  • Du driiiiiiiver!? 😀

    Reply
  • No girl, no…. sjukaste godaste köttfärssåsen jag nånsin käkat på riktigt! 🙂
    Längtar redan till middagen lite senare idag, då ska min sambo få smaka också! 😀

  • Eftersom det inte går att kopiera på Petra Tungårdens blogg så fick jag skriva om allt för hand, tänkte att du skulle slippa detta så jag kopierar från mitt word dokument, här. Så kan du bara kopiera texten.

    Världens godaste köttfärssås
    2 gula lökar
    2 rivna morötter
    2 klyftor vitlök
    1 kalvbuljong
    Tomatpuré
    Kalvfond
    500 gram köttfärs
    1 burk krossade tomater
    1 msk stark ajvar
    2 tsk samal oelek
    Färsk basilika
    Färska champinjoner
    1,5 dl rödvin
    Salt
    Peppar

    Bryn löken och champinjonerna, tillsätt en bit kalvbuljong , kalvfond och pressad vitlök.
    Låt det stå och puttra.
    Ta en stor kastrull. Häll i krossade tomater, tomatpuré, den stekta löken, champinjoner och rivna morötterna. Stek köttfärsen och häll även i den. Blanda ner det resterande, ajvar, sambal oelek, rödvin, salt, peppar och basilika. Låt det stå och puttra i all evighet.

  • *sambal oelek (ska det ju stå såklart, glömde b)

    Köttfärs = jag tog ekologisk blandfärs 500g.
    Färska champinjoner = jag tog ca 6 st stora
    Krossade tomater = jag tog ekologiska passerade tomater, gillar inte skalet som blir kvar av krossade.
    Kalvfond = tog ca 1 dl
    Tomatpuré = tog ca 2-3 matskedar
    Färsk basilika = tog en hel “kruka” sån färdig från ica.

    Ät och njut! 😀

  • God och enkel kycklinggryta med curry.
    600 g kyckling
    1 röd paprika
    2 gula lökar
    50 g smör
    3 msk curry
    5 dl grädde
    2 dl crème fraiche
    2 msk soja
    salt och peppar
    1 msk paprika pulver
    2 dl ris till servering
    Så här gör du
    25 minuter

    Koka upp riset efter anvisningarna på förpackningen.
    Skär kycklingfiléerna i bitar.
    Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i klyftor.
    Bryn kycklingen i smör i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt paprika, lök, curry och paprikapulver och låt fräsa.
    Tillsätt grädde, crème fraiche, soja och peppar. Låt småputtra en stund, smaka av med salt och peppar.
    Snabbt och jättegott.

    Reply
  • Wow taaaack. Fan vad kul att ni kommer med mattips!

    Reply
  • Söndagskvällar brukar jag kolla runt på olika matbloggar. För att få inspiration till middagar i kommande vecka.
    Sen är det bara att skriva matlista och handla på måndagen.

    Reply
  • Åh smart!

    Reply
  • Hej Annica.
    Har följt dig länge men inte kommenterat.
    Nu när du bor i Kanada så är det ännu roligare att följa din blogg. Och kul att du blir inspirerad till att laga mer mat.
    Jag älskar matlagning och lagar från grunden och smakar mig fram med egna och nya smaker. Hittar inspiration från olika matbloggar.
    Men ett recept som jag hittade är bland det godaste jag ätit på länge.
    Du måste testa detta, finns video till i receptet.
    https://www.koket.se/chicken-larb-salad

    Vänligen // A-M

    Reply
  • Vad kul att du tycker det!
    Och tack för tipset! Jag älskar när ni kommer med mattips för jag är inte den vassaste kniven i lådan när det kommer till matlagning 😀

    Reply
  • Nu har du förvisso bott i S-holm…, men är maten dyr jämfört med Sverige?/Tessan

    Reply
  • Alltså min sambo är lite “organic/ eco”- matkille, vilket är jättebra! Så vi handlar på sådant ställe och det är ju dyrare än vanligtvis. Men annars skulle jag inte säga att matvaror är så himla mycket dyrare.

    Reply