Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:02 | September 20, 2019

Att flyga långt med hund


Nu ska ni få höra hur det gick att flyga långt med Stitch. Alltså hon är som en ängel skänkt från ovan för satan vad duktig hon var. Jag har flugit med henne innan och den längsta resan var till Kroatien, den var på 2,5h. Denna gång var det ju hela vägen till Kanada med mellanlandning i Frankfurt. :O

Så först av allt, för att få ens ta med mig Stitch till Kanada så var hon tvungen att ha Rabiesvaccin, vaccin mot kennelhosta och såklart alla andra vaccin som hundar ska ha i Sverige. Sedan ett pass och EU-passet är godkänt att ha. Sedan stod det att jag behövde ha ett godkännande från en “Officiell veterinär” och sådana hittar man på Jordbruksverkets hemsida. Jag ringde dom först och frågade och jag behövde bara skicka ett mejl där jag berättade vart jag skulle, när och mina uppgifter. Och då skickar en Officiell veterinär papper där det står att det inte varit rabies eller andra sjukdomar i Sverige så att hunden inte kunnat bli smittad, typ något sådant. Dom skickar hem det på posten men du kan även få det via mejl, jag tog båda.

Sedan skulle man ju kolla hur det var med flygen, det här var det som var jobbigt.
-Först måste man kolla hur man tänkt flyga.
-Sedan måste man ringa flygbolagen innan man bokar biljetterna och kolla så det finns plats att ta hunden ombord i kabinen.
-Väger hunden och väskan max 8kg så får man ta dom i kabinen men endast med vissa flygbolag! Alla bolag tar heller inte alla raser så det måste man också kolla upp och det brukar alltid stå på deras hemsida.
-När man sedan fått klartecken så bokar man biljetterna.
-Sedan måste man återkomma till flygbolagen igen och uppge sitt bokningsnummer och säga att man även ska ha med sig hunden och då skriver dom in det. Ja det är ett jäkla ringande…
-Sedan får man betala hunden på plats eller uppge kortnumret direkt i telefonen beroende på vilket flygbolag det är.

Någon dag innan satte jag på henne ett halsband som skulle ha en lugnande effekt samt göra så att hunden inte blir stressad av nya miljöer. Det finns sådana sprayer som man kan spraya i väskan innan resa men halsbanden kan man ha på i fyra veckor vilket var perfekt eftersom jag ville att hon lättare skulle anpassa sig i den nya miljön i Kanada.

När du ska flyga så måste du även ha en godkänd väska för djur. Min kommer från märket Sherpa och är i storlek Medium.

När vi skulle åka så flög vi först 2h till Frankfurt och mellanlandade där i 2,5h. Då passade jag på att gå ut från flygplatsen för att rasta Stitch rejält och lekte en del så att hon skulle bli trött. Jag lade i Puppy pads i botten på väskan om det skulle ske en olycka, då hade det varit lätt att bara plocka ur den, kasta och lägga i en ny.

Efter Frankfurt väntade en 9h flight och jag var lite nervös. Jag hade inte gett henne så mycket mat eller vatten just för att hon inte skulle bli nödig under flygningen men det var inte det jag var nervös över utan det var mest hur hon skulle hantera att sitta i en bur så länge. För hundarna får ju inte lämna väskan under hela flygningen.

Men alltså det gick ju hur bra som helst och ska man flyga såhär med djur så kanske man bör överväg att flyga med större utrymme, tex business. Jag skulle nog inte sätta mig i ekonomi med min hund under någon annans säte när folk springer fram och tillbaka på toaletten och dylikt. Det tror jag stressar hunden och även dig väldigt mycket.

Stitch var i väskan nästan hela tiden. När jag gick på toa tog jag med väskan och släppte ut henne därinne och lät henne dricka lite vatten och sträcka på benen. Sedan satte jag henne i knät när jag skulle justera mitt säte till en säng så att jag kunde ställa hennes väska vid mina fötter och sedan låg vi så typ hela resan. Jag öppnade upp främre delen av väskan för att jag ville kunna se henne så att allt gick bra och ja, det gjorde det ju. 🙂

Vi kom fram till Kanada. Vi gick igenom kontrollerna och vi var ju såklart tvungna att gå till tullen där dom bara kollade Stitchs pass samt hennes papper och sedan var det klart. Inte alls något krångel, det gick max på 2 minuter eftersom det inte var någon kö.

Vi kom sedan ut från flygplatsen, gick till ett område där man rastar hundar en bit ifrån och där släppte jag henne eftersom vi var själva och hon gjorde sina behov. Allt gick som sagt jättebra men det är ju för att hon är så van vi att vara i väskan och att flyga. När jag skaffade henne vande jag henne att vara i väskan genom att göra det till hennes sovplats. Sedan är väskan alltid med när jag ska iväg och göra jobb så hon kan sova i den mm.

Men ja, det var den infon jag hade att bjuda på. Undrar ni över något är det bara att ställa frågorna i kommentarsfältet så svarar jag på dom så gott jag kan! 😀


15 kommentarer15 kommentarer om “Att flyga långt med hund”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Wow wow wow … mitt hjärta blir alldeles varmt! ♥ ♥ ♥
  Vilken FANTASTISK matte Stitch har och ja hon verkar vara en gudagåva vilken skön hund du har som klarade detta så bra! ♥
  Cudos till lilla Stitch.

  Jag har fråga:
  Vägdes väskan + Stitch vid nåt tillfälle?
  Du skrev ju att hund + väska får väga max 8 kg.
  Tänkte bara kolla om det går att “fuska” sig förbi detta om man har en hund som väger 8 kg som vi har.
  Vi skall nämligen flytta utomlands (varmt land) inom nåt år och då är det smidigast att flyga business.

  🙂

  Reply
 • Ja men hon är ju min bebis och jag sätter alltid henne först eftersom det är mitt ansvar att hon mår bra!
  Dom vägde henne mm när jag åkte till Kroatien men inte till Kanada. Så jag skulle inte chansa… 🙁

  Reply
 • Det är så härligt att det gått bra, att Stitchan mått bra med tanke på allt. Underbart. Hon verkar så lätt att handskas med.

  Reply
 • Jag tror inte jag har läst någon annan som är så mån och omtänksam om sin hund som du. Allt för hennes bästa.

  Reply
 • Åh men hon är ju min bebis och mitt ansvar. Så för mig är det en självklarhet 🙂

  Reply
 • Måste hon sitta i karantän innan hon förs in till sverige igen? Syftar på sommar månaderna då ni ska vara i sverige. Låter sjukt spännande! Hade lätt vilja ta min vovve till Kanada.

  Reply
 • Nej det behöver hon inte 🙂

  Reply
 • Hej! Behöver du en bra film att se såhär en fredagskväll? Kolla då in min blogg och kategorin serie/filmtips där det finns hur mycket bra tips som helst! <3

  Reply
 • Tack för tipset!

  Reply
 • Tack o åter tack! Så bra med lättförståelig info. Tycker alla säger olika – även hos Jordbruksverket, tyvärr. Men alltså, vad mycket enklare det har blivit att flyga med hund på senare år.

  Enda krångliga är flygen, numera måste man ta direktflyg inom EU. För många hundar som kommit lösa, det har blivit olyckor, hunden har lastats på fel plan osv.

  Håller med om kabin i ekonomiklass, skulle inte utsätta min hund för det. Nu flyger jag så ibland men då får hunden vara i lastutrymmet. Mycket skönare för hunden också.

  Och så måste jag gnälla så klart. Radbrytningarna på dina headlines är fruktansvärda, går det verkligen inte att ordna? Sedan spelar det ingen roll vilken browser jag använder, det kan stå 9 kommentarer eller 30 men dom syns inte. Sedan plötsligt går dom att läsa. Verkligen sämsta bloggportalen jag varit med om. Väldigt irro att läsa, nu är det superkul att följa dig annars hade jag struntat i att gå in här.

  Reply
 • Åh vad skönt att allt gick bra! Jag undrar, ringde du till ambassaden i kanada för att ta reda på vad som krävdes? Och var det typ ett visst antal dagar innan som hon var tvungen att vaccineras? Vad kostade det cirka? (Pass samt vaccination)
  Det är så roligt att få följa dig på dethär äventyret😍😍

  Reply
 • Ja jag ringde till alla möjliga ställen som en galning. :O
  Vaccinationen måste man ta minst 21 dagar innan resa och jag behövde även ta kennelhostan samt rutinkoll på henne så det landade på ca 2000kr

  Vad kul att du tycker det 😀

  Reply
 • Jag tror detta är den finaste bilden på dig du ser så lycklig ut.

  Reply
 • Ett av mina bästa moments 😀

  Reply
 • Fint och matnyttigt inlägg 🙂

  Vad använder du för hudvård och bas i din make så fin? 🙂

  Reply