Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

11:40 | August 23, 2019

Att transportera en dator Internationellt


Fredag morgon och idag åker jag tillbaka till Stockholm en sväng då min lillasyster kommer. Eller hon kommer imorgon bitti och jag åker ikväll då jag vill möta upp henne på stationen. Ska bli så kul att hinna ses innan jag drar.

Och jag har suttit hela morgonen, elle nej det började redan vid 3 inatt. Jag vaknade och började tänka på hur jag ska transportera min dator. Jag har ju en iMac Pro och det är ju en större skärm där allt är liksom inbyggt i just själva skärmen. Så allt mitt jobb är liksom i den datorn, alla plugins till mitt musikprogram ligger inlagt där så jag behöver verkligen just DEN datorn med mig.

Men att frakta den till Kanada är lättare sagt än gjort. För jag får inte ta med den ombord på planet eftersom den är för stor för att räknas som handbagage, även när man flyger i business. Jag vågar inte checka in den som specialbagage eftersom jag har sett hur väskor och dylikt kastats fram och tillbaka. Så det landar på att jag behöver frakta den.

Då har jag jämfört olika fraktbolag för jag vill ju att det ska gå så enkelt som möjligt. Drömscenario hade ju varit att man kunde ringa ett företag som kom hem till mig, packade datorn så den verkligen kunde klara av att fraktas, tar med sig den, skickar iväg och hanterar allt med tullen. Och sedan när jag är framme i Kanada så levererar dom den till min dörr och jag kan ta emot den. Är det någon som vet ett företag som gör detta?

De jag pratat med behöver datorn färdigpaketerad, sedan måste jag fixa med tullen samt hämtning av den själv när jag väl är i Kanada. Sedan var jag tvungen att ringa till en “farligt gods”- expert så inte min dator räknades som det. Men den går ju endast på ström så jag får skicka den. Men det ska också då skickas som gods och inte paket. Skickas den som paket så ska den klara av ett fall på 1 meter om olyckan är framme.

Det är en hel del meck men jag kommer packa allt själv, i originalförpackningen och sedan en jäkla massa bubbelplast. Sedan lägga ner den i en hårdare box och där i behöver den stå ruggigt stabilt. Sedan får jag slänga på en försäkring på det om det är så att den försvinner eller gå sönder. Göra en backup på innehållet och allt vad det innebär.

Men är det så att ni har tips på hur man kan frakta ömtåliga saker på bästa sätt får ni gärna bomba mig med alla dom. Allt är så välkommet just nu! <3


11 kommentarer11 kommentarer om “Att transportera en dator Internationellt”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej Annica,

  Jag vill inte på något sätt verka spydig eller så och detta är enbart en reflektion av din datorsituation.

  Om du är så inlåst att du måste ha just DEN datorn så kanske inte fraktproblemet är det du borde fokusera på utan snarare hur du ska göra det möjligt att använda en annan dator. En backup på innehållet borde du ha oavsett kan jag tycka. Det är mycket möjligt att det inte är ekonomiskt försvarbart att sälja den du har och sen köpa en ny i Kanada. Men det är i alla fall ett alternativ jag hade övervägt om jag var du.

  Hoppas det löser sig för dig hur du än väljer att göra.

  Reply
 • Den kostar 70,000kr att köpa och innehåller en hel del plugins som jag inte kan föra över till någon annan dator. Vissa plug ins har jag fått av vänner och dom har ett värde på flera hundra tusen och jag kan verkligen inte gå miste om dom.

  Hade den inte haft värdefullt innehåll hade jag såklart kunna sälja den och köpa ny 🙂

  Reply
 • Jag är väl medveten om vad datorn kostar. För mig låter det som ett jättestort problem om du inte kan flytta över dina plugins. Vad skulle hända med dessa om din dator kraschar? Jag jobbar som system arkitekt på ett av Sveriges största bolag så det låter inte hälsosamt i mina öron att ha något på en dator som bara kan finnas på just den datorn.

  Men är det så, så är det. Väldigt synd och då förstår jag ännu bättre din oro över att frakta den till Kanada. Vi får hålla tummarna för att det går vägen helt enkelt. 🙂

  Reply
 • Håller med, det låter väldigt vanskligt och konstigt. Det vore väl en bättre idé att anlita någon datorexpert som kan hjälpa dig spara det du behöver? För vad gör du den dagen datorn dör? Om det verkligen är sant att det inte går fattar jag inte hur du eller någon ens vill använda Apple, det är ju helt värdelöst om inget går att backa upp eller flytta över.

  Reply
 • Hej,

  Kolla med kurir bolag tex UPS,DHL kolla även med Active Air Cargo
  Lycka till!

  Reply
 • Tack för tipsen! Jag har dock hittat ett företag som sköter allt från packning, transport, tull mm 😀

  Reply
 • Enkelt. Packa ner den i orginalkartongen. Anlita typ DHL. Inga konstigheter och apple skickar dom så över hela världen.

  Reply
 • PS. iCloud, lagra allt viktigt där så förlorar du aldrig något.

  Reply
 • Alltså. Min far har spontant köpt en bil i USA och fraktade över den till Sverige utan problem. Så förstår inte hur de där ska vara så svårt? Eftersom du verkar ha originalförpackningen kvar så ligger ju datorn stadigt i den. Packa sedan in den ordentligt i en stöttålig låda (typ sån i metall som fotografer osv har all sin utrustning i).
  Easy peasy 😉

  Reply
 • Har var alltså i USA när han köpte bilen och sen kom bilen efter. 😅

  Reply
 • Det är väl lite skillnad på en ömtålig dator och en bil. Inte jämförbart.

  Reply