Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:03 | August 14, 2019

Hyra ut lägenhet i andra hand

Har precis pratat med jordbruksverket i Kanada, tror jag, ang Stitch. Vilka regler som gäller, vilka papper etc jag behöver och nu verkar allt löst! Men jag tänkte berätta lite hur jag gjort nu med lägenheten nu när jag drar. Det känns så mycket lättare att jobba nu när jag kan berätta vad det är som händer för vi ville inte säga så mycket innan allt var klart.

Men jag kommer att ha kvar min lägenhet i Stockholm men jag hyr ut den i andra hand. Först var jag lite osäker på hur och när jag skulle hyra ut den och till vem men ärligt talat så känner jag mig ju inte riktigt hemma här. Jag har ju knappt bott i min lägenhet så det har mest känts som ett ställe att mellanlanda lite på. Så jag bestämde mig för att hyra ut den i andra hand med typ alla saker kvar. Visst har jag plockat ur den litegrann så personliga saker kommer jag att ha i ett förråd men sedan blir det mesta kvar. Soffa, säng, stolar, matbord, lampor, vissa tallrikar, bestick, glas, kastrullar, bunkar och sådant som man behöver i ett hem. För mig är det bara saker och nu när jag flyttar ihop med en annan så kommer vi skaffa mycket nytt tillsammans. Guuuud det ska bli så spännande att bygga upp ett hem tillsammans med någon, hann ju inte ens bli klar här hemma. 😀

Det enda jag kommer att ta med mig är tre resväskor med kläder, skor, produkter, teknik och sådant jag måste ha i mitt jobb. Kläder är inte jätteviktigt för det kan jag ju bara skaffa nytt av. Rätt skön period att flytta i också då man ändå ska byta ut sommargarderoben till en höstgarderob. 😉 Jag hade en stor resväska sedan innan och köpte två nya i veckan och jag tror inte det blir några problem att packa ner “mitt liv” i dom här väskorna.

När det kommer till uthyrningen så var jag lite tveksam om hur jag skulle hyra ut den. Skulle det vara till privatperson eller företag och till vilket pris? Här i Stockholm kan man ju typ ta överpriser då folk är så desperata att hitta någonstans att bo. Men jag kollade runt hur jag skulle gå till väga och kände sedan bara “nej jag kör via Blocket”. Men när jag klickade mig vidare på “hyra ut lägenhet” så kom deras variant av uthyrning upp, Qasa. Det här är inget samarbete utan det här skriver jag för att det är garanterat människor som är i samma sits som känner “hur fan ska jag göra!?”

Den här tjänsten har verkligen räddat mig! Jag knappade in min lägenhet, storlek, adress och dylikt och då visade dom vad som var ett rimligt pris. Det matchade min ide ganska bra om hur mycket jag ville ha för den. Sedan lade jag in bilder, klickade godkänn och sedan kunde jag aktivt skicka ut länken till dom på den här sidan som passade in på det som jag hade. Och dom kunde även ansöka om att få hyra min lägenhet. Jag fick 16 svar inom första minuten, det kändes så himla skönt för lägenheten har nog vart det som stressat mig mest. Skulle jag ens få den uthyrd och skulle det vara till en reko person/ personer?

Men jag fick svar snabbt och började skriva med några och då var det en person som jag erbjöd att komma och kolla på lägenheten. Han kom samma dag och jag fick så bra intryck av honom, jag kände verkligen att jag kunde hyra ut till honom.

Det som är skönt med den här tjänsten det är att Qasa sköter allt. Dom betalar in hyran till mig och sedan ser dom till att hyresgästen betalar till dom. Qasa sköter alla avtal runtom, allt signeras via BankID och dom tar en liten del av det som hyresgästen ska betala. Så vill man ha tex 10,000kr för ett boende så sätt typ 12,000kr så Qasa kan dra av sin del, allt sådant där står på sidan. Så allt gick väldigt fort för mig, jag lade ut den 9 på morgonen typ och innan 19 så var allt signat och klart. Så jäkla skönt!

I avtalet står också allt som har med försäkringar, möblemang, ansvar att göra. Och jag kommer att hyra ut mellan 7 september- 7 april och hyresperioden gäller endast mellan dessa datum. Det är inget tjorv med uppsägningstider och dylikt utan jag får tillbaka den när jag kommer tillbaka till Sverige. Sedan kan man förlänga om man kommer överens, men den här tjänsten underlättade verkligen för mig då jag bara vill hyra ut och sedan sköter ett företag inbetalningarna och allt runtom.

När man ska hyra ut så är det ju olika regler som gäller i ens förening. Jag har ju köpt min lägenhet och jag får hyra ut i andra hand men jag måste ju skicka in den här personen så styrelsen får se vem det är och att allt ser bra ut. Men som det ser ut nu så verkar allt klart och det var det som stressade mig mest, och nu är det löst. 😀

Jag kommer ju behöva att åka tillbaka till Sverige någon gång under denna period pga gig. Det är inte så att jag måste tillbaka pga visum eller dylikt eftersom jag går under min killes regler pga hans jobb, jag har typ ingen koll på det där utan det där fixade han med. Så jag måste inte tillbaka men om jag behöver så går det ju alltid att ta in på hotell. Mina vänner har sagt att jag kan komma till dom eller så får jag bo i min killes hus om det blir tjorvigt. Kom ihåg, allt löser sig.

Jag har läst ett så jäkla bra ordspråk från Paulo Coelho “Once you get into the desert, there’s no going back. And, when you can’t go back, you have to worry only about the best way of moving forward”. Har man väl bestämt sig för att göra något och det inte finns något återvändo, då ska man bara fokusera på det som får en att gå framåt. Och lite så tänker jag hela tiden. Nu är det inte så att jag inte har något alternativ men det är en omställning att flytta. Men vi kommer att få det att funka, jag kommer att göra allt jag kan för att mitt liv ska rulla på som vanligt och för att jag ska trivas. 🙂


7 kommentarer7 kommentarer om “Hyra ut lägenhet i andra hand”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Grattis vackra du! Så fint att du som är så god träffar den rätte i livet! All lycka till er! Kärleken och godhet vinner! Yeyy Kram

  Reply
 • Grattis och en lyckospark i baken! Har du kollat http://www.skickabilligt.se Jag skickade 7 flyttkartonger via dom till USA och det kostade 2.300 kr med UPS. Tog iof en vecka för att komma fram men kände att det blev billigare än flera resväskor + att jag fick med mig mer saker, man räknar ju inte med att åka hem direkt igen. Hund och kabinväska med ombyte räcker gott att släpa på. Så jäkla bökigt med hund i transportutrymmet, buren ska röntgas, hunden ska kollas. En riktig pärs. Eller får du ha Stich i kabinen? Jag fick inte trots rätt stl o vikt på hund/väska. Bara inom EU sa dom till mig.

  Reply
 • Såååå härligt Annica, önskar dig Lycka Till med din Nya Kille, allting kommer bli Fantastiskt 😛 Kramar i massor <3

  Reply
 • Jag bor i Calgary och flyttade hit för kärleken jag med. Om det är här du hamnar får du gärna höra av dig. Insta: watsonhanna 🙂

  Reply
 • Du har kollat med styrelsen i den förening du bor att du

  1: Får hyra ut lägenheten i andrahand? Inte ovanligt att det är nej i stadgarna där.

  2: Får hyra ut den till för dig någon okänd person med okänd ekonomi och historia. Ännu mer ovanligt att en styrelse godkänner det.

  3: Tips. Gör en UC på personen osv. Det är du som bär 100% ansvar för vad denna person än gör i din lägenhet. Och väldigt få försäkringar täcker ifall du hyr ut lägenheten till en person som skapar vattenskador eller andra skador pga försumlighet. Detta gäller bara försäkringstagaren.

  Lycka till.

  Reply
 • Har du inte läst hennes inlägg? Hon skriver ju om precis allt du ifrågasätter.

  Reply
 • Kanske har du skrivit det och jag har missat men var i Kanada ska du bo?
  Jättespännande!
  Jag har alltid velat prova livet utomlands men vare sig jag eller min man har jobb som gör det möjligt så åren har gått och här sitter vi.
  Inte ens som ung vågade jag testa på det. Ska se till att min dotter inte är lika fegis i livet som jag har varit.

  Reply