Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:01 | July 22, 2019

Att resa med hund

När jag skrev att jag skulle resa hit till Kroatien med Stitch var det mycket delade meningar. Folk ifrågasatte hur jag kunde ta med en hund till ett sådant varmt land och det var inte bra för hunden att flyga. Jag kan säga såhär; det har gått hur bra som helst och det gör det fortfarande!

Därför tänkte jag berätta hur jag gjorde så att fler också vågar involvera sina djur på semestern för det är bra mysigt alltså! 😀

Först och främst så är det smart att planera sådant här ganska långt innan just för att hunden ska hinna få alla vaccinationer innan man åker. Ring jordbruksverket från första början och kolla vad det är för regler som gäller när man ska resa med hund. Sedan om du vet vilket land du ska till, kolla med den ambassaden. Jag ringde både Kroatiens ambassad samt Sveriges vad som gällde. Detta gjorde jag långt innan men jag dubbelkollade även några veckor innan själva resan. Jag ringde även veterinären en gång till för att verkligen säkerställa att jag hade allt som behövdes.

Reglerna är att hunden ska vara minst 12 veckor, jag personligen skulle inte resa med hund när den är så liten men sedan kan det ju vara så att man hämtar den från ett annat land och då är ju såklart situationen annorlunda. Sedan behöver den vaccination mot rabies och det tar några veckor innan den sprutan har verkat. Du behöver också ett pass till hunden och det fixar man också hos veterinären. Så Stitch hade fått allt man behövde för att resa iväg.

Sedan beror det på hundens storlek om den får resa i kabin eller lastutrymmet. Det var det här som gjorde att jag kände att jag kunde ta med henne för Stitch väger under 5kg och ska man ta med sig djuret i kabinen ska totalvikten med hund och hundväska vara 8kg. Jag skulle inte kunna sätta henne i lastutrymmet för att då har jag ingen koll på hur hon mår eller vad som händer.

Väskan jag har till henne är från märket Sherpa, den är godkänd av flygbolagen och har de rätta måtten. Jag har storlek medium till Stitch men detta bör man kolla upp med flygbolagen innan man bokar flygbiljetterna!

Utöver det så köpte jag en kylmatta, den innehåller en gele som gör att när hunden lägger sig på den så aktiveras gelen och mattan blir sval. Dock tog jag inte med den hit eftersom vi bor i hus med AC så när det blir för varmt ute så är det bara att ta in hunden. Däremot svalkar sig Stitch i poolen, hon badar som en galning och har till och med börjat hoppa från kanten och verkligen kastar sig i haha!

Jag tog däremot med en kylväst. Man doppar den i vatten och sedan sätter man bara på hunden den. Så den har hon haft på sig när hon är ute och inte badar. När man blöter den så suger den inte åt sig så mycket vatten att den blir tung utan även den har små gelepluppar som aktiverar sig och kyler ner hunden. Men som sagt, när det är varmt ute går hon bara in och lägger sig eller badar.

Just Boston Terrier kan inte svalka sig på samma sätt som många andra hundar genom att flämta. Man måste svalka deras kroppar så jag checkar henne med jämna mellanrum så hon är sval men hon är också väldigt duktig på att göra det själv. 🙂

Sedan har jag även med vätskeersättning till henne. Det finns att köpa till hundar men även de som man köper på apoteket till barn går jättebra. Det ger jag henne på kvällen innan vi lägger oss så att hon inte blir uttorkad.

Sedan har jag inte med så mycket mer förutom hennes torrfoder, något tuggben, fästinghalsband och en reseskål som är lätt att fälla ihop och stoppa i ryggsäcken om man ska iväg på en liten tur och behöver något att fylla vatten i. 🙂


8 kommentarer8 kommentarer om “Att resa med hund”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • ♥ 😀 ♥

  Reply
 • Tack för tips eftersom jag funderar på att köpa hund. Vilket fint hopp Stich gjorde ner i bassängen som du visade på insta.Härligt för honom att svalka av sig. Djur är underbara vänner.

  Reply
 • *henne. Stich är en tik.

  Reply
 • Oops sorry plus 26 idag stockholm så lite yr.

  Reply
 • Hej tack jag leta just efter detta då jag ska importera en valp från NY som jag ska ta med mej hem, men kan du visa eller maila mej om väskan pls kramar Annelie

  Reply
 • Jag har också en sån Sherpa väska, dom är toppen! Den finns inne på Tinybuddy.se med mått, vikt och allt man behöver veta 😊

  Reply
 • Hur går det till på flygplatsen när du har hund? Vad skiljer sig från när man reser utan hund? Och måste du vid något tillfälle ”lämna ifrån” dig Stitch eller får du vara med henne exakt hela tiden?

  Reply
 • Hej!, vilket flygbolag reste du med?

  Reply