Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:19 | February 28, 2019

När vänskapen lider mot sitt slut

Q/A


Hej Annica! Jag har tänkt mycket på ett inlägg där du skrev vad du tycker vad som krävs för att en vänskap ska fungera. Du, Xenia och Daniel verkar verkligen vara så himla tajta och veklingen har kul ihop!. Jag och min kompis har hållt ihop i 13 år, men som nu börjar gå ganska mycket mot sitt slut, särskilt nu det sista halvåret och det är riktigt synd.
Jag vill bara ha råd för hur jag ska agera och tänka, men framför allt hur jag ska gå vidare. Jag har tyckt och tycker att detta är jättejobbigt. 13 år släpper man inte bara på en dag. I våran vänskap har det mest vart att det är jag som driver vänskapen. Jag vill känna att hon skulle kunna ställa upp lika mycket för mig som jag ställer  upp för henne. Jag har också vart tydlig med hur jag känner och tycker om vissa saker som har hänt mellan oss men istället då för att hon faktiskt bara tar in det och accepterar att jag känner och tycker på ett visst sätt så är det som om hon ställer sig i försvarsposition och ska försvara sig emot det istället, hon förstår inte riktigt hur jag känner.

Hoppas du hinner svara på detta mejl Annica, Det är så härligt att se dina Insta-storys! 😀

SVAR: Hej!
Visst är det så att vi har otroligt roligt tillsammans och är väldigt tajta. Men även fast vi är det så har vi våra dispyter där vi tjafsar och måste sätta oss ner och reda ut vissa saker vilket är väldigt viktigt i en vänskapsrelation!
Bara för att man vart vänner i 13 betyder det inte att man inte får säga upp vänskapen. Det finns garanterat en anledning till varför du känner som du gör och allt eftersom åren går så finns det en risk att man växer isär. Jag har typ ingen vän kvar från när jag var yngre utan de vänner som jag har närmast mig idag har jag lärt känna på senare år. Mina längsta vänskapsrelationer som jag har idag är med Pischa och Daniel och dom lärde jag känna för ca 5-6 år sedan.
Om din vän bara ställer sig i försvarsposition när du försöker lösa något som tynger dig så är det kanske inte lika tydligt för henne vad som är problemet. Du har ju försökt att prata med henne men eftersom hon inte verkar förstå så kanske du ska testa med att inte ställa upp lika mycket som förut så att hon får känna på det som du upplever. Och tar hon upp det med dig ja då kanske hon är mer mottaglig för en diskussion?
Om det inte är så att hon bryr sig alls då kanske det är värt att fundera på vad det är för relation ni har, om ni verkligen är vänner eller om ni växt ifrån varandra. Om inte hon kämpar lika mycket för er vänskap som du gör ja då kanske det är bra att börja ta avstånd. För man ska alltid kunna räkna med sina vänner, inte ta dom för givet. Och kan dom inte ställa upp lika mycket som man själv gör så blir det en obalans, saker och ting kan kännas orättvist och tillslut börjar man känna att det suger mer energi ur en än ger.
Jag personligen har backat från relationer där jag känner att all energi bara sugs ur från mig. Om det har blivit för intensivt så har jag bara tagit en paus och försöker att inte ses lika ofta just för att man, precis som i en relation med en partner, behöver längta lite efter varandra.
Dina vänner ska ge dig energi och få dig att må bra. Visst kan vi alla ha dåliga dagar men du ska inte känna dig helt matt eller ledsen efter du umgåtts med dom. Och är dom inte villiga att förstå eller att ens ta en diskussion så är kanske det ett tecken på att det inte finns så mycket kvar att jobba på?
Hoppas att det löser sig mellan er!


6 kommentarer6 kommentarer om “När vänskapen lider mot sitt slut”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Till du som vill ha råd. Visst är det jobbigt om man inte kan fortsätta ses som vänner. Vi alla hamnar någon gång i en sådan situation. Men se möjligheter att nu kan du hitta nya vänner som passar dej bättre. Det är ju bra om man kan tala ut eller kanske skriva ett brev. Jag har kvar kompisar sen skolan och sedan kan man träffa nya på tex jobb eller där man har sitt intresse. Jag svarar för jag har ett intresse att råda andra. Men måste säga att jag tycker det är svårt att gå åt olika håll fast man kanske måste. Hoppas det ordnar sig för dej kram.

  Reply
 • Så sant så sant, man ska få energi av sina vänner, alla ska må bra, annars får man tyvärr lägga det åt sidan. Jag hade en vänskap sedan 13 års ålder fram till 30 år, sen dalade det rakt ner. Vi hade sedan några år inte riktigt varit på samma nivå och antagligen hade vi nått vårt slut. Otroligt tråkigt, sorgligt men så är det ibland. Livet går vidare. Jag sörjde länge länge men det är som alla förhållanden, det tar slut och man kommer över det ibland snabbt och ibland efter lång tid.. men idag är jag över det hela och älskar henne för allt vi gått igenom men det som va, det va. Nu är det framåt ..

  Reply
 • Oj det är som jag läser om mig själv. Var i precis samma situation och valde att bryta kontakten. Hon gjorde mig negativ och tog all energi ur mig så jag klarade inte av de. Det som är ännu jobbigare för mig är att jag inte har andra vänner så jag känner mig väldigt ensam men ja hellre det än att bli påverkad av en ”vän” som inte är bra för en.

  Reply
 • Hej!
  Vad hände med dig och din vän Malin, minns att ni umgicks ett tag efter att du flyttat till Sthlm. Du har kvar din vän Helena!? Från Östersund?
  Superbra blogg!!
  Kram

  Reply
 • Ibland glider man bara isär. Det händer olika saker i livet och vi är ju i den åldern nu där man kanske har kille, skaffar barn och då blir fokuset lite annat och man vill lite andra saker 🙂

  Reply
 • Effektiva R.e.d.u.c.t.i.l vid intresse. Dämpar aptit med ökad energi och pigghet
  [email protected]

  Reply