Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

19:20 | December 23, 2018

Julafton är precis som alla andra dagar


Asfalten är utbytt mot pudersnö, Yeezys mot skoterstövlar, gatubelysning mot pannlampor. Det eldas i spisen, skinkan är griljerad, granen är klädd, julmusiken är på i bakgrunden och jag ligger i soffan och bara myser. Det är ju såhär det ska vara, no stress what so ever!
Julen är väldigt ångestladdad för många och det kan jag förstå då alla har sådan press på sig. Föräldrar som kanske inte har råd att ge barnen de klappar de önskar sig. Massa mat som ska inhandlas eller tillagas. Man åker land och rike för att hälsa på alla. Barn som känner sig otrygga då föräldrarna dricker alkohol eller föräldrar som har delad vårdnad och det är det året då dom inte får ha barnen. Man ska ha en tomte, hela tjocka släkten ska samlas och man är den enda som inte har några barn eller partner…
Det är mycket som är ångestladdat och jag själv försöker tänka att julafton är en dag precis som alla andra bara det att den har ett “speciellt namn”. Den dagen fungerar som alla andra dagarna på året och den har exakt lika många timmar. Och bara för att man väljer att inte umgås med familjen utan hellre hänger med sina vänner så vad fasen gör det? Bara för att det är jul behöver du inte sätta dig i situationer som får dig att må dåligt så jag tror man bara måste försöka att se lite lätt på den här dagen. Förstår ni lite hur jag tänker?
Jag har vänner som är ensamstående förälder och julafton är ångestladdat för dom när det inte är “deras år”. Jag kan ju inte sätta mig in i den situationen då jag själv inte har barn men det jag har försökt förmedla till dom är att alla dagar på året är viktiga och allt blir vad man gör det till. Har man inte sitt/ sina barn på jul så kanske man kan fira dagen innan/ efter och göra det bästa man kan för att ha det så mysigt med sina barn. Och på självaste julafton får man umgås med andra personer som är betydelsefulla för en.
Jag hade önskat att julafton inte var en dag med så mycket press. Jag hade också önskat att föräldrar kunde tänka till och inte dricka på julafton. Det finns 365 dagar på året du kan unna dig en nubbe, gör det inte på julafton om du har barn. Det finns bara fördelar att fira julen utan alkohol!
Alla ni som känner att morgondagen kommer att bli jobbig, kom ihåg att den dagen är precis som alla andra dagar på året. Gör vad fasen du vill! Vill du ligga i soffan och kolla serier- gör det. Pallar du inte laga mat- beställ pizza. Vill du inte åka och hälsa på släktingarna- ta det en annan dag. Så med andra ord, skit i att det är julafton imorgon. Se det som en helt vanlig dag där du gör lite som du känner för. Jag själv kommer mest slappa hela dagen, ligga på soffan i mjukisar och varva mat med godis, spela lite sällskapsspel om jag pallar. Prata med mina vänner på FaceTime, that’s it! En dag som alla andra! 😉


12 kommentarer12 kommentarer om “Julafton är precis som alla andra dagar”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Du har så rätt! En dag som alla andra! Jag firar för första gången ensam och det känns så rätt! Varför ska jag passa in mig i en mall och utsätta mig för personer jag inte trivs med? Jag kommer kolla serier och äta gott och ha det hur bra som helst!

  Reply
 • Det är ju så synd att julen numera handlar om att laga middag för 24 pers när man bara är 6, dekorera huset som för en Instagram-tävling, köpa julklappar till barnen VARJE dag fram till den 24 och sen överösa de med ännu mer, större och dyrare julklappar på självaste julafton. Att ha de snyggaste modekläderna tänkbart för att ta fina bilder till sociala medier och fota hela kvällen lång för att visa upp så mycket som möjligt. Ja julen handlar knappast om familjen, lugnet, jultomten, harmonin, lek med barn eller kalle anka ens och definitivt inte om Jessufödelse då det här landet inte är religiöst. Det här samhället har hittat en ny religon, som heter Kreditkort och Materiellaguden. Klart alla lider av ångest då..
  Hoppas du får en fin jul trots allt ovan. Kanske du är en av de som förstått att julen är till för att ta det extra lugnt, hjälpas åt med julmaten och sen bara prata med familj och släkt.
  God Jul

  Reply
 • <3<3 viktigt inlägg!

  Reply
 • Väldigt naivt inlägg. Många sitter ensamma på jul och alla andra dagar på året med. På julafton blir det mer påtagligt. Tänk dig in i deras situation

  Reply
 • Nej men titta, här kom det ju, som jag väntat! Den första avundsjuka kommentaren för att Annica har möjligheten att kliva av hjulet när hon behöver! Härligt att du så snabbt hittade ett inlägg där du kan försöka trycka till o maskera din avundsjuka som något annat! Grattis till dig!

  Reply
 • Ok vännen

  Reply
 • Anna din kommentar är äcklig. Skäms på dej.

  Reply
 • Det var väl just det hon försökte göra? Tycker det var ett bra inlägg. Visst finns det människor som är ensamma hela året, men orsaken till att så många, ensamma eller ej, känner ångest inför julen är att allt ska vara så himla superduperbra och perfekt och lyckligt bara för att det råkar vara ett visst datum och om man då inte mår bra av någon orsak så blir det extra påtagligt vid jul för kontrasten mellan det man känner och det samhället säger att vi borde känna blir enorm. Då hjälper det faktisk väldigt mycket att se julafton som vilken dag som helst och slå bort alla orealistiska förväntningar och press om att allt ska vara perfekt. Skippa all julklappshysteri, jakten på julkänslan och Instagram pyntade hem, skänk istället en tanke och en slant om du kan till de som verkligen behöver det. I vår familj skänker vi numera pengar till välgörenhet för utsatta djur och människor istället för att köpa massa presenter, det känns så mycket bättre än att få saker och det har hjälpt min julångest. Jag blir mycket gladare över att ett hemlöst djur får foder i 1 år än att jag får någon fancy hårfön. ❤️

  Reply
 • Du skrev just precis det jag tänkte!:) Otroligt varmt och fint skrivet!<3 Håller med dig att de var just det Annica ville lyfta fram, att inte försöka göra så stor grej av att det är ett specifikt datum. Att de framkallar så mycket ångest hos många. Vi gör likadant som Er familj, och det känns SÅÅÅÅ bra. Har man inte mycket själv (ekonomiskt) att bidraga med så kan man alltid ägna sin tanke och/eller en hjälpande hand till de mer utsatta i samhället. Jag lovar att det känns hundra gånger bättre än vad det korta lyckoruset över en dyr väska, halsband etc etc inbringar. STOR GOD JUL KRAM till Er alla!<3

  Reply
 • Håller med dej Mathilda så himla fint att du tänker på andra. Det är för mej meningen med julen. ❤

  Reply
 • Värst för dom som har nära och kära som gått bort. Stor kram till er. Men det fattar vissa själv när dom först blir drabbade. Men dom flesta med hjärta förstår det.

  Reply
 • Bäst! 😍

  Reply