Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:01 | October 16, 2018

Att skaffa hund

Hej Annica,
Jag och min pojkvän funderar på att skaffa hund, jag pluggar heltid på distans vilket betyder att jag är hemma hela dagarna. Varken jag eller min pojkvän har tidigare haft en hund, men vi förstår att det tar tid och är ganska så krävande, speciellt när dom är valpar.
Vad är dina tips för att få det gå så smidigt som möjligt med att tex få hunden rumsren osv. Vi känner oss väldigt vilsna och tänkte börja gå på lydnadskurs eftersom vi egentligen har noll koll, men någon gång måste ju va första gången man har hund. Så, kom gärna med dina absolut bästa tips och dina egna tankar när det kommer till att ha en valp att uppfostra.
Tack för en toppen blogg. Kram Naomi
Men gud så mysigt!
Om du ändå är hemma hela dagarna så är det ju perfekt att skaffa hund, men man måste ha i åtanke att skaffa hund är ett stort ansvar och väldigt tidskrävande. Speciellt i början,
För att få en hund rumsren så är det rutiner som gäller. Jag matade Stitch samma tider varje dag och så fort hon ätit klar sprang jag ut med henne så hon kunde kissa och bajsa. När dom är så små behöver dom göra sina behov ganska direkt efter. Samma sak när hon hade lekt eller vaknat så sprang jag ut med henne. I början får man räkna med att dom kissar eller bajsar inne men man ska inte skälla på dom eller bestraffa dom för att dom råkar göra det.
Jag själv tror på belöningstekniken istället för bestraffning. Så fort hon gjorde sina behov ute så berömde jag henne mycket. Jag sa även “kissa” under tiden hon gjorde det och nu idag så gör hon typ det på kommando, säger jag “kissa” när vi är ute så gör hon det haha.
Jag sov också med henne hela tiden i början, eller vi sover med varandra fortfarande, men det var också för att när hon vaknade mitt i natten så vaknade även jag lätt och kunde springa ut för att kissa och bajsa. Kom ihåg att ha tålamod för detta är inget som fungerar efter en vecka det tar tid att få sin hund rumsren men det gäller bara att ha samma rutiner, hålla mycket koll på hunden i början. De flesta uppfödare har ju även tidningspapper runt valparna som de får göra sina behov på och det är ju smart att ha det vid dörren för då känner valpen igen att här får den kissa. Och när man ser att valpen är på väg mot tidningarna ja då är det bara att springa ut. 🙂

Valpkurser etc är jättebra och det är bra att ta det så tidigt man kan för att hunden ska bli van runt andra hundar. Även fast det är mycket basic så är det bra med socialisering och repetition och det är så himla kul att spendera tiden med sin hund när det kommer till träning. Man blir ju så glad när hunden klarar av det man säger. Sedan även här, det tar olika lång tid för hundar att lära sig. Stitch är en Boston Terrier och den rasen är otroligt lättlärd. Bara efter några dagar hos mig lärde hon sig sitt och efter typ två tre veckor kunde hon hämta posten samt stänga dörrar/ lådor.
Det är roligt att ens hund kan sådana saker men fokusera mycket på det viktigaste som sitt, ligg, stanna, inkallning mm. Skulle hunden smita från kopplet ska den stanna om du säger det för att inte riskera någon fara. Din hund ska kunna gå bra ihop med andra hundar, alla människor, barn och andra djur utan att vara aggressiv.
Hoppas att det går bra med er hund och lycka till med allt. Ni kommer älska det! 😀


9 kommentarer9 kommentarer om “Att skaffa hund”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Till Naomi: Du säger att du pluggar på distans. Vad händer när du pluggat färdigt och skall ut i arbetslivet? Vem skall ta hand om hunden då? En hund får vara hemma max 6 timmar ensam, men detta är ändå väldigt lång tid. Jag personligen lämnar aldrig min hund mer än 2-4 timmar max. Jag arbetar hemifrån som översättare och kan styra min dag själv. Men vad pluggar du till? Kolla upp vilka arbetstider du kommer få när du jobbar som detta efter din utbildning. Kolla med dina föräldrar, syskon innan hundköpet om dom kan tänka sig ställa om om ni vill åka iväg någon helg på roliga saker, utlandsresor och så vidare. Mat och försäkring kostar ca 1000 kr/mån. Sen måste man ALLTID ha ett buffertkonto eller “hundkonto” som vi kallar det. Vi har 50 000:- där om det skulle hända något akut med våran hund så måste man kunna betala för detta, om hon skadas och måste opereras akut. Allt detta måste du ha in åtanke, en hund kan komma att kosta väldigt mycket pengar vid akuta händelser. Har du råd med allt detta, och har tid för din hund i många år framöver, då tycker jag du kan köpa en hund. Annars, inte. En hund kräver mer än vad man tror!

  Reply
 • 1000 spänn i månaden? Wuuuut? Vad har du för försäkring och mat? Låter jättemycket! Absolut att man måste planera när man skaffar hund, men alla som har hund jobbar inte hemifrån 🙂 Det går faktiskt att lösa med hunddagis, dagmatte osv. Man behöver heller inte ha en buffert på 50 k, det är överdrivet. Du har väl din hund försäkrad? En hund kräver mycket men man behöver inte överdriva heller. Det är inte som att skaffa barn 🙂

  Reply
 • Svar till STELLA: Hej Stella! 😀 Jag har försäkring hos Agria, den gäller hela livet ut oavsett ålder därför är den lite dyrare och kostar 400kr i månaden. Mat köper vi endast Hills hundfoder. Jag försöker bara förklara hur det är att vara hundägare lite mer noga. Annica tjänar så mycket så för henne är det nog småpengar så hon tänkte nog inte på att ta upp dessa bitar som jag faktiskt tycker är viktigt för en “student” som redan lever på lån. (förmodligen)
  Sen funkar det som så här: Om din hund skadar sig, blir akut sjuk då måste du själv ligga ute med pengarna en tid tills försäkringsbolaget granskat och fått in alla papper osv. Så därför är det VÄLDIGT VIKTIGT att ha ett speciellt buffert konto till din hund om det händer något akut!

  Reply
 • Svar 2 till STELLA: Jag antar att du inte är hundägare? 50 000kr är inte så mycket om din hund blir väldigt akut sjuk, måste operaras ligga inne osv det kostar jättemycket! Så vet du. Är du hundägare, ja då behöver du nog tänka om. OM du inte har sparade pengar till hunden, sisådär 50 000kr!

  Reply
 • Har haft hund i 10 år och har nu, så jo visst är jag hundägare 🙂 Har aldrig haft några sparade 50 000 och det har gått fint, och ja min hund har blivit akut sjuk. Jag tycker du överdriver extremt.
  Och du kan ju inte skriva att det kostar 1000 spänn i månaden då du sen säger att du har en extra dyr försäkring + köper dyrt hundfoder? Det behöver man ju verkligen inte ha, alltså kostar det 1000 spänn för dig men det är inte vad “det kostar”. För mig kostar det typ hälften….

  Reply
 • Det jag tycker är toppen är att man kan ha med vovven på vissa fik m m. Så himla trevligt. Bor 20 minuter från city men det är ju nära ändå. Ska visst bli 17 grader i morgon härligt. Ha det fint. 😊🐶☕

  Reply
 • Viktigt att nämna att en hund kan leva i ganska många år, precis som t.ex katter. Man tar på sig ansvaret för dem, oavsett vad som händer i ens eget liv under tiden. Ser tyvärr många som skaffar hund (eller valfritt husdjur) och som tycker att det blir för jobbigt. Eller så byter de jobb, har plötsligt inte tid för sina djur, skaffar barn, blir arbetslösa, sjuka, separerar, flyttar osv och då, när de tycker att hunden/katten blir ett besvär för dem eller inte längre passar in i deras liv, så skiter de plötsligt i ansvaret som de en gång tog på sig för sina fyrbenta familjemedlemmar. Det är levande varelser som fäster sig vid sina människor och inte saker som man kan slänga på tippen när det inte passar längre. Innan du skaffar ett husdjur – var inställd på att det är ett ansvar som du tar på dig för många år framöver, inte minst ekonomiskt. Hundar kostar mycket pengar och det gör även katter (mer än man tror).

  Reply
 • Vill även tillägga att man tar ansvar för uppfostran oavsett om det gäller barn eller husdjur. Med det menar jag att man inte alltid vet vad man får. Barnet man skaffar kan vara missbildat, bli sjukt, bli kriminellt osv men man slipper aldrig föräldraansvaret – det gäller så länge man själv eller barnet lever. Detsamma gäller husdjur. De är/blir kanske inte alltid vad man har förväntat sig och oftast är det ens eget fel (understimulans, dålig socialisering, dålig fostran osv) men ansvaret har du själv tagit på dig och får du själv reda ut. En hund blir kanske inte alltid den gulliga, friska, sociala, lugna hund som du föreställt dig men man måste älska och ta hand om dem ändå. Känner till exempel på folk som tycker att deras hundar inte passar in deras egen mall för hur hundar skall vara och som då lämnat bort dem/avlivat dem… bara för att i nästa sekund gå och köpa en ny hund.

  Reply
 • ESTELLE: Mycket bra input! Du har helt rätt, på alla punkter! 😀

  Reply