Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

19:48 | October 5, 2018

Min bröstoperation


Jag tänkte berätta om min bröstoperation som jag gjorde i onsdags. För lite mer än tre år sedan förstorade jag mina bröst men insåg ganska snabbt att det inte var jag. Trots att resultatet blev hur bra och fint som helst så kändes det inte som jag och jag kände mig mycket mer obekväm med stora bröst. Jag är 155cm och lade in 325cc och på min kropp blev det ganska stort eftersom jag hade ganska mycket bröst “i mig själv”.
Jag hade gått på konsultation på lika olika kliniker bara för att höra runt vad kirurgerna tyckte och hade för råd och det slutade med att jag gick tillbaka till han som jag gick till från första början, Mats von Wachenfeldt. Han arbetar på Aleris och det är den kliniken jag opererat min näsa på bland annat. Jag känner mig otroligt trygg där och det kändes ganska så självklart att jag skulle gå dit igen men jag ville också kolla runt bara för att känna mig helt 100% säker. Jag pratade mycket med honom i telefon och mejlade en hel del, så fort det poppade upp en fråga skickade jag iväg den och fick svar samma dag och jag kände mig bara jäkligt trygg i hans händer. Och tillslut bestämde jag mig för att genomföra operationen hos honom och två veckor senare så gjorde jag operationen.
De alternativ jag hade var att antingen plocka ur implantaten helt, risken fanns då att mina bröst skulle hänga ganska mycket och det var inget resultat som jag ville ha. Jag kunde också gjort ett lyft men det är en större operation vilket också betyder att det är lite mer riskabelt som när det kommer till amning den dagen man får barn. Ärren kanske inte läker fint, man får komplikationer med känseln… Eller så kunde jag byta ut mina gamla och lägga in ett mycket mindre implantat för att inte få ett “hängigt” resultat. Så jag valde att lägga in 125cc i varje bröst för att klara mig, det är 200cc mindre i varje bröst än tidigare. Om ni är osäkra på hur mycket det är så ta 1,25dl ris och lägg ut det i en cirkel som har en diameter på ca 10cm, då ser ni hur platt det implantatet är. Och trots att det är litet så gjorde det ändå stor skillnad på mitt resultat för jag allt blev ju hur bra som helst. Jag kan knappt förstå att det blev så fint som det är idag! 😀

Kl 10 i onsdags hade jag tid och innan en operation ska man duscha med specialtvål och vara fastande, så jag hade inte ätit eller druckit något på 6h. Xenia körde mig till Sabbatsbergs sjukhus där kliniken ligger och när jag kom dit så gjorde jag sista betalningen innan jag fick sätta mig i väntrummet. Därefter kom Mats för att vi skulle gå igenom allt en sista gång, han ritade på mina bröst inför operationen och jag kände mig så himla trygg. Han är en sådan människa som har en mjuk energi runt sig så jag var coollugn och mest taggad på att få gå och sova en stund. 😀
Efter det fick jag gå och byta om till en rock och sedan gå till mitt rum där sedan en sjuksyster väntade med lite tabletter som jag skulle ta innan operationen. Det var bland annat smärtstillande så när jag vaknade så skulle jag inte ha så ont. Även här gick vi igenom allt, personnummer, längd, vikt mm så allt skulle gå hur bra som helst under dagen. 🙂

Sen fick jag gå på toaletten en sista gång och sedan begav vi oss in till operationssalen. Det var så jäkla härligt för när jag kom in där så var vi ett gäng brudar. Alltså det var jag, narkosläkare och två andra läkare och vi var bara tjejer. Det hade ju verkligen inte vart något fel om det var män men det var bara något som gav mig en liten extra boost och pepp, girl power liksom. Så jag fick hoppa upp på operationsbritsen, dom bäddade om mig hur skönt som helst och sedan fick jag in dropp mm i min arm och även avslappnande medel.
Den här känslan hörni, den är den bästa. Jag kommer till och med ihåg att jag låg där i sängen och bara “guuuud det är såå mycket girl power här, vilken underbar känsla” samtidigt som det brusade i mina öron och jag var så tung i kroppen. Sedan sa narkosläkaren “nu kommer du att få somna” och jag var så luddig bara av det som gjorde mig avslappnad så jag bara “ååååååkeeeeej, heeeeeej dååååå” haha. 😀

När jag vaknade så rörde jag på mig lite försiktigt, kände ingenting. Hade inte ont någonstans förutom att jag var lite öm i halsen då dom har en slang där för luftvägarna. Det smakade lite medicin i min mun men jag var så chockad över att jag inte hade ont. Det är ju helt annat när man förstorar brösten, då är det ett ganska jobbigt tryck över bröstet men här…ingenting.
Jag fortsatte att röra på mig och min maskin som håller koll på pulsen (tror jag) började pipa så sjuksystern på uppvakningsavdelningen kom och tittade till mig, det var som att titta på en ängel haha. Hon frågade hur jag mådde, om jag ville ha något att dricka mm men det enda jag ville var att ha det lite värme så hon stoppade in en liten maskin under mitt täcke som blåste varmluft och jag kunde somna om. Fick även en påse med mina gamla implantat som en liten souvenir, faktiskt väldigt roligt men gud vad tunga dom var. Helt sjukt att jag haft sådär stora implantat i min kropp.

Ni vet den här känslan när man lägger sig tidigt en fredag och vaknar typ på lördag vid lunchtid och man känner att man sovit alldeles för länge. Man är fortfarande för trött att kliva upp men för pigg att somna om, den känslan har jag när jag vaknar ur en narkos. Magisk! 😀 Men jag låg på uppvakningen i någon timma till, fick gå på toa innan dom körde mig i sängen till ett eget rum. Det här rummet var så härligt, det var så fint ljusinsläpp, dom hade öppnat upp fönstret lite så jag hörde fågelkvitter och hur vinden blåste utanför. Jag kände mig verkligen så omhändertagen och så fort det var något tryckte jag bara på en knapp och dom kom in till mig.
Jag fick fika och det är bland det bästa fikat i världen, den där mackan, äppeljuicen är bland det godaste man kan äta efter en operation. 😀 Jag låg även och FaceTimade med mina vänner som ville höra hur allt hade gått, Mats min kirurg kom och besökte mig några gånger för att kolla hur allt var och titta till resultatet och sedan så blev jag supertrött igen och somnade om.

Kl 16 vaknade jag och kände att nej, nu är jag redo att åka hem. Jag hade kunnat sova kvar om jag velat men jag älskar att vara hemma och eftersom allt gått hur bra som helst så ville jag hem. Gick på toaletten och passade på att tjuvtitta på mina bröst i spegeln… då kom tårarna. Dom var så fina, jag hade aldrig någonsin kunnat föreställa mig att resultatet skulle bli så bra med tanke på att det ändå var 2dl som plockades ut ur varje bröst. Mats är verkligen helt fantastisk, vilket fantastiskt jobb alltså!
Det är det här också som känns så jäkla bra med att kunna vara öppen med denna operation, jag har ryggen fri och känner mig så trygg att kunna rekommendera den här kliniken och kirurgen till andra som går i samma tankar. För mig var det så viktigt att ni absolut inte får tro att jag gör detta pga ett samarbete utan detta är något jag betalat för och jag kan varmt rekommendera Aleris och Mats, underbara Mats. Jag är så nöjd, tacksam, glad och känner mig så bekväm i min kropp att det är obeskrivligt.
Nu har det bara gått två dagar sedan operationen, resultat kommer att ändra sig lite om några månader då svullnaden ska lägga sig och huden dra sig tillbaka men over all hade jag inte kunnat be om en bättre operation. Allt har gått hur bra som helst, jag hade inga problem att röra mig så jag var uppe direkt efter jag lämnat kliniken. Åkte och åt sushi med Xenia som hämtade mig och hade heller inga problem med smärta under natten. Som sagt, allt har gått hur bra som helst och jag känner mig inte alls begränsad utan kan leva på som vanligt. Jag är så glad över att jag tog det här beslutet och hoppas att min berättelse kan ha vart till någon hjälp till er som kanske går i samma tankar där ute.
Och för er som tänk på att kanske göra en bröstförstoring, ett tips är att testa gå runt med stoppning i behån under en vecka innan ni ens bokar konsulation bara för att se hur det ser ut och känns. Jag skulle även rekommendera er att boka in er på terapi för att bara checka av “varför vill jag göra den är operationen?” För jag var en av dom som gjorde en bröstförstoring utav fel anledning… Däremot var det här beslutet ett av de bästa jag tagit. Jag är överlycklig för att min kropp ser ut som den gör idag och jag är också så glad över att jag gick till en sådan bra och skicklig kirurg som Mats! 🙂
Den 11e ska jag tillbaka för att kolla stygnen etc och då tänkte jag även att jag kan visa er lite före- och efterbilder så att ni får se skillnaden. 🙂


33 kommentarer33 kommentarer om “Min bröstoperation”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej
  Vad skönt det måste kännas, sååå glad för din skull.
  När jag var 22 år gammal förstorade jag mina bröst, la in endast 200 cc men efter 2 barn och helt annan syn på min kropp började jag känna avsky mot implantaten. Vad var jag för förebild för mina barn etc?
  Valde att helt och hållet plocka ut dem och va utan i 1 år. Tyvärr hade graviditeterna och 15 år med implantat resulterat i hängiga påsar till bröst så jag valde att sätta in pyttesmå för att fylla ut lite. Blev supernöjd. Ingen kan ana att jag har implantat och jag känner min fin.
  Önskar att jag aldrig opererat mig från början men det är lätt att vara efterklok.
  Lycka till med din nya storlek och njut av livet.
  Kram Monika

  Reply
 • Är det sant? Så skulle du inte behöva känna 🙁
  Jag ångrar också att jag gjorde det från första början men nu känns det jättebra, jag är så nöjd med resultatet! 😀

  Reply
 • Piller för bröstförstoring – http://tonzes.com/breastse.htm Efter bara några veckors behandling började jag märka skillnad på mina bröst, de blev rundare och fastare. Nu har jag använt era tabletter 3 månader och jag känner mig mycket mer självsäker än tidigare.

  Reply
 • Den nya storleken ser ungefär 1000 ggr bättre ut än innan. Passar mycket bättre på din lilla kropp.
  Kul att du är nöjd:-)

  Reply
 • Men gud tack snälla! Ja det passar så mycket bättre!

  Reply
 • Tack för att du delar med dig och visar. Man blir ju sjuk nyfiken, men det är inget måste om man inte vill som bloggare. Så därför, TACK.
  Jag går nämligen i samma tankar, men vågar inte operera för jag vågar inte göra lyft, vilket jag behvöer efter två graviditeter. Oavsett om man ammat eller ej så har brösten blivit större och mindre, större och mindre. Så ja jag vill nu ta ut implantaten, minska brösten, göra mindre och nätt som du, inte vulgo. Är så trött på att bara ha tighta tröjor men inte uringat. Nu är man dessutom mor till två flickor, vad visar och signalerar jag med två bomber till bröst som jag dessutom inte fått av naturen utan “köpt” haha. Ja alltså allt har sin tid. Nu är det dags att göra sig mer nätt än stor. 😀
  MEN vågar inte.
  Vågar inte pga ärren. Tänk om de läker fult, tänk om det blir frankenstein bröst pga ärren. fy.
  Även om jag är gift vill jag inte göra min kropp till en karta. Vet inte alls vad jag ska göra men ångesten är STOR kan jag säga.
  Vill inget mer än göra det du just gjort. Blir avis över hur snabbt det gick dessutom. In, ut och klart. Mindre, nätt och on the road framåt till den kropp du vill ha. Det är precis det jag önskar.
  En vacker dag kanske.. eller inte? Vet inte 🙁

  Reply
 • Hej! Läste din kommentar och kände att jag ville kommentera. Jag hade bröstimplantat innan, hade 325 (650 totalt)). Hade dessa i ca 8 år innan jag valde att plocka ut dom. Innan jag la in dom så hade jag knappt några bröst. Pendlade i vikt under dessa åren jag hade dom inne så jag var orolig att brösten skulle se hängiga ut efter operationen då jag inte gjorde något lyft. Men idag, lite mer än ett år senare – Ärren syns knappt längre och brösten hänger absolut ingenting. Är förvånad faktiskt hur ”fasta” dom ändå ser ut. Kroppen är fantastiskt på att dra ihop sig.
  För övrigt, ett beslut jag än idag är väldigt glad över att jag tog!

  Reply
 • Älskar att ni delar med er! Ni är så fina! <3

  Reply
 • Alltså ärren kan bli fina, allt beror på hur din kropp reagerar och hur du tar hand om ärren under läkningsprocessen. Men gå på en konsultation och hör vad läkaren säger. Jag har många vänner som gjort lyft och deras ärr har läkt väldigt fint!

  Reply
 • Det ser superfint ut Annica!! Verkligen. Själv är jag 30+, 55kg, 160cm och har nu 705cc. Supernöjd med mina. 🙂

  Reply
 • Tack!
  705cc i varje? Det är ganska stort men är du nöjd så go girl! 😀

  Reply
 • Jag opererade mig i somras och la in samma storlek som du plockat ut nu, 325CC. Har aldrig haft några bröst och detta är det bästa jag gjort. Jag är så nöjd. Väldigt glad över att jag gjorde denna operation 30 år gammal dock. Att jag valt en storlek som ser bra ut till min kropp. Ett moget val. Hade jag gjort detta för tio år sedan så hade nog valet av storlek sett annorlunda ut. Du och jag har nog samma känsla när det kommer till våra operationer. Nog tjatat om mig. Du är så fin i dina nya bröst! Härligt att du är nöjd!

  Reply
 • Så fint av dig att dela detta. Har skrivit tidigare att du inte har har haft skyldigheter att berätta för din läsare om operationer och dina val och det tycker jag fortfarande att du inte har.
  Därför är de fint att du väljer att dela det.
  Jag opererade mig för 1,5 är sedan, resultatet blev större än jag tänkt då kirurgen tyckte jag skulle få upp lite i storlek. Likt dig så är mitt resultat jättefint men de är lite stora. Inget jah lider av, jag är endå nöjd men de hade int skadat om de var minde och vem vet, jag kanske gör som du en dag i framtiden och byter till mindre.
  Men till min fråga, när du senare lägger upp före- och efterbilder skulle de vara så tacksamt om du vill lägga upp bilder ”före-efter-efter” dvs innan din första operation, efter första operation och efter den andra nu. (I typ sport-bh/linnen, förstår om du inte vill lägga ut helt bar :))
  Skulle vara så tacksamt 🙏🏼
  Kram

  Reply
 • Ah jag fattar. Ja det kan jag göra. Jag ska tillbaka nu i veckan för att kolla stygn etc så efter det kan jag göra ett inlägg 🙂

  Reply
 • Hej Annica.
  Jag vill bara tacka för hur du beskriver narkosen.
  Jag kommer antagligen behöva opereras för bråck efter ett kejsarsnitt och är livrädd för narkosen. Om den dagen kommer så kommer jag att gå tillbaka till just detta inlägget för att lugna ner mig. Tack🙏🏼

  Reply
 • Allas upplevelser vid narkos är olika. Jag själv kände att armen blev varm sen blev det bara svart. Inte obehagligt men det sa bara klick så var jag borta. Tog bort gallblåsan . och hade sjukt svåra smärtor när jag vaknade. Där på ersta pratade jag med en tjej som opererat bråck och man får smärtor efteråt. Men fick morfin så inget att oroa sej över. Annars var ersta toppenbra.

  Reply
 • Smärtan är jag inte rädd för. Jag är ängslig för att att sövas. Tack för att du delar dock🌸

  Reply
 • Frida jag förstår. Men sedan jag blivit sövd så gick min oro för det över. Fick däremot svår ångest av smärtorna för dom sätt i ca 10 där och jag tänkte att är något fel när det gör så ont. Men alla är olika. Jag önska jag också inte var rädd för smärta.

  Reply
 • Då är det ju smärtan efteråt som är värst, själva narkosen är ju magisk 😀

 • Alltså syrran du har inget att oroa dig för, det är så nice! 😀

  Reply
 • Härligt att du är nöjd och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter ❤

  Reply
 • Så lite så 🙂

  Reply
 • Intressant inlägg, alltid kul att läsa om någon annans erfarenheter när man sitter och funderar på om man borde göra något liknande själv.
  Jag har förresten en fråga! Hoppas inte du tar det här fel. Såg före och efterbilder på bloggbevakning och undrar hur du lyckats få till din superkropp? Tycker du var jättefin innan också, ser själv ut typ så som på förebilden. Men saknar motivation till att börja träna för har gjort det så länge och ser ingen skillnad. Det känns lönlöst :(. Men så såg jag före- och efterbilderna på bloggbevakning på dig, idag, och tänkte faan, jag vill också bli lite mer fit! Så undrar bara om du har några tips att dela med dig av, hur bar du dig åt osv? 🙂 Tack på förhand och fortsatt trevlig dag.

  Reply
 • Hej
  Jag har lagt in 600cc i varje bröst för ca 8år sedan, ammat två barn och nu har jag verkligen tröttnat pp dem.
  Hur mkt kostade det att ta ut och lägga in mindre?
  Ditt resultat såg superfint ut!
  Kram
  M

  Reply
 • […] idag tränade jag första träningspasset efter min bröstoperation (läs om den här) och det är ju väldigt viktigt att man tar det lugnt efter en sådan pass stor operation så det […]

  Reply
 • Hej
  Sitter och funderar.. runt runt..
  Jag vill jämna till mina små vissna bröst. Tränar mycket, har ammat två barn.. Är ganska nätt i övrigt. Jag har varit på konsultation och landat i 125cc men är så osäker på om jag ska välja anatomiska eller runda? Skulle vara så otroligt tacksam om du ville dela ditt val och hur du tänkte. Det är ju verkligen så fint! Du är fin! All lycka till dig.

  Reply
 • Joo.. undrar dels det jag skrev ovan..
  Anatomiska eller runda? Men undrar också..
  Om implantaten sitter bakom eller framför bröstmuskel.. 🤔 Jag är så bekymmrad över hur jag ska tänka och välja. Så, jag måste våga fråga.. sorry. Men hoppas så på svar…

  Reply
 • […] och faaaaaan vad skönt det var. Det har nu gått två veckor sedan jag förminskade mina bröst (läs inlägget här) och allt har ju gått över förväntan bra. Jag har inte haft ont alls och kunnat levt på som […]

  Reply
 • […] mig. Dom kändes för stora och det var bara inte jag. Jag får fortfarande frågor kring detta och jag har skrivit om min operation här- Klick! Det var Mats von Wachenfeldt på Alers Plastikkirurggruppen som opererade mig och jag plockade ut […]

  Reply
 • […] För er som missat det gjorde jag en bröstförminsning för 3,5 månad sedan. Jag plockade ur mina implantat som var på 325cc/ st och ville ta bort allt helt men då fanns det en risk att resultatet efter inte skulle bli så bra. Så jag övervägde att lägga in 125cc vilket är ca 2cm tjocka implantat istället och det blev hur bra som helst. Jag var rädd över att mina bröst skulle hänga men dom är inte ens i närheten av det och huden har dragit sig tillbaka hur bra som helst. Ni kan läsa om allt här! […]

  Reply
 • Hej Annica!
  Jag ska operera mig imorgon och hoppas verkligen på ett snabbt svar <3
  Jg är otroligt nervös, men ditt inlägg gjorde mig så lugn.
  Vad menar du med att det inte alls gjorde ont? Kände du ingen smärta efteråt överhuvudtaget?
  Vilket implantat la du i?
  Jag har blivit rekomenderad 245cc eller 275cc Motiva ergonomix, men efter ditt inlägg funderar jag starkt på 150cc…
  Tacksam för svar <3

  Reply
 • Hej Annika!
  Är det motiva implantat du har?
  Är det mini, demi, eller full ?

  Mvh/ Karin

  Reply
 • Wow vilken intressant läsning. Jag driver faktiskt en blogg om silikonbröst och skulle vara oerhört häftigt att få din berättelse till vår blogg med, kanske med en länk till din blogg? en före och efter bild ? så det kan ligga och inspirera andra tjejer samt ge hopp till dem som inte vet eller tror att brösten alltid går att fixa.

  Reply