Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:31 | September 5, 2018

Hur får man bra kondition?

För att bli riktigt bra på något så måste man träna på just det och det gäller även konditionen. Så för att få en bra kondition så gäller det att träna på saker som påverkar konditionen varav löpning är en av dom sakerna.
Mitt bästa tips är som jag skrev tidigare att det bästa du kan göra är att införskaffa dig en pulsklocka med ett pulsband. Då kommer du få allt svart på vitt hur du ska träna för att förbättra din kondition. När du väl har den så gör du ett maxpulstest, allt detta kanske låter väldigt avancerat för att kunna träna konditionen och självklart kan du göra det genom att gå ut och springa utan alla dessa saker till. Men man kan sticka ut och jogga hur många gånger som helst utan resultat och det är just för att man kanske inte pushar sig själv tillräckligt eller vet vilket tempo man ska hålla för att bättra sina resultat.
Men! Maxpulsen är något vi har, det är inget vi på något sätt kan påverka. Så har du en maxpuls på 180 och någon annan på 200 så betyder inte det att någon är bättre än den andre. Det enda vi kan påverka är vår vilopuls och den vill vi ha så låg som möjligt. Men ju äldre vi blir desto lägre maxpuls får vi, det bara är så.
Men om du skaffat dig detta, gjort ett maxpulstest så kommer du kunna ställa in det på klockan och sedan är det bara att ge sig iväg och guidas av klockan. Vill du inte göra ett maxpulstest så tar du bara 220 minus din ålder. Så tex jag är 28 år vilket blir 220- 28= 192. Detta blir inte 100% rätt räkning men då har du något ganska jämförbart att gå på. Och via den här guiden ovan så kan du se lite hur du ska ligga och här nedan kan du läsa lite om de olika zonerna:
Zon 1: Bra att ligga i när du värmer upp
Zon 2: Långdistanslöpning, fettförbränning
Zon 3: Kondtitionsträning
Zon 4: Mjölksyraträning, intervallträning
Zon 5: Högintensiv träning, intervallträning
LÖPNING:
Så ska du förbättra din kondition och vill springa i ungefär samma tempo en längre sträcka så ligg i pulszon 3. Och som med allt så ska man inte gå ut för hårt i början då det finns risk att man överanstränger sig eller det blir alldeles för tufft. Sätt en sträcka på 3km och spring så mycket du kan i pulszon 3, behöver du gå för det blir alldeles för jobbigt ja du gör du det. Och så kör du på till du klarar det avståndet. Sedan är det bara att öka på avståndet. Har du kommit till 5km och känner att du klarar det utan problem ja då kanske du vågar trycka på lite mer i tempo istället för att öka på sträckan. Detta är inget som sker över en natt utan det tag ett tag innan man får riktigt bra kondition.
INTERVALLER:
Detta är något som också är kanon att varva med, intervallträning. Det är den som hjälpt mig mest just när det kommer till konditionen, syresättningen i kroppen samt återhämtningen. När du kör intervaller så hoppar du mellan de olika pulszonerna. Tex: jogga 1min i zon 3 och 30sek i zon 4 i 20min eller den tid du orkar. Klarar du av de ja då kanske du går över till att jogga i zon 3 i 2min och i zon 4 i 2min. Sedan är det bara att leka lite med tiderna och distanserna. Och eftersom du inte kan påverka din maxpuls så kommer du kunna gå efter dessa zoner hela tiden, även om din kondition bättras. Det kanske bara tar lite längre tid för dig att komma upp i vissa pulszoner men då är det bara ett tecken på att din kondition bättras.
TABATA:
Det här är något som jag kör ganska ofta och det är här som jag själv märker störst resultat också. Om du spelar fotboll, innebandy, hockey eller någon annan sport där det är snabba ryck lite då och då så är detta är perfekt sätt att träna på. Du springer allt vad du orkar i pulszon 5 i 20sek, vilar 10sek. Och detta gör du 8 gånger. Innan du kan ge dig på en Tabata så är det viktigt att du verkligen värmt upp innan för hoppar du på tex ett löpband direkt ouppvärmd och ska köra så kommer du nog inte hinna komma upp i rätt puls innan det är klart.
Hur märker man att man får bättre kondition?
Springer man samma sträcka hela tiden så kommer du först och främst märka av det på tiden, du kommer springa mycket snabbare. Det kommer att ta lite längre tid för dig att komma upp i hög puls då din kropp börjat anpassa sig och fått bättre syreupptagningsförmåga. Du kommer även att ha lättare att återhämta dig direkt efter träningen. Har du sprungit en Tabata och ser att din puls snabbt går ner så är det superbra. Sitter du och håller på att dö i en kvar efteråt ja då har det vart lite för tufft för dig. Du kan också se det genom din vilopuls och den kan man mäta direkt när man vaknar på morgonen för bästa resultat. Du kan kolla den varje vecka för att se om det blir bättre och det kan du göra genom pulsbandet eller bara genom att hitta din puls med fingrarna och räkna hur många pulseringar du får per minut. Kör du med pulsbandet så sätter du bara på dig det och kollar klockan men försök at inte göra för hastiga rörelser och ligg gärna kvar i sängen när du gör detta. Ligg och kolla under ungefär 3-4 minuter och se vad din lägsta puls blir.


8 kommentarer8 kommentarer om “Hur får man bra kondition?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag tycker all motion är bra. Som långa promenader. Och ett pass på Friskis. Man kan få bra resultat utan att ta i så man nästan svimmar. Såklart olika vad man vill uppnå. Och man kan ju variera. Känner man för att gå lite långsammare på promenaden är det ju ändå bra att man rör på sej.😊

  Reply
 • Visst är det så men nu var det en fråga hur man får bättre kondition och därför svarade jag på det ☺️

  Reply
 • Efter att jag körde Tabata så börja jag få ont i smalbenet på framsidan, tog en paus från allt joggning och höll mig till cykling men nu när jag slulle börja jogga igen så började det göra ont efter 3-4 min igen… vet du vad man gör åt det?

  Reply
 • Låter som om de är dina benhinnor som spökar!
  Har haft samma problem flera år

  Reply
 • Jag har precis samma problem och jag tror det har med överansträngning att göra. För mig brukar de gå över om jag låter bli löpning och liknande i 2-3 dagar och ger benen en vila i mellan dagarna jag kör kondition.
  Annars vet jag en tjej i mitt lag gjorde, hon gick och gjorde något hos någon doktor elr så som tröck på hennes benhinnor och hon upplevde att de blev så mkt bättre, men att de gjorde galet ont.

  Reply
 • Vad kör du för pulsband? Tänkte köpa ett men finns flera olika 💪🏼😁

  Reply
 • Vilken pulsklocka rekommenderar du? Blev sugen på att komma igång nu! 😊

  Reply
 • Hej, skulle du kunna göra ett inlägg med lite olika tips på bra uppvärmningsövningar? Gärna stretchnig också, behöver lite ny inspiration 🙂

  Reply