Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:00 | May 15, 2018

Allt om solskydd!

Innehåller adlinkKanonbra solskydd från Lancaster med skydd mot både UVB och UVA- Klick!

Okej det är sommartider och det kan vara bra att känna sig lite uppdaterad på vad som gäller för att skydda sig mot de skadliga strålarna. Visst vill vi bli bruna och det kommer vi bli, men på ett sätt som inte förstör eller skadar huden. Men jag tänkte att jag tar allt från början:
Vad betyder SPF?
SPF står för Sun Protection Factor, solskydd och det är hur mycket produkten skyddar mot just UVB-strålar.
UVA och UVB
UVB kan man tänka B som i Burn, det som kickar igång melaninet som gör oss bruna.
UVA, A som i Age och Allergi alltså det som åldrar huden. De tränger igenom moln, fönsterglas och till skillnad från UVB-strålarna känns de inte och tränger djupare ned i huden. De kan på sikt medföra cellförändringar och orsaka en förändring av elastin- och kollagenfibrernas riktning vilket gör att huden förlorar sin fasthet och spänst och utvecklar rynkor, solallergi, pigmenteringar och utveckling av hudcancer.
Vad ska man välja? SPF30 eller SPF50?
Det spelar ingen större roll vilken du väljer, det är inte så att du blir mindre brun bara för att du tar högre skydd. Det betyder bara att du kan vistas i solen längre utan att bränna dig. Jag själv kör minst SPF30 för att vara säker, jag vill inte skada min hud och vill jag vara brun finns det skonsammare sätt att bli det på. Någon som hört talas om Brun utan sol eller Spraytan?
Hur mycket ska man smörja in med?
På en vuxen kropp ska man ta ca 1/2 tesked till ansiktet och ca 1/2 dl för kroppen. Se till så att du verkligen smörjer in dig överallt! Var på den säkra sidan. Ett solskydd gör inte så att du inte blir brun, visst tar det lite längre tid men din bränna kommer sitta längre plus att du ökar risken att inte skada dig. Är det värt att vara jättebrun den där sommaren men ha ökad risk för hudcancer? Nej jag tänkte väl det!
Hur ofta ska man smörja sig?
Om det tar tex 20min för din hud att bli röd i solen så kan du vara 300min i solen om du smörjer dig med SPF15. 15 x 20= 300min (5 timmar). Men detta betyder inte att du endast kan smörja dig en gång och sedan är du säker utan vi svettas, kanske till och med badar, drar på och av oss kläder vilket gör att solskyddet åker av. Så kommer du vara ute en heldag i solen så rekommenderas att man smörjer in sig varannan timma för att vara på säkra sidan. 😉
Tex hur mycket SPF skyddar:
SPF15= 5 timmar
SPF20= 6,5 timmar
SPF30= 10 timmar
SPF50= 16,5 timmar
-Detta är rent generellt, en varm sommardag skulle jag rekommendera SPF30 för att vara på säkra sidan!
Kan man använda samma skydd till ansiktet som till kroppen?
Vissa solskydd är till för både ansiktet och kroppen, vissa är enbart för kropp och enbart för ansikte. Vi har ju lite annan hud i ansiktet och vissa solskydd kan täppa till våra porer så jag skulle rekommendera att köra separata. När jag vistas i solen så brukar jag ha SPF30 på kroppen och SPF50 i ansiktet.
Kan man grunda i solarium innan?
Detta är bullshit. Solarium utsätter huden mestadels för UVA vilket är de skadligaste UV-strålarna, de som kan hudcancer. Så att lägga dig i solarium utan solskydd för att du ska “grunda” inför sommaren eller solsemestern är lika dumt som att köra bil utan bilbälte! Du utsätter dig för fara som kan ge rejäla komplikationer och jag är övertygad om att det inte är värt det!


2 kommentarer2 kommentarer om “Allt om solskydd!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Här är det farlig felinformation! SPF X säger inget om hur länge man kan vara i solen, SPF är ett mått på hur många procent UVB strålar den blockerar. SPF 30 blockerar 97% och SPF 50 98%. Oavsett vilken faktor man väljer måste man smörja in sig på nytt minst varannan timme, oftare om man badar/svettas/torkar sig med handduk! Det du skriver om faktor och timmar är en jättevanlig och jättefarlig missuppfattning, så jag hoppas att du ändrar den delen av inlägget.
    Vad gäller UVA så måste solskydd i Europa ha minst 1/3 av UVB skyddet. UVA skydd kan även anges som PA+ till PA++++. Fyra + är det högsta UVA skyddet man kan få och finns mest i produkter med fysikalisk filter. Zinkoxid är en mycket effektiv och skonsam UVA blocker. Till ansiktet bör man välja ett solskydd med PA märkning för att få ett bättre UVA skydd, minst PA+++. 🙂
    https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/does-a-higher-spf-sunscreen-always-protect-your-skin-better

    Reply
  • […] flagna inom kort. Så följ instruktionerna på flaskan och använd skydd i sommar. 😉 – Vill ni veta hur ni använder solskydd så har jag gjort en liten guide till er här! – Ni hittar bra och godkända solskydd här- […]

    Reply