Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:51 | February 26, 2018

Hur ska man äta egentligen?

Idag blev jag bjuden på en lunch hos Lifestyle Publishing och >>Bulow Clinic<< som är en klinik som fokuserar väldigt mycket på kost väldigt kortfattat. Man kan gå olika program för att lära sig äta rätt för att gå ner i fett, inte vikt.
Det vi fick lära oss idag var hur man skulle kombinera mat för att magen skulle bryta ner den på bästa sätt. Och jag får höra så många olika nya sätt att äta på hela tiden, alla dessa dieter, förbud, saker du måste stoppa i dig, det är inte lätt att veta hur man ska äta för att det ska bli rätt. Och eftersom vi alla människor är olika, vi är uppbyggda på olika sätt och har kroppar som svarar på olika saker, vi är i olika tillstånd mm så finns det inga rätt och fel.
Men det som satte sig i min hjärna idag var hur man skulle kombinera maten just för att den skulle brytas ner på bästa sätt i magen. Och det är att man inte ska kombinera protein och kolhydrater. Jag säger inte att detta är såhär du bör göra, utan det var det som jag fick höra idag. Anledningen till det är för att kroppens magsyror bryter ner olika saker. Äter du protein så bryts det ner av en typ av magsaft, samma sak med kolhydrater. Och äter du detta samtidigt så krockar magsyrorna med varandra, dom slår liksom ut varandra och det gör att maten tar extra lång tid att bryta ner. Grönsaker däremot bryts ner av all magsyra så därför skulle man då antingen kombinera protein med grönsaker eller kolhydrater med grönsaker. Är det inte lite vegetariskt/ veganskt att äta kolhydrater och grönsaker? Och att få in lite vegetarisk eller vegansk kost är ju inte helt fel det heller. 😉
Well det kan vara värt att testa om man upplever att man ofta är trött efter maten, testa några dagar när du ska äta att inte kombinera kolhydrater med protein. Du kan ju såklart variera mellan frukost, lunch och middag men inte under en och samma måltid.
Ännu en gång, detta är inget som jag själv har någon kunskap om. Jag själv kommer att fortsätta med mitt kostschema som jag fått och då kombinerar jag protein med kolhydrater och det har fungerat jättebra för mig. Men om man känner att kroppen är trött och seg efter mat så kanske det kan vara värt att testa i några dagar. Och gör ni det får ni gärna kommentera hur det känns. 🙂
Vi fick även ett annorlunda vatten till maten. Visste ni att vattnet i kranen som vi dricker har passerat en människokropp ca 7 gånger innan vi får i oss det. Den infon hade jag kunnat skippa faktiskt, haha! Men för att rena ditt vatten ännu mer så finns det vattenflaskor med kolfilter, jag själv har ett par sådana så jag ska börja använda dom för att hålla min kropp så ren som möjligt. Men å andra sidan, lite skit rensar magen. 😉
Nu ska jag ta en kvällsprommis med Stitch, tvätta av min ansiktsmask och lägga mig framför SATC. Puss!


13 kommentarer13 kommentarer om “Hur ska man äta egentligen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Spännande!
  MEN enligt de kunskaper jag har lärt mig utifrån våra anatomikurser är:
  1. Ja maten bryts ned av olika ensym, men dessa krockar inte! Olika mat bryts ned i olika skeden i kroppen! Så ja man kan absolut äta både protein kolhydrater och fett samtidigt, allt kmr brytas ned som det ska!
  2. Vegetarisk och vegansk mat innehåller också proteiner såklart… så även de måltiderna är kombinerade!
  3. Vattnet har nog passerat betydligt fler kroppar, avlopp osv. Vatten är ju ett kretslopp som återanvändes precis hela tiden 🙂

  Reply
 • Vad kul att du delar med dig av din kunskap! Taaaack 🙏🏻

  Reply
 • När min son var liten och gick på förskolan så pratade dom om vattnets kretslopp. Han kom hem och sa ” vi dricker dinosauriernas kiss”….det stämmer säkert 😂😂😂

  Reply
 • Hahahahaa ja det gör det säkert 😂

  Reply
 • Detta känns helt obegripligt i mitt huvud. Krocka? Kolhyderater och protein är två makroämnen som har två olika uppgifter i våra kroppar och som är livsviktiga för att kroppen ska fungera. Kroppen är en helt fantastisk apparat som kan styra och reglera tusentals saker i kroppen samtidigt. Att då magsaft ska “krocka”?? Kolhyderater bryts ner av enzymen amylas som börjar redan i munnen. Protein börjar brytas ner i vår magsäck med hjälp av pepsinogen och saltsyra. Detta är något kroppen kan sköta utmärkt och det finns inte en chans att något krockar! Jag pluggar medicin på avancerad nivå, blir mörkrädd när jag läser sånt här! Alla dessa dieter…….

  Reply
 • Gud vad skönt att någon som är insatt i detta kan komma med sin åsikt. Jag älskar att du tog dig tiden att kommentera detta. Man lär sig något nytt hela tiden 😍

  Reply
 • Värt att tänka på är att vattnet ingår i det hydrologiska kretsloppet, dvs det är samma vatten sedan jordens begynnelse som cirkulerar. Tyvärr börjar vi få vattenbrist i olika delar i världen, även Sverige, pga av olika anledningar men ohållbar konsumtion och global uppvärmning är två av orsakerna. En lösning på detta är att börja återanvända vårt vatten ännu mer än vi gör idag, t.ex. genom att använda renat avloppsvatten som dricksvatten (vilket vi inte gör idag). Sverige har otroligt rent och bra dricksvatten och kommer ha det även i framtiden om än vi börjar återanvända vatten mer. Vet inte riktigt vad jag vill säga med detta men jag ville bara upplysa om att vårt vatten är otroligt bra och att i och med den stundande klimatkrisen så behöver vi försöka slopa tankesättet kring att återanvänt vatten är nåt dåligt och “äckligt”. Jag förstår din initiala reaktion men det är viktigt att vi alla försöker ändra vår syn på vatten.

  Reply
 • Gud vad jag blir glad av att läsa dessa kommentarer, ni är så kloka och insatta. Det är inspirerande!

  Reply
 • Apropå bra o dålig kost, hur är det med alla dessa bars? Barebelles, nick’s kexbar, ja du vet alla som smakar godis men som påstås vara så nyttiga 😃 är de verkligen bra? Vågar inte riktigt lita på dom…

  Reply
 • Jag är vegan och äter mest proteinrikt kombinerat med grönsaker. Både de proteinrika livsmedlen och grönsakerna innehåller kolhydrater så svårt att undvika att kombinera dem, även för köttätare. Låter f.ö. som en humbugdiet någon har kommit på enbart för att kunna tjäna pengar.

  Reply
 • För några år sen bantade Hollywoodstjärnorna med Bülow metoden; undra om det är samma Bülow som framställt denna klinik? Det här måste jag undersöka, kan mycket väl vara någon avlägsen släkting och om kliniken börjar etablera sig får en vara påläst när frågor kommer hehe..

  Reply
 • Skönt att se att fler kommenterat det jag tänkte, det du lärde dig på kursen stämmer alltså inte! 😅 Blanda på! 😃

  Reply
 • Den där dieten var jätteinne på sent 80-tal/början på 90-talet. Det är humbug, som de allra flesta andra konstiga dieter….

  Reply