Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:09 | March 8, 2017

Vanlig Coca Cola eller Light?

skarmavbild-2017-03-08-kl-15-15-08


Är det något jag blivit på sista tiden så är det lite läskberoende. Jag älskar läsk och framför allt en iskall Cola Light med isbitar i, alltså wow jag älskar det. Men än idag så är det folk som ifrågasätter om man ska välja vanlig Cola eller Light. Har ni aldrig hört “Du ska inte dricka Light för det är cancerframkallande!” Well det är ren och skär bullshit. Nu ska nivå höra.

Vanlig Coca Cola innehåller socker. Light och Zero är ersatta med aspartam. Och vad är då aspartam jo det är aminosyror, alltså nedbrutet protein men som är otroligt sött så den mängden du har i läsk är så otroligt liten. 1 g aspartam ger samma sötma som 180-200 g socker så förstår ni hur lite man då har i läsk!?

Vart kommer detta cancerrykte ifrån då? Jo när man började forska på ämnet gjorde man det på en speciell musasrt och man märkte efter ett tag att dessa möss fick cancer. Det man inte visste då var att denna musart dog av cancer vilket som men innan den informationen kom ut var “Lightprodukter är cancerframkallande” redan på löpsedlarna. Detta är alltså en förkastad forskning som det heter, alltså inte en godkänd forskning då den utfördes fel.

Och vad är skillnaden mellan Light och Zero jo marknadsföringen. Light riktas lite mer mot kvinnor medan Zero ska kännas lite mer manlig. Så valet där spelar ingen roll men är ni sugna på läsk och vill försöka att välja något bättre alternativ så ta Light eller Zero framför vanlig läsk!

Mer info hittar ni på Livsmedelsverkets hemsida.


33 kommentarer33 kommentarer om “Vanlig Coca Cola eller Light?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag älskar Cola zero! Väljer det framför vanlig Cola varje gång.

  Reply
 • Älskar pepsi light är nog lite beroende. Gillar inte smaken på Cola zero den smakar för lite. Dr pepper light är bra. Hoppas det går bra med dom söta “ligisterna” kram.

  Reply
 • Hej, varför riktas light mot kvinnor och zero mot män? Förstår inte tanken? Är det samma produkt?

  Reply
 • Kan tyvärr inte hålla med. Om man jämför Cola med zero så är de bättre med sockret än aspertan. Aspertan är verkligen något man ska undvika att få i sig. Om man ska dricka någon form av Cola så är vanlig betydligt bättre, hellre de sockret än aspertan i kroppen.

  Reply
 • Aspertan?

  Reply
 • Men har du forskat eller? 🙂 Det är precis som Annica skriver en förkastad forskning och du kan inte någon stans hitta pubmed (publicerad medicinsk studie) på att aspartam är farligt idag.

  Reply
 • Ja Annica har rätt om det hon skriver.

  Reply
 • Isabelle du har verkligen fel här!

  Reply
 • Intressant! Var hittar man pålitlig & vetenskaplig information om detta? 🙂 Har blivit itutad att aspartam=döden så skulle gärna vilja kunna säga emot och ha något som backar up mig!

  Reply
 • Har själv fått höra både det ena och det andra vad gäller aspartam och jag dricker bara Zero så kikade in på livsmedelsverkets hemsida nu, intressant och lättläst:)
  länk > https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam/

  Reply
 • Var kommer dessa forskningsresultat ifrån? Inte bra att gå ut med information om man inte anger källan.
  (eller är det bara för att få kommentarer)?

  Reply
 • nu är det såhär …. om alla kollar på innehållet på alla svarta light drycker som nu cola light och zero .. så innehåller det färgämnet som heter E150. Om ni söker på det färgämnet så är det sockerkulör. Sockerkulör är bränt socker .. det är de som gör att alla läskedrycker blir svarta (även alla light drycker)
  sök själv på cocacolas hemsida och läs om det … Det står att dom inte har räknat med kalorierna för färgämnet. Varför har dom inte de kan man undra …

  Reply
 • Från Coca colas hemsida angående E150. 🙂 det bidrar inte till kaloriinnehållet

  Sockerkulör som färgämne tillverkas kommersiellt genom att man kontrollerat hettar upp kolhydrater, i en process som kallas karamellisering. E150d är en av fyra sockerkulörkategorier som är godkända att användas som färgämnen av EU-kommissionen (se E-nummer nedan). Sockerkulör används mycket ofta i kommersiella livsmedelsprodukter som exempelvis läsk, bröd, öl, såser och glasyrer, godis, frukostflingor och glass. Vem som helst kan göra sockerkulör i sitt eget kök genom att smälta socker, och denna typ av sockerkulör används främst som smaksättning.

  Sockerkulör tillverkas av socker men bidrar inte till socker/kaloriinnehållet i en burk Coca-Cola – mängden som används är inte fysiologiskt signifikant.

  Reply
 • det här är ju dock lite läskigt om aspartam så jag skulle nog skippa det… http://www.nyteknik.se/energi/har-ar-saften-som-dodar-dina-myror-6437760 (har läst detta på fler ställen)

  Reply
 • Äh, jag dricker zero, nu tkr jag den smakar som vanlig cola, plus inga kalorier typ så funkar awesome! :p

  Reply
 • Syftet var att coca light inte skulle smaka som den vanliga utan ha en “egen” lättare smak. Zero skulle däremot efterlikna den vanliga cocan i smaken och Som du säger, säljas in hos män då coca light ansågs som en “kvinnlig” dryck.. lite fjantigt kan jag tycka.

  Reply
 • Jag kan tycka att det är ganska löjligt att det är sådant levande om sötningsmedel samtidigt som folk fortsätter häva i sig drycker och annat med mängder av socker i (som vanlig Coca Cola). Det kan ju inte ha undgått någon att socker knappast gör under för hälsan.

  Reply
 • Arspatam eller socker kan ju inte spela så stor roll. Coca cola är ju onyttigt i vilket fall. Att man kan använda coca cola som rengöringsmedel gör att ingen borde dricka det!

  Reply
 • man kan använda citron som rengöringsmedel. bara för att man kan rengöra saker med något så är det inte lika med farligt… (med det sagt menar jag inte att cola är nyttigt, se över din logik bara)

  Reply
 • Jag föredrar Cola Cola Life, den som är sötad med stevia (och socker). I början var smaken lite konstig, men nu föredrar jag den framför vanlig Cola som är för söt numera. Zero och light faller mig inte alls i smaken.

  Reply
 • Nu är det ju inte bara socker/sötningsmedel Coca-Cola innehåller utan en cocktail utav kemikalier…inte såååå nice kanske

  Reply
 • TACK Annica för att du har tagit upp detta, för det är så otroligt viktigt att krossa myter som florerar överallt (speciellt på internet).
  Det är också sjukt viktigt att vara källkritisk, vilket innebär att man bedömer VAD det är för källa man hittar sin information ifrån. Dokumentärer och vissa hemsidor kan vara otroligt vinklade, vilket innebär att informationen i sin tur kan vara felaktig, eftersom man har blandat in färgade åsikter i informationen. En bra och pålitlig källa däremot, är till exempel Livsmedelsverket, som är en statlig myndighet. Här har Livsmedelsverket skrivit om Aspartam: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=aspartam&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=80.216.92.77&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_ArticlePage/_3228be5a-e343-439e-9517-882ab6152d3c_sv&_t_hit.pos=1

  Ursäkta en aslång kommentar, men jag känner verkligen att detta är viktigt! Var källkritiska! Basera inte dina åsikter på “Min kompis sade att..” eller “Jag har hört att..”

  Reply
 • Att man kan skura med Coca cola är pga citronsyran som finns i, som fräter rikligt på ens tänder och alltså kan användas att fräta bort kalkavlagringar i badrum ex.. så bara för att det inte är farligt med aspartam bör man undvika cola å annan läsk/energidrycker med citronsyra för tändernasskull. Spec om man bleker sina tänder som annica bla gör.. ?

  Reply
 • Kan faktiskt inte förstå varför du dricker läsk överhuvudtaget då du oftast vill påskina hur nyttig du är och hur bra du mår av det. Så klart kan man ha dippar och äta lite onyttigt ibland men som du skrev att du blivit läskberoende och älskar läsk så dricker du kanske det lite mer än du bör om du vill vara så duktig med mat och dryck och träning.

  Reply
 • En del påstår att man inte kan gå ner i vikt när man dricker Cola zero pepsi Max osv men jag dricker d hela tiden och jag går ner i vikt. är lättare när man har som mål men ändå får unna sig ngt. Däremot är för mycket aldrig bra. Allt med måtta är ok. Ngt jag aldrig förstått är Cola light. Har alltid fått för mig att d innehåller mindre socker ell är den också ersatt med aspartam ngn som vet??

  Reply
 • Tycker zero är godare än light, någon bismak i light. Har alltid trott det varit olika sötningsmedel men vad jag förstår så är det aspartam i båda men större mängd i light. Man lär sig något varje dag! 🙂

  Reply
 • […] Annica slår hål på ryktet om att lightläsk kan framkalla cancer och ingen blir gladare än jag då jag är lite en av äkta Cola Zero-junkie. Inte Pepsi max, inte Cola light utan Cola zero!!!!!! Utan is. På så sätt får man ner läsk i glaset och man kan dricka mer och snabbare utan att få brain freeze. […]

  Reply
 • Hur du/ni än vrider och vänder på det så är läsk onyttigt, inget mer med det! Dessutom är all form av sötningsmedel dåligt för oss som lider av IBS. Magen blir som en ballong av sorbitol, aspartam mm. Jag undviker dessa produkter helt!

  Reply
 • Om din mage blir som en ballong av aspartam så får du så varje gång du äter protein?

  Reply
 • går ju kanske inte att jämföra så…Aspartam görs utav två aminosyror Fenylalanin och Asparaginsyra…två utav de ca 20 aminosyror som protein består utav 🙂

  Reply
 • Intressant! Jag försöker verkligen komma till bukt med detta så det ni båda skriver kan vara något att gräva i 🙂

  Reply
 • Hej! Intressant att du tar upp detta. Finns en mängd nya och spännande artiklar om sötningsmedels (ink. aspartam) effekter på tarmfloran. Bland annat har man sett en koppling mellan saccarin, suckralos och aspartam gällande förändringar i tarmfloran och ökad risk för insulin-resistens och fetma, vilket i sin tur är kopplad till flera andra sjukdomstillstånd. Och övervikt/fetma ger ju faktiskt ökad risk för flertal cancertyper. Tror inte jag kan länka till artiklar här via OneSearch (sökning för vetenskapliga artiklar via universitetet) men borde kunna söka på PubMed efter vetenskapliga artiklar inom området. typ “Reshaping the gut microbiota: Impact of low calorie sweeteners and the link to insulin resistance?” eller sök på Aspartame, microbiota eller sweeteners osv. SÅ intressant. finns massa att läsa både artiklar som visar för och nackdelar med sötningsmedel som aspartam. Men visst är det viktigt att va källkritisk. Tar lite tid att plöja igenom alla artiklar på området, men o så intressant! Läs på mer om sötningsmedels effekter inom området tarmflora, så kanske du får en ny uppfattning, eller inte, men du lär dig säkert något nytt!

  Ha en fin dag!

  Reply
 • +1 på detta!

  Reply