Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:12 | November 21, 2016

Vad är en kroppsanalys?

posture2a_759
Hej härliga du och tack för din fantastiska blogg. jag besöker den flera gånger om dagen för jag kan inte få nog av allt grym info och inspo du delar med dig av. 😀

Jag blev väldigt insatt i din blogg när du utbildade dig till personlig tränare och då berättade du om något som heter kroppanalys. Vad är det och vad går den ut på? Jag har funderat själv på att gå på personlig träning någon gång i månaden för att komma igång och då fick jag höra detta ord kroppsanalys igen och vill veta vad det är så jag kan vara förberedd. Om man nu kan vara det. Ha en superbra dag härliga du! Från Tina

SVAR: Hej härliga Tina! 😉
En kroppsanalys är typ en avskanning av kroppen. Man går igenom hur lederna ser ut och hållningen och utefter det kan man planera träningsprogram.

Man kollar bland annat från sidan: Man ska försöka att ha en rak linje genom hela kroppens sida, från ungefär fotknölarna, genom knäleden, höften, axlarna och huvudet. Ska man göra en kroppsanalys på en person kan man bara ta en pinne och sätta vid fotknölarna och rakt upp och se om de andra lederna är i samma linje som den här pinnen. Är tex huvudet lång framför så kan de bero på svaga nackmuskler och dåligt arbetssätt kanske? En person som arbetar på kontor skulle kunna ha det problemet. Eller så kan det vara så att en person svankar väldigt mycket så höften är bakom pinnen och det kan vara ett tecken på svaga magmuskler.

Man kollar även fram- och bakifrån: När man kollar framifrån så ska tex axlarna vara horisontella, alltså på samma nivå. Ingen sida av höften ska vara högre än den andra. Fötterna ska peka lika mycket framåt och knäna ska gå över fötterna när man böjer. Händerna ska hänga längs sidorna och inte vara för mycket framför kroppen. Det är även fler saker man kollar men detta är bland annat vad det innebär.
0fc39c8f22848277bf363950c67f611bSå när man gör en kroppsanalys så skannar man bara av kroppen, ser så att den är så rak som den ska vara och inte på något sätt snedställd eller felbelastad. Skulle den vara det så får man hitta övningar som gör att kroppen tillslut blir i en “normal position”.


15 kommentarer15 kommentarer om “Vad är en kroppsanalys?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Vad fin din nya “header” va! Snyggo! 🙂

  Reply
 • Tack snälla du!

  Reply
 • Hej!
  Jag har tänkt på det här med min hållning och jag har något av en liten “puckelrygg”. Det är väl inte så jätteallvarligt egentligen men jag stör mig lite på att det inte är rakt där bak (vid axlar, nacke och toppen av ryggen), om du förstår vad jag menar :’D.
  Finns det några bra övningar man kan göra för att få bort detta och få en bättre hållning? 🙂

  Kram!

  Reply
 • Axelrotationer är superbra, även rygglyft med “simmande armar”. Kan man lätt göra hemma i pauserna framför tvn 😉

  Reply
 • Din nya header är jättefin 🙂

  Reply
 • Tack Mia!

  Reply
 • Jättefin header, men något jag saknar är ditt namn.

  Reply
 • Hmmm kanske det…

  Reply
 • Jäklar, jag har både svank, “puckel rygg” och gam nacke (jobbar på kontor) Hur tusan ska man träna bort det? 🙂

  Reply
 • Du måste träna upp både rygg och magmuskler då! Rodd är bra och sedan även plankan i olika former kan vara alternativ!

  Reply
 • Inget hat, fin header, men kanske lite intetsägande, headern skulle va lite mer personlig, vad står din blogg för lixom?,. Men kanske inte det som är meningen, vet inte:s

  Reply
 • Hej Annica! Och tack för du tog upp Tinas fråga för den fick mig att lära mig om kroppsanalys!
  Här kommer då min fråga: Var kan man få en sådan kroppsanalys? Måste man gå till en pt för det eller skulle man kunna gå till en vårdcentral? Jag skulle verkligen behöva en då jag vill börja träna för att magen ska bli mindre men mest för att få en bättre hållning!! Skäms över den jag har..

  Reply
 • Det är en PT som gör sådana för att kunna ge bra och rätt program till sina kunder för att de ska kunna träna optimalt.

  Reply
 • Jättefin header!!
  Krya på dig hälsning från Thailand!!
  3veckor/Krabi mm.

  Reply
 • Åh vad skönt, jag längtar också till värmen!

  Reply