Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:29 | November 3, 2016

Varför man ska ha en Personlig Tränare

1459408259-97931Det är inte alla som behöver en PT. Men en personlig tränare är till för de som känner att träningen inte är något de själva klarar av eller inte har motivation till att göra själv. Eller bara om man behöver nu inspiration eller någon annan som kan se om man gör något fel.

Det en PT gör från första början är att kolla av så att kroppen som klienten har fungerar som den ska. Man gör en kroppsanalys för att se om man kanske är snedställd på något sätt eller är väldigt stel på något ställe, för att när man ska börja träna är det viktigt att man har en kropp som fungerar och rör sig som den ska. Börjar man att träna och kanske har en dålig hållning redan från början kan det lätt bli att man rör sig i det mönstret och förstärker den dåliga hållningen eller kanske till och med börjar få ont, få problem med kroppen så träningen gör mer skada än nytta.

Sedan kollar ofta en PT hur kontrollzonerna fungerar, man har en övre, central och en nedre. Är det så att man inte alls har bra kontroll på dessa zoner, kanske inte kan spänna bålen tillräckligt eller har en dålig sätesmuskel så kan det vara svårt att utföra vissa övningar. Gör man utfall och det är väldigt vobbligt så kan det vara ett tecken på att sätesmuskeln inte är tillräckligt stark för att hålla kroppen i rätt position och det gör att man tex har svårt att göra squats. Eller om man ska göra en armhävning och ser att skulerbladen börjar sticka ut så kan det vara att man är väldigt svag i den övre kontrollzonen. Därför kan man se vissa PTs på gymmet göra “tråkiga” övningar med sina klienter, det tyckte i alla fall jag innan jag själv utbildade mig, men nu fattar jag varför. Det är för att man ska stärka dessa tre zoner för det i sin tur leder till att man sedan kan träna rätt och få bra resultat. 😀

Sedan behöver det inte bara vara att man har problem, vissa är inte motiverade nog att ta sig till gymmet och träna och då kan det vara bra att investera i PT-timmar. Det kan vara skön att ha någon som lägger upp ett program åt en, sedan går man bara dit och gör det PTn säger och sedan efter en timma är man klar! Då har man fått den träning som man behöver. Jag har alltid predikat att ska man investera i något så ska det vara i en själv. Du ska ha din kropp hela livet så prioritera alltid den så att den och du mår bra!

En PT hjälper inte bara till med träningen utan kan även fungera som en kostrådgivare, hjälpa dig med vad du ska äta för att må bra och ha energi om dagarna. Det är inte alltid man kommer hem efter en arbetsdag och sedan orkar leka med barnen hemma, det kan en PT hjälpa till med. Plus att du kan få hjälp att orka göra de sakerna som barnen gör, kanske springa och leka, göra kullerbyttor på marken. Jag menar, hur många av er läsare klarar av att göra en kullerbytta utan att det gör ont?

Så en PT är inte en person som bara kostar massa pengar utan hen hjälper dig även med det du behöver för att orka leva med din kropp och livsstil. Så det kan vara värt att investera i, en timma en eller två gånger i veckan och sedan är du klar. Du kommer garantera få en hel del tips med dig vad du kan göra även själv, i hemmet eller om du själv vill gå och träna. Så känner du att motivationen är helt borta, du har ingen energi om dagarna så testa på två tre PT-pass och se om det kanske kan hjälpa. Har du motivationen men inte riktigt vet hur du ska göra med träningen kan det räcka med ett pass i månaden, du fått ett träningsprogram att köra efter och sedan gör ni uppföljning och förnyelse varje månad. PTs är väldigt flexibla och har valt att jobba med det de gör för att de gillar att hjälpa människor. Så var inte rädd att fråga om hjälp och kom ihåg att investera i dig själv! 😉


11 kommentarer11 kommentarer om “Varför man ska ha en Personlig Tränare”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej Annica, det här är en helt annan fråga än PT och träning 🙂
  Jag undrar var i Finland du kommer ifrån och hur de kommer sig att du flyttat till Sverige?

  Reply
 • Haha jag är inte från Finland 😀

  Reply
 • Jag ville satsa på mig själv i år så hade PT från februari till augusti. Men jag var så missnöjd. Och jag orkade aldrig ta upp det (konflikträdd!!) så istället gick månaderna bara och det inte kändes bra. Han respekterade inte min tid (flera ggr dök han inte upp fast vi avtalat tid) och frågade aldrig (förutom en gång i början) vad jag ville få ut av våra pass. Känns som att jag kasrade flera tusentals kr i sjön, tyvärr :/ Får ju skylla mig själv som aldrig orkade ta upp det med honom eller hans chef.

  Reply
 • Du borde sagt till, det är superviktigt annars kommer det bara kosta massa pengar för dig och du kommer aldrig bli nöjd!

  Reply
 • Skriv till chefens hans o berätta. Jag anser du ska få tillbaks en del av pengarna. Och så gör han inte samma med nästa om chefen får veta det.

  Reply
 • Åh vad bra med PT! Hade varit underbart att kunna testa det en dag.

  Reply
 • Testa om du har möjlighet!

  Reply
 • Hej inget med inlägget att göra men tänkte bara säga att i info boxen på din yt kanal under varje klipp så tror jag du råkat skriva fel snap namn. Försökte med 2 a istället och då kom jag rätt! (:

  Reply
 • Tack så himla mycket för att du såg det! <3

  Reply
 • Hej, tänkte bara säga att jag tror du råkat skriva in fel snap namn i info boxen under varje klipp på yt. För när jag testade med 2a så funkade de att lägga till dig! (:

  Reply
 • Hej Annica!

  Först och främst: TACK för en suverän blogg!

  Du som har bra koll på hälsa och träning.. Jag är en tjej på 20 år, jag har inte så många kilon att bli av med, har en ganska normal kropp för mina 160 cm. Men jag funderar på att testa 5 dagar juicefasta för att kicka igång motivationen, samt för att rensa ur lite.. Jobbar otroligt mycket och tyvärr äter jag inte så bra som jag borde, tänker därför att det kanske är en bra kickstart.. Vad tänker du om det? Är juice-fasta något du rekommenderar? Planerar isåfall att använda mig utav 5 dagars kitet från nyform, alltså inget jag sätter ihop själv. Har du själv testat liknande? Hur mår man av det?

  Många kramar,
  AA

  Reply