Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

08:57 | July 11, 2016

Gravidträning!

paulas.meHär är en bild på grymma tvåbarnsmamman Paula som köttar med hjälp av PT:n Pischa Strindstedt.

Hej på er!
Nu är det bara nio dagar kvar av min utbildning på Safe Education om man räknar med denna, sedan är jag färdigutbildad PT. Är inte det galet!? Och jag vet exakt vad det är jag vill göra framöver med mina kunskaper och självklart kommer jag att dela med mig av dom, så fort jag har min licens så kommer vi att köra igång med racerfart och jag är övertygad om att många av er kommer att gilla det.

I slutet av förra veckan pratade jag lite om gravidträning eftersom vi hade en lektion med det och det här var något som kickade igång pirret i kroppen på mig. Jag blev så taggad och jag vill även få er lika taggade, gravida som icke gravida eftersom rätt vad det är så kanske man står där med en bulle i ugnen och har träning som ett stort intresse. Då kan jag bara säga “no need to worry”, du kommer att kunna träna nästan lika bra som du gjorde innan din graviditet. Jag tänkte alltså i detta inlägg berätta för er vad ni kan träna och vad som bör undvikas när man är gravid och även efter graviditeten. 🙂

Det finns otroligt mycket fördelar med att träna före och under tiden man är gravid, kroppen blir mer tåligare och den kommer att vara mer förberedd när du ska förlösa. Du minskar risken för komplikationer och kroppen återhämtar sig snabbare.

Undvik!
Som jag skrev, du kan nästan träna lika som du gjorde innan graviditeten men det finns saker man bör undvika. OBS! Detta är allmänna rekommendationer, vi känner våra kroppar bäst själva.
-Buktrycksutjämning. När man ska ta tunga vikter i tex marklyft behöver man ta ett djupt andetag och hålla andan genom hela lyftet. Det är för att jämna ut trycket i bukhålan för att inte skada sig men sådan typ av träning bör man inte göra när man är gravid. Visst kan man träna marklyft men då med lättare vikter.
-Om du kör kondition så kom inte upp i högre än 80% av din maxpuls, så kan du träna 2-3 gånger i veckan i ca 60min/ gång.
-Du ska inte träna med ojämn belastning. Har man dålig balans i tex höfterna kan man träna upp det genom utfall med olika tunga vikter i händerna. Detta ska man undvika som gravid.
-Efter v.20 bör man undvika träning där man ligger på rygg. Det är för att undvika något som heter Vena Cava. (När barnet trycks för mycket bak mot ryggens kärl)
-Träning/ sporter med närkontakt, typ kampsport, fotboll och liknande.
-Strunta i vanliga situps eftersom Linea alba delar på sig. Däremot är plankan samt sidoplankan bra eftersom den ger bra stabilitet till kroppen.
-Du bör unvika träning om du vart med om tre missfall, fött för tidigt eller har/ har haft blödningar i tidigare graviditet. Du bör även vara försiktig med träning om du väntar tvillingar eller fler.

Träning efter förlossning
Efter en förlossning så bör man ta det lugnt de närmsta veckorna beroende på vad barnmorskan säger.
-Men du kan köra lågintensiv träning som tex härliga promenader med barnvagnen.
-Undvika att sätta kroppen i olika ytterlägen med tanke på att kroppen har ändrats om i lederna för att göra plats för ett barn.
-Var noga med bäckenbottenträning! Min kompis Åsa gav även ett bra tips som att knipa i varje tunnel du åker igenom, eller om du åker tunnelbana att knipa under tiden dörrarna öppnas och stängs. Detta behöver man inte gå igenom en graviditet för att göra, alla bör knipträna!
-Träna inte den raka bukmuskeln förrän Linea alba gått tillbaka till sitt ursprungsläge. Känns det fortfarande som att du har ett “hål” i magen, tänk dig fontanellen på en bäbis, så bör du undvika att träna typ situps. Men stabiliserande träning som plankan och liknande fungerar kanonbra! 😀


18 kommentarer18 kommentarer om “Gravidträning!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Om en får önska något så är det tips om övningar för att få lite bukt med ridbyxlår och fett på höften. Jag är över 40 och det sitter som berget på mig där.

  Reply
 • Åh okej! Hur ser din träning ut idag?

  Reply
 • Om en får önska något så är det tips om övningar för att få lite bukt med ridbyxlår och fett på höfterna. Jag är över 40 och det sitter som berget på mig där.

  Reply
 • Ha en bra dag 🙂

  Reply
 • Min barnmorska har sagt att man INTE får göra plankan när man är gravid, det är lika dåligt som situps. Vem som har rätt vet jag inte… 🙂

  Reply
 • Att en barnmorska yttrar sig om träning är samma sak som att en PT yttrar sig om förlossning. En PT är utbildning på just träningen vid en graviditet och det är mycket som barnmorskor inte vet när det kommer till just träning…

  Reply
 • Men det kan vara en barnmorska som tränat själv eller möt sådana som kanske ej mått bra av vissa övningar.

  Reply
 • Att göra plankan plankan direkt efter en graviditet är ett väldigt omdebatterat ämne men låt oss säga så här: du har precis lärt dig att det som händer med magen efter en graviditet är att Linea alban blir uttöjd så långt är vi alla överens. När du sedan gör plankan så blir det ett enormt tryck inne i buken vilket Linea alban bla är till för att hålla emot. Är den då uttöjd så blir det svårt för den att hålla emot och magmusklerna kan inte jobba och stötta upp som dom ska. Tyvärr är mamma/gravidträning något som inte har så mycket forskning bakom sig (speciellt gravidträning av förklarliga skäl) men ett sätt att kolla om man är redo för plankan är att titta hur magen ser ut när man plankar. Blir det spetsigt i mitten av magen så bör man inte planka då det tyder på att delningen inte har gått ihop och magmusklerna inte är tillräckligt starka. Okunskapen om denna sorts träning är tyvärr extremt stor hos både ptn och barnmorskor även om dem är lärare på en PT utbildning. Däremot rekommenderar jag starkt att gå en kurs hos mammamage för att lära dig mer om just denna typ av träning Ha det så bra och lycka till med nya jobbet det är världens bästa jobb så du kommer älska det!

  Läs gärna http://biancaantman.vimedbarn.se/att-planka-eller-inte-planka-efter-gravititet/

  Reply
 • Ang plankan så ser man ofta ganska lätt på magen (givetvis beroende lite på hur smal man är) hur den reagerar när man gör olika övningar typ plankan. Börjar den bukta som en trekant? Nä då är bindväven mellan muskelskidorna uttöjd och då bör man väl inte göra den övningen oavsett om planka, situps, annat tänker jag? Mammamageappen är suverän, lätta basicövningar att göra när magen är som en urblåst ballong, under x antal veckor. (Efter förlossning alltså :-)). Du stärker upp inre magmuskler stillsamt, bindväven börjar dra ihop sig och efterhand märker de flesta att magen inte buktar längre då du provocerar den lite tyngre! Efterhand kan man lägga på lite mer vikt!

  Reply
 • En jättebra app att tipsa om är appen Mammamage! Bra träning som stegvis stärker magmusklerna på ett rätt sätt så att Linea alba går ihop 🙂

  Reply
 • Bra tips:)

  Reply
 • Hej jättekul med tips på gravidträning, men kan du inte ge tips på saker man ska tänka på när man har fått barn också

  Reply
 • Det har jag även skrivit men vill du att jag skriver mer djupgående?

  Reply
 • Hej, är barnmorska och vill bara säga att man bör lyssna på sin barnmorska vad gäller träning, det är för barnets och mammans bästa, man är legitimerad och läser om träning under graviditeten i utbildningen. sedan är det självklart olika beroende på hur tränad men är innan man blir gravid. dessutom är det obehagligt att ligga på rygg då barnet trycker på ett stort blodkärl som heter vena cava och inte ryggen, trycket mot venen hindrar blod från att komma tillbaka till hjärnan och hjärtat där av mår man ofta dåligt när detta händer. Tips på bra poddar om tjejer och träning: styrkebyrån och träningspodden.
  Du har en superblogg och ska bli roligt att följa din resa som pt!

  Reply
 • Hej, är barnmorska och vill bara säga att man bör lyssna på sin barnmorska vad gäller träning, det är för barnets och mammans bästa, man är legitimerad och läser om träning under graviditeten i utbildningen. sedan är det självklart olika beroende på hur tränad men är innan man blir gravid. dessutom är det obehagligt att ligga på rygg då barnet trycker på ett stort blodkärl som heter vena cava och inte ryggen, trycket mot venen hindrar blod från att komma tillbaka till hjärnan och hjärtat där av mår man ofta dåligt när detta händer. Tips på bra poddar om tjejer och träning: styrkebyrån och träningspodden.
  Du har en superblogg och ska bli roligt att följa din resa som pt!

  Reply
 • Absolut ska man lyssna på barnmorskorna också. Men då är min fråga, hur mycket kan ni om träningen?

  Reply
 • Min fråga är då hur mycket kan du om.träning efter någon månad pt utbildning? Själv är jag leg. Sjukgymnast med masterexamen inom.fysioterapi . Så ska man jämföra på de sättet bör du inte heller uttrycka dig, enligt de sättet d uifrågasätter andra. Men det är bara otrevligt.

  Jag tror ödmjukhet inför andras professioner är viktigt. Barnmorskor kan tillskillnad från mig och dig massor med symptom på vad man som.gravid borde vara uppmärksam mot, symptom man bör ta hänsyn till som påverkar en och fostret. Så det handlar inte om vem som kan mest om träning, utan respekt för att man kan olika delar om.kroppen och träning. Och alla behövs. Så det är ingen tävling om vem som kan mest.

  Reply
 • Min fråga är då hur mycket kan du om.träning efter någon månad pt utbildning? Själv är jag leg. Sjukgymnast med masterexamen inom.fysioterapi . Så ska man jämföra på de sättet bör du inte heller uttrycka dig, enligt de sättet d uifrågasätter andra. Men det är bara otrevligt.

  Jag tror ödmjukhet inför andras professioner är viktigt. Barnmorskor kan tillskillnad från mig och dig massor med symptom på vad man som.gravid borde vara uppmärksam mot, symptom man bör ta hänsyn till som påverkar en och fostret. Så det handlar inte om vem som kan mest om träning, utan respekt för att man kan olika delar om.kroppen och träning. Och alla behövs. Så det är ingen tävling om vem som kan mest.

  Reply