Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:52 | May 17, 2016

Vad är skillnaden mellan en finne och en pormask?

NamnlösGoogla inte på pormaskar och finnar, mår man inte illa så blir man det av resultaten… 🙁

Finnar och pormaskar är inte samma sak men dom kommer från samma ställe bara det att den ena saken kan leda till den andra, en finne är ibland resultatet av en inflammerad pormask.

Pormaskar är antingen en vit eller svart prick, de vita pormaskarna är stängda medan de svarta är öppna. När pormasken är öppen oxideras ett pigment i huden vilket gör att den blir svart, det är alltså inte smuts. Pormaskarna kan vara dolda under hudytan eller vara upphöjda utanpå huden.

Pormaskar kan klämmas men gör man inte det på rätt sätt kan man skada utgången för talget, det leder till en inflammation och resultatet blir till en finne. Det kan vara så att man har så trånga utgångar också vilket gör att det blir stopp i kanalen och då kan det också bli finnar.

Däremot så behöver finnar komma till av pormaskar, dom kan uppstå av att det är annat stopp i kanalen, tex av orenheter. Om du inte tvättat bort makeupen tillräckligt noga eller så kan det vara så att talgproduktionen går på högvarv och producerar alldeles för mycket talg. Huden hinner inte andas och det blir för mycket och då blir även resultatet finnar.

Finnar bör du inte klämma, var bara noga med att rengöra huden och återfukta den så får huden arbeta med den själv. För klämmer du fel kan du inte bara skada huden utan den kan “sprängas” åt fel håll vilket leder till att talget måste upp någon annanstans och det blir fler finnar.


5 kommentarer5 kommentarer om “Vad är skillnaden mellan en finne och en pormask?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här