Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:13 | May 17, 2016

Fem myter om kost!

e191bf96cba796b1d26f8a0399dadc72_view“Fruktsocker är lika dåligt som vanligt socker”
En vanlig 33cl läsk innehåller 15g fruktos medan tex en apelsin innehåller 2,7g, frukter innehåller otroligt lite fruktos så du behöver inte vara rädd för att bli fet av frukt. De stora fruktoskällorna är onyttigheter som just läsk, godis, kakor, glass och liknande.

1457063040213“Stark mat ökar förbränningen”
Alla ni som tryckt i er superstark mat endast för att ni tror att det ökar förbränningen, det gör ont i mig att säga att ni gjort det förgäves! Stark krydda och koffein innehåller inget magiskt som ökar förbränningen utan endast temperaturen i kroppen vilket gör att det går åt energi för kroppen att bryta ner allt i magen och transportera det dit det ska. Men det är inget som ökar förbränningen mer än om du äter tex typ bär eller en lax.

www.narconon.org_drug-abuse_using-bath-salt“Man ska undvika för mycket salt i maten”
Detta gäller endast de personer som är känsliga mot salt och har högt blodtryck, de ska undvika natriumklorid. De personer som ska undvika salt med natriumklorid kan välja salt som är baserat på kalium och magnesium istället. De bör även undvika snacks, charkuterier och tro det eller ej mineralvatten som är en sådan saltkälla.

avokado“Avokado är en bra Omega 3-källa”
Avokado innehåller knappt Omega 3 utan det är endast en bra och nyttig enkelomättat fettkälla som innehåller bland annat järn, kalcium och antioxidanter. Vill du åt Omega 3 så är det fet fisk och nötter som gäller.

Eggs-May-13-p28-660x484“Ägg är inte bra för kolesterolet”
Ägg är inget som ökar ditt kolesterol i kroppen, det gör stress, för mycket onyttigt sockerintag och mättade fetter. Ägg har faktiskt motsatt effekt och innehåller mycket näringsrika ämnen, bland annat de fettlösliga vitaminerna A, D, E K, B12 och järn. Vill man minska kolesterolet så är det bara att sätta igång att börja leva hälsosammare!


26 kommentarer26 kommentarer om “Fem myter om kost!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • finns så JÄVLA mycket matmyter. Tack för att du spräcker några iallafall 🙂

  Reply
 • Hej! Skulle hemskt gärna vilja se källor till sådana här typer av texter 🙂 är snart färdig sjuksköterska och blev lite fundersam över texten om salt. På Livsmedelsverket finns massa bra information om rekommenderat dagligt intag av salt: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/salt/

  Reply
 • För mej är salt inte bra här haft njursten o dom tog tester.

  Reply
 • Utbildar mig också till sjuksköterska och är väldigt fundersam över vilka källor du refererar till. Man har ett dagligt behov av natrium som man ej bör överstiga då det kan ställa till olika funktioner i kroppen och kan faktiskt bli allvarligt vid ett för stort intag av salt.

  Reply
 • Jag börjar min PT- utbildning den 1a och då fick vi lite förhandsmaterial och detta var ett av dom. Detta kommer från Jill Holmström, hon är expert.

  Reply
 • Expert på vad? Träning ja, men inte människokroppen. En bra källa hade varit en läkare, ingen PT. Det går inte ens att jämföra.

  Reply
 • Dietist? Dom ger jag inte mkt för….så mkt fel som de brukar ge folk är skamligt….socker,kolhydrater och fett är bara några saker de inte brukar veta så mkt om…

  Reply
 • Det är alltför ofta det kommer sådana påståenden, som man inte kan få bekräftade. Ganska viktigt att ange källan.

  Reply
 • Hej! Jag har en fråga.

  Det är såhär att jag svettas jätte lätt i just ansiktet. Detta blir verkligen ett problem för mig i vardagen. Jag känner mig osäker när jag är ute med kompisar och dansar tex. Nu i sommar åker jag utomlands igen och vet att det kommer vara jätte jobbigt då. Jag undviker att kolla på folk eftersom att jag skäms.
  Vet du något bra knep för detta? typ någon setting spray, eller ”absolut torr” för ansikte?

  Tack för en bra blogg! ☺️

  Reply
 • HEMSKT, GRIPANDE OCH RYSLIGT!

  Reply
 • Kul läsning!

  Reply
 • ägg stämmer inte, finns ingen person som har hjärt och kärl sjukdomar som ska äta ägg. så då ska inte friska personer heller göra det. ägg är direkt skadligt och riktiga forskare jämför det med cigaretter..

  Reply
 • Det senaste är att ägg är ok mycket vitaminer men ej bra om man har gallsten. O det som gäller är ju o ej ta för mycket av någon mat.

  Reply
 • alltså ingen PT med en köpt lärobok av mejeri och kött industrin. utan riktiga forskare..

  Reply
 • snälla kolla innan du rekommenderar saker som någon PT som inte är leg. läkare matar in dig med lögner.
  https://www.youtube.com/watch?v=RtGf2FuzKo4

  Reply
 • Expert på vad ????

  Reply
 • Hon är PT och dietist, så ja, hon är expert. Läkare, livsmedelsverket, sjuksköterskor och forskare har fel..

  Reply
 • Har forskare fel!!!knappast sen finns det olika kompetens vad man kan inom dom flesta yrken.

  Reply
 • Men du! Ska du utbilda dig till pt? Vart och när?? Berätta mer.

  Reply
 • Alla forskare tror inte lika om allt. Alla läkare tror inte lika om allt, eller PT:S. Så dessa synpunkter är nog lika giltiga som vilken annan expert:s som helst. Man väljer sen vem man ska välja att lyssna på.

  Många menar säkert också ungefär samma sak men uttrycker sig olika.

  Personligen tror inte jag heller att man ska äta för mycket av något. Tex salt. Det finns nog en gräns för allt, fast det är olika för olika personer vart gränsen går. Hur mycke man bör äta. Men personen som sa detta menar kanske också så?

  Reply
 • En person som är känslig mot det behöver tänka mycket mer på att inte stoppa i sig för mycket salt. En som inte är känslig behöver knappt tänka på det alls. Bara om man misstänker att man nog äter för mycket. Så menade Jill Holmström nog

  Reply
 • Vi svenskar äter redan nästan dubbelt av det saltintag vi bör äta, så jo! Vi behöver faktiskt tänka på det 🙂

  Salt ökar även blodtrycket, så det är inte bara de som redan har högt blodtryck det är dåligt att äta salt, än värre är det väl för de som inte har och kan få det i följd av ett för stort intag salt?
  “Högt blodtryck kan skada hjärtat, eftersom det måste arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen under högt tryck. Med högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt samt njursvikt.” – 1177.

  Reply
 • Det är märkligt vad många experter det finns. Och då menar jag inte Annica eller vad hon skrivit.

  Reply
 • Vet inte vad som gäller i Sverige, men i USA är det direkt olagligt att marknadsföra ägg som hälsosamma. Finns en anledning till det med.

  Reply
 • Ni som inte tror att det finns forskning på detta som Annika skrivit om kan gå in och läsa på kostdoktorn. Han är leg. läkare 🙂

  Reply
 • Andreas har nog inte mkt gemensamt med de flesta dietister….i allafall inte då det gäller fett/socker/kolisar… 😉

  Reply