Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:19 | November 28, 2015

Olika skönhetsideal

LC06Dessa produkter från Lancôme hittar man inte i Sverige utan i Asiatiska länder.

 

Det är rätt sjukt hur idealen om hur man ska se ut skiljer sig åt. Idag när jag, Åsa, Tanja och Caisa gick och tog en massage så skrattade thailändarna lite åt oss och tyckte att vi var lite dumma som hade en solbränna. De flesta svenskar som åker på utlandssemester uppskattar sin solbränna de fått och jag är en av dom. Jag älskar att vistas i solen och bli brun och i Sverige betyder inte det att man har något sämre jobb än någon annan, men här i Thailand och de flesta andra Asiatiska länder så har det en stor betydelse.

Här i Thailand vill man vara så blek som möjligt för här betyder det att man har ett bra jobb, tex ett välbetalt kontorsjobb. Är man solbränd så har man ofta ett sämre jobb som är utomhus i solen och då är man inte lika mycket värd som alla andra… Här i deras matvaruaffärer så säljer dom tex solcreme med whighteningeffet, den ska bleka huden, i Sverige så har vi SPF med brun utan sol i. När vi gick på massagen såg jag en tjej där som var jätteblek i ansiktet och väldigt sårig och då kom jag och tänka på en dokumentär jag såg för länge sedan som handlade om att ha en blek hud. Det finns vissa som vill ha en väldigt ljus hud som använder blekningsmedel, typ sådant man bleker tvätten med eller till och med frätande medel för att bleka skinnet.

Men sedan i andra delar av världen så har inte bara huden betydelse utan även hur kroppen ser ut. I Centralafrika är det tex inte fint att vara smal för det är fult och symboliserar att någon ”äter hennes livskraft”, att hon är utsatt för häxeri. Den ideala kvinnan ska vara tjock och kraftig för att visa materiellt välstånd.

Sedan är det inte bara skönhetsidealen som ser olika ut, thailändarna är så otroligt viga. Många sitter på stolar när de arbetar med här sitter de på huk och det är så människan är skapad till att egentligen göra, det ska vara en viloposition för människan. Men eftersom våra kroppar är så vana att sitta på stolar mm så har många av oss svårt att sitta på huk med hälarna i marken.


8 kommentarer8 kommentarer om “Olika skönhetsideal”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Tycker det är ganska tragiskt att dom inte har kommit längre i tänket. Vi lever trots allt i 2015…

  Reply
 • Thailändarna har kommit mycket längre än oss ….de om några vet hur farlig solen är!

  Reply
 • Jennie syftade väl på tron på häxerier snarare än idealet att vara blek, eller? Det tog jag för givet i alla fall…

  Reply
 • Inte längre? Här ligger svenskar och pressar i solen så fort den kommer fram, utan SPF, för att bli bruna. Och du tror att det är vi som ligger före? Haha. Hudcancer är inget att leka med.

  Reply
 • Ville bara påpeka att den där kvinnan heter Eugene och är sydkoreansk:)

  ps. tack för en grym blogg

  Reply
 • Mina iranska bekanta påpekar alltid hur “blek och fin” jag är medan just min bleka hy är ett av mina största komplex. Intressant ämne tycker jag. Allt är relativt..

  Reply
 • Jaa, Sverige hade samma tankesätt för några tusen år sedan.
  Men skönhetsidealen runt om i världen ändras hela tiden, om tjugo år kanske man inte ska vara blek längre 😉

  Reply
 • Vill bara skriva att jag tycker det var intressant att läsa detta! Det är väldigt många som inte är medvetna om olika ideal etc. Bra inlägg, keep up the good work!

  Reply