Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:59 | March 30, 2014

Hur vågar man köpa lägenhet?

DSC_0448 DSC_0450
Eftersom det har vart visning i vår lägenhet så har inte vi vart hemma på några timmar. När Marcelo stog i köket imorse och skulle göra sin frukost plingade mäklaren på för fixa i lägenheten. Jag ogillar att en annan människa ska komma hem till oss och fixa men jag förstår eftersom dom vill att det ska se bra ut för andra. Så Marcelo fick snabbt klä på sig och gå ut och nu när vi kom hem fick vi läsa beskrivningen om lägenheten. Visst vill man som mäklare skriva det allra bästa med lägenheten men varför skrivs inte det negativa med?

Tex så har den här lägenheten fuktskador på diskbänken i köket. Den har fel temperatur åter om och det är värst på vintern då det knappt är 18 grader inne. Fönsterbrädorna sitter inte fast och inte listerna heller för den delen.

Jag och älsko satt och funderade på detta, hur blir det  när man själv köper lägenhet när man inte vet om det är något fel? Ni som har köpt lägenhet, hur har ni tänkt?


26 kommentarer26 kommentarer om “Hur vågar man köpa lägenhet?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Man kan ju betala för att någon kommer dit och kollar så att det inte är några fel, hittar de några fel kan man be att få de billigare eller så köper man inte huset/lägenheten. 🙂

  Reply
 • Ja det faktiskt sant.

  Reply
 • Inte speciellt vanligt att någon köper besiktning för 30 lax på en lägenhet, har aldrig varit med om det. På hus däremot är det ju bra om säljaren har besiktigat huset inför försäljning, det höjer även värdet. När man säljer en bostad måste man även svara på ett frågeformulär där man ska uppge kända fel, en fuktskadad diskbänk och lösa fönsterbrädor hör dock inte till några allvarliga fel, som köpare har man ju undersökningsplikt så det bästa tipset är att verkligen titta ordentligt innan man köper lägenhet. Fuktskadad diskbänk är ju rätt lätt att upptäcka t ex.

  Reply
 • En besiktning kostar i vanliga fall mellan 6000-9000

  Reply
 • Men ljusen har hon väl inga rätt å tända?!?! Ring å bevom ersättning!

  Reply
 • håller med, ring och be om pengar för ljusen även om det kanske inte blir så mycket. Men man går ju inte bara och tänder ljus hos en människa man inte känner, få får mäklaren ta med egna ljus om hon vill ha det.. haha 🙂

  Reply
 • Ta med en besiktningsman från ert försäkringsbolag 🙂 Det kostar lite men är värt det 🙂

  Reply
 • Smart!

  Reply
 • Jag tycker man ska säga till mäklaren att den prrsonen ska vara helt ärlig, sedan är det ju alltid bra med kontakter, om man känner någon som vet något om huset/lägenheten 😀

  Reply
 • Men Gud

  Reply
 • Vi hade en besiktningsman till hjälp +att man får gå på känsla….området o lägenhetens själ (flummigt jag vet). Vi kände båda när vi steg över tröskeln..vår lägenhet..sen fick vi hjälp av yrkesfolk med saker vi inte förstod oss på o sen tänkte vi 1ggr 2ggr…….sen bestämde vi oss 🙂

  Reply
 • Fast i beskrivningen ska det inte framstå vilka fel lägenheten har, utan det står i besiktningspapprena och mäklaren måste säga det muntligt till intressenterna.
  Är det något fel som upptäcks när man köpt en lägenhet som dem undanhållit så går allt på försäkring, kallas doldafel och jag tror de gäller i 10 år efter köpet.

  Reply
 • Upptäckte du problemen med lägenheten nu ??? och enligt Marcello så hade han ju glömt att det var visning…..

  Reply
 • Hur lyckades du få det till att han glömt? Han hade glömt att det var sommartid vilket gjorde att han trodde att han hade en extra timme på sig innan mäklaren skulle komma… läs texten vettja. 😉

  Reply
 • Var hyffsat pris för bostaden i alla fall.

  Reply
 • Du får ringa dem och säga att du vill ha ersättning för dina gucci-ljus.

  Och när det kommer till lägenhetsköp så ska man nog alltid vara negativt inställd då mäklarna är ganska fräcka (retuscherar bilder t.ex). När vi har köpt lägenheter så har vi börjat med att kolla noga på dem (på så sätt märker man ju om det luktar mögel, ser fuktskadat ut eller om det finns några småfel som går att pruta på). Sen så har företaget som äger huset (HSB i vårt fall) gjort en gratis besiktning innan vi skrivit kontrakt. Men vissa fel som finns när man flyttar in hjälper faktiskt fastighetsägaren till att betala (t.ex ohyra).

  Reply
 • Aha okej! Tack för infon! 😀

  Reply
 • Det känns lite knepigt att någon annan bara kommer och tar över, typ

  Reply
 • Gud vilken tur att ni ska flytta nu då! Om det har varit så bedrövligt att bo där tänker jag 🙂

  Reply
 • Annika. Du vill att folk ska ta reda på fakta innan de säger ngt. Det borde du med. Det är SÄLJAREN som ska upplysa om detta. De som äger lägenheten. Hur ska mäklaren veta? Säljaren har en upplysningsplikt! Och köparen en undersökningsplikt. Läs om detta så kommer det underlätta när ni ska köpa! Tycker också du skall förklara detta i ett inlägg och inte smutskasta mäklare. Du vet själv hur det känns.

  Reply
 • När vi köpte vår bostadsrätt pratade vi med mäklaren som var ärlig och sen tog vi dit en besiktningsman. Men som någon skrev man måste gå lite på känsla också. Vi kollade upp bostadsrättsföreningens ekonomi,stadgarna så vi visste vad vi fick stå för själva det avgjorde också lite 🙂 Men är jätte svårt. Det viktigaste tycker jag är också om man vill äga lägenheten eller om man vill ingå i en bostadsrättsförening.

  Reply
 • Jag kör alltid på privat besiktning, nu varierar såklart priserna, men oavsett känns det absolut tryggast. Sen tycker jag att mäklaren verkar väldigt klumpig, jag hade aldrig tolererat att någon stampade in och började greja i mitt hem. Lycka till med försäljningen i vilket fall som helst !

  Reply
 • Tycker det är dåligt att du yttrar dig så mycket om saker du inte vet och det är lite synd för du klankar gärna ner på folk men så fort någon klankar ner på att du är dålig eller på dig så börjar du lipa direkt och ska tjafsa tillbaka och skapa bråk. Lägg ner bättre än så kan du.

  Reply
 • STOG

  Reply
 • pessimist Mia.

  Reply
 • Hej Annica
  Allt en säljare informerar mäklaren om är hen skyldig att informera köpare om (om det kan vara av betydelse för köpet) dock behöver man inte ha med det i marknadsföringen som publiceras. Köparen har alltid undersökningsplikt och det är viktigt att mäklaren påpekar även detta för kunder. Som säljare kan man skydda sig från såkallade “dolda fel” genom att fylla i en frågelista med all information om fel/brister man känner till som ägare. Detta skall visas upp för potentiella köpare. Jag brukar lägga fram den listan på visning 🙂
  Hoppas det gav lite klarhet!
  Hade gott /mäklare som följer bloggen 😉

  Reply