Det förekommer cookies på annicaenglund.se. Genom att fortsätta läsa på annicaenglund.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:22 | January 6, 2013

Hur elefantturer egentligen går till

Jag fick några kommentarer om att man inte skulle åka på en elefanttur eftersom dom behandlar elefanterna så dåligt. Jag kan helt ärligt säga att jag ofta blundar för verkligheten. Det är många som gör det, varför tror ni annars att världen ser ut som den gör?! Jag ville testa på elefanttrecking och åkte iväg. När vi kom fram stod det elefanter på kö för att vi skulle få hoppa på dom och sen gå 30min i djungeln. Det var roligt och lite häftig känsla att sitta på ett så gigantiskt djur och under tiden vi gick så var “ledarna” så snälla mot djuren.

När vi åkt klart så frågade jag vart elefantungarna var och en thailändare pekade bortåt en liten stuga så jag och Marcelo gick dit. När vi kom fram stod två ungar och sträckte sig efter varandra, dom nådde knappt varandra pga att dom var fastkedjade i ena benet med en kedja som var typ en halvmeter lång. När ena försökte att sträcka sig efter den andra elefantens avföring, varför vet jag inte, så kom en kvinna och drog tag i ena örat på den medan en man kom och slog den i magen med en stor pinne med en järnkrok på. Sen släppte mannen lös ungen och drog den i örat till avföringen för att se vad elefanten gjorde. Den skulle precis peta med snabeln där och då slog han till den med pinnen på snabeln så den blev rädd. Jag fick panik och visste inte om jag skulle springa fram och skrika åt honom att sluta eller om jag bara skulle blunda för det. Paniken bara steg mig åt huvudet så tårarna bara sprutade och jag ville därifrån. När vi precis vände oss om så satt en man på en vuxen elefants huvud och slog den i huvudet så många gånger med sin jävla fittpinne med krok på. Han ställde sig verkligen upp och smällde typ allt han hade rakt i pannan på den för att den gjorde något fel. Sen vände han pinnen och satt kroken i örat på den och drog för att den skulle vända om… Jag grät ännu mer och jag tror personalen såg att vi blev arga och var panikslagna så dom sa åt oss att hoppa in i en bil för att sedan köra mig och Marcelo därifrån. Resten av turisterna som vi åkte med stannade på apshow… Vi klarade inte av det stället och Marcelo var så arg efteråt i bilen medan jag bara satt och grät efter upplevelsen.

Jag kan inte annat än att säga att ni hade rätt. Det är så jävligt som ni sa om inte värre och jag råder ingen till att göra detta. Jag tyckte också att det lät spännande att åka på en elefant i djungeln i en halvtimma. Men fan vad det inte är värt det! Djuren blir så plågade och misshandlade av människorna att det är skrämmande. Är detta ens lagligt? Vart går gränsen för thailändska polisen? Kan någon bara rycka in och hjälpa de stackars djuren? Vad kan man göra…? Fungerar det på samma sätt på cirkus i Sverige?

Jag tänker inte lägga upp bilderna från dagens upplevelse för det är bland det värsta jag sett!

TESTA ALDRIG NÅGONSIN PÅ DETTA OCH REKOMMENDERA INTE ANDRA ATT GÖRA DET TROTS ATT NI TYCKTE DET VAR EN ROLIG UPPLEVELSE! FAN BLUNDA INTE FÖR VERKLIGHETEN! 🙁

20130106-182039.jpg

54 kommentarer54 kommentarer om “Hur elefantturer egentligen går till”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Gud vad hemskt!
  Jag började nästan gråta av det du skrev, starkars elefanter! 🙁

  Reply
 • Usch så hemskt hur kan man bara göra så mot dom stackars elefanterna och deras små ungar det är för mig helt ofattbart. Så jag förstår om du började gråta när du såg det har själv ridit elefant då jag var i Tahiland men visste då inte hur dom blev behandlade men åker jag nån gång tillbaka till Tahiland så kommer jag inte rida elefant i gen efter att ha läst det här 🙁 ha det fortsatt bra på er semester kram till er båda

  Reply
 • Ibland måste man uppleva en händelse själv för att förstå hur det ligger till. Och nu fick du göra det 🙁 .

  Reply
 • Annica! Nu, om någon gång, se till att använda ditt kändisskap och gör nåt avgörande!

  Reply
 • Jag kan bara hålla med!!

  Reply
 • Stakars elefanter jag ville rida en elefant men inte längre

  Reply
 • Fy fan va hemskt!

  Reply
 • Fy, jag får tårar i ögonen! Så hemskt hur vissa människor gör mot djur!!

  Reply
 • Det låter hemskt, men att djuren måste dresseras och tuktas för de ska gå att rida på fattar man väl. (Vilda) djur är inga disneyfigurer.

  Reply
 • Nej, det fattar väl alla…men till vilket pris!!!!!

  Reply
 • Nej men man kan fostra djur med kärlek istället för med misshandel. Hur tror du ett djur blir i psyket som blir konstant misshandlat? Usch, stackars lille elefant. Tyvärr ser man inte på djur som vi gör i Sverige i många andra länder och då blir det så här. Måste säga att jag personligen känner mig mer och mer tveksam att resa till Thailand. Har alltid tvekat pga att det är en diktatur men ju mer man läser desto mindre lust har jag att åka dit. Annica, jag hade själv inte klarat av att se den misshandeln utan hade mått jättedåligt av det och gråtit floder. Jag har så svårt att se djur lida oavsett om de är tama eller vilda.

  Reply
 • Absolut måste djuren dresseras! Det annica skrev var hemskt och gjorde mig upprörd! Det kommer ALLTID vara ett problem så länge det finns turister där.
  Jag har själv upplevt och sett det. Det har blivit värre med åren när fler turister kommer.
  när jag var liten kunde jag se elefanterna springa fritt, få bada i floden osv. Som de bör och alltid har gjort! Ägarna ser det som ett sätt att bara tjäna in massa pengar. De kommer från små byar som är fattiga. Det har varit ett stort problem på djurparker att de drogar och slår djuren.
  Men det är också för att folk betalar för det.
  Om djuren inte lyder så slår de dem. HEMSKT! Jag har sett kärlek från ägarna men också hemskheter.
  Det finns där men pengar och överlevnad är och kommer att betyda mer när de vet vad de kan få. 🙁 Thailand är ett fint land.. Billigt och vackert. Men folk blir giriga och så komemr det att vara.

  Reply
 • Urs 🙁

  Reply
 • I bland är det bra att lysna på vad som skrivs på bloggen det måste gå att göra något fruktansvärt hemskt så kan man inte behandla djur lika stor rätt att må bra som vi har.kan ni inte använda eran kändisskap och göra något åt detta.

  Reply
 • Gå till polis/tidning/tv eller någonting om ni har bilder/film! Usch vad hemskt! Kommer aldrig heller rida elefant någongång!

  Reply
 • Nej, nu blev jag jätteledsen! :'( det gör så ont i mig att det pågår så hemska saker som man inte ser, som man blundar för. Och jag skulle faktiskt inte orka se heller om jag ska vara ärlig. Jag ger pengar till Unicef varje månad (autogiro) och jag vill nästan helst inte läsa vad pengarna går till, jag orkar inte med att folk har det så hemskt. Tänk om man kunde hjälpa alla människor & djur som behandlas orättvist!

  Reply
 • Anders: precis vilda djur är inga disney figurer och ska därför inte användas till turist atraktioner utan få leva fritt.

  Reply
 • 110% på att det går till på samma sätt på cirkus hör i Sverige och i alla andra länder. Har aldrig gått på cirkus på grund av det. Hatar verkligen cirkusar, det är vidrigt när man vet vad som pågår bakom kulisserna. Samma sak i Thailand, skulle aldrig någonsin rida elefant eller något, just elefanter blir väldigt illa behandlade där borta.

  Reply
 • herregud jag kommenterade din instagram innan. Nu när jag läste den här texten blev mina ögen helt vattenfyllda av tårar. Jag ångrar att jag red elefant ,men det va en kul upplevelse då. Kommer aldrig rida elefant någon gång mer. Jag är så j*vla arg. :'( >..<

  Reply
 • ho*ungar dom är som gör sånt mot djuren! förlåt för jag svär men blir så jävla piss!

  Reply
 • Elefanten är ett stort favoritdjur för mig. Det blev så efter jag va i Thailand för 5 år sen. Ska tillbaka i december. Yes!! Längtar!
  Hade gärna gjort om elefantresan nu när de betyder så mycket för mig!

  När jag läser det du har skrivit så vet jag inte..
  Har sett hur folk behandlar vilt ute i naturen i olika Tv program och det är verkligen jättehemskt. Gråter för det!

  Kanske inte borde göra elegantresan trots allt? Eller vad tycker du?

  Reply
 • NEEEEEJ! Aldrig någonsin! Försök åk dit och släpp lös dom istället!

  Reply
 • Gjorde du det?

  Reply
 • Marielle, om du är intresserad av elefanter och kanske vill hjälpa till så finns Blueberry Volontär tex,volontärsresorna ligger på mellan 1-12 veckor, du bor hos en värdfamilj och spenderar dagarna i jungeln med elefanter som blivit räddade från hemska förhållanden,kanske något för dig om du gillar elefanter och Thailand? sök bara på BLUEBERRY VOLONTÄR så får du veta mer! 🙂

  Reply
 • Är i Thailand varje vinter första året åkte vi på ap showen det var det värsta jag upplevt i mitt liv. Djurplågeri på högsta nivå och man ska inte gynna sånt

  Reply
 • vore bra om du kunde uppmärksamma det här på något sätt. kanske har du möjligheten. vi andra får hjälpa så gott vi kan. det viktigaste är att vi inte glömmer det här. många djur och barn lider för vuxna människors skull varenda sekund ute i världen. kram hoppas det går att göra ngt 🙁

  Reply
 • Gud så bra av dig Annica att du skrev detta inlägg! Även om det kanske inte gör att alla slutar rida elefanter i Thailand så kanske det iaf bidrar till att några inser hur dom utnyttjar djuren för att tjäna pengar på oss turister som sitter där blåögda och kollar på denna sk underhållning. Var ett program på tv för ett par år sedan om apshowerna i Thailand och fy fan säger jag bara… Jag har numera lovat mig själv att aldrig besöka en cirkus, djurpark igen eller något annat som på något sätt utnyttjar djur för människors underhållning. Hoppas ni får en fortsatt underbar semester iaf. Kram på dig!

  Reply
 • Jag förstår om detta var en tråkig upplevelse för er. Men. Vissa saker bör kanske ses i ett större perspektiv också. Exempelvis den pinne med pigg som används att ‘slå’ elefanterna kan ju jämföras med de ridspön vi använder för att driva på våra hästar. Elefanter har extreeeemt hård och tjock hud, och känner inte alls så mycket som det för oss ser ut (självklart beror ju detta på hur hårt dom slår och hur långt in piggen tränger). Men återigen, det är stora djur som liksom alla djur vi använder till dylika ting i Sverige så måste de kunna hållas på ett ställe, och de måste kunna tränas in för att kunna användas inom turismen. Thailand är ju trots den lyx vi västerlänningar gillar att vältra oss i fortfarande ett väääldigt fattigt land, där turism står för en enorm del av inkomsterna. Och sådana saker som just elefanter, som inte finns ‘hemma’ är en stor del av detta. Jag har själv aldrig varit i de södra delarna av Thailand där turismen är mer exploaterad, och jag kan tänka mig att det där på många ställen blivit just bara en inkomstkälla det här med elefanterna. Däremot i norra Thailand och Laos där jag varit är kulturen en annan, och det finns fina ställen att njuta av dessa stora fina djur. Där familjer (eller ja, bara pojkarna såklart) i generationer levt som elefantförare, och verkligen lever med sina elefanter. Att de numera kan göra detta och dessutom tjäna pengar på det är en otrolig möjlighet i en fattig del av världen.
  Vi i väst har kommit så otroligt långt, att sådana saker som djur som blir illa behandlade är en viktig fråga. Men i ett land där stora delar av befolkningen saknar utbildning och fortfarande har svårt att få mat på bordet blir detta lätt en icke-fråga. Att jobba för att utbilda och utveckla denna delen av världen kommer så småningom göra vanvård av djur till en fråga även där. Men just i den delen av världen där ni just nu befinner er kanske vanvården av människorna måste komma först innan vi kan få en verklig förändring.
  Så som sagt, om ni nångång vill uppleva elefanter i ett bra sammanhang, våga lämna de mest turistiga delarna och bege er norrut, för när det är bra är det en helt fantastisk upplevelse att skumpa runt på en elefantrygg i några timmar. Både Chiang Rai i Thailand och Luang Prabang i Laos kan varmt rekommenderas!

  Reply
 • Emelie,du har alldeles rätt!Elefanten är ju Thailands Nationaldjur och som du säger så finns det människor som behandlar dom med respekt,i norra Thailand finns tex Karenfolket som levt tillsammans med elefanterna i hundratals år.Så vill man uppleva elefanter och mer det riktiga Thailand så rekommenderar jag precis som du norra delarna av Thailand!:)

  Reply
 • Jag förstår dig, det var en klick som skrev att ni inte skulle åka på den Turen, men eftersom det var de som jämt gnäller om allt, vill man inte tro på det .. skulle gjort likadant, testat om det verkligen var såå hemskt .. å nu vet ni, NU kan ni reagera, få det känt med era Bilder, det finns ett Räddningscenter har jag sett på TV, försök att ta kontakt med dom NÄR NI KOMMER HEM, för det kanske inte är så klokt att reagera stort när ni är kvar i Thailand, om du förstår vad jag menar .. Urschi säger jag, tänk att det finns sånt folk som kan göra så med Djur .. kramizzar .. !!

  Reply
 • Med andra ord menar du att dom som sett det med egna ögon ljuger när dom skriver om elefanterna? Hur skall vi då veta att det är sant p g a att det skrivs i en blogg. Din kommentar är väldigt dum, eftersom du nervärderar alla som inte bara skriver gullegull.

  Reply
 • Ja, det menar jag, för det är ett jädrans gnäll från en del som BARA ser fel i allt som Annica o Marcelo ska göra .. gnäll gnäll gnäll, därför litar jag mer på nån som ser det på riktigt, typ o kan relatera till det .. som nu när de var där o fick uppleva misären, då tror jag på det .. sådäså ..!

  Reply
 • När det gäller Bittis så spelar det ingen roll vad man skriver, hon har alltid motsatt uppfattning,hon är som en obstinat snorunge trots sin ålder,samtidigt så har hon glimten i ögat, och jag tror inte hon tar allt så allvarligt, och många ggr så tror jag hon skriver saker bara för att retas med bla mig ;)så därför kan i allafall jag inte bli arg el irriterad på just henne, det finns värre nötter här bland kommentererna! 😉

  Reply
 • Nä Lussan jag är en obotlig optimist, tänker positivt i de flesta lägen, vill inte vara anklagande, det är min Natur liksom, sen har det blitt så att jag läser inte alla kommentarer.. för DÅ blir jag ilsker o det har jag ingen lust till, som sagt .. bättre o Roa än o Oroa 😛

  Reply
 • Håller med dig. men den där Bittis – har hon alla besticken hemma eller är hon bara allmänt ointelligent?

  Reply
 • Lägg ner att vara otrevliga med varandra annars får jag se till att blocka era ipadresser!

 • Jag vet inte hur du läser en text, men jag va inte negativ el otrevlig i min,tvärtom så försvarade jag ju Bittis där lite!

 • >3

 • Kära Lussan, du behöver absolut inte försvara mig eller vad du kallar det för, jag är så trygg i mig själv så jag tar dina o andras kommentarer om mig med en nypa salt, jag flinar lite bara .. ha det så gott för jag mår toppen 😛 Å Hjärtat var till Annica .. 😉

 • Hahaha…..jaa inte trodde jag den va till mig Käre Bittis ;)visst det tror jag visst att du kan, men jag vill endå förklara att jag inte är ute efter någon personligen,herregud man kan inte döma någon på några skrivna rader i en blogg!Nej, jag reagerar mest på sånt som engagerar mig såklart,som nu tex djurplågeri och då spelar det ingen roll för mig vem du är,kommenterar du dumt får du en dum kommentar tillbaks,tyvärr så funkar jag så ! 😉

 • fy vad hemsk.. såg att både du och Marcelo la ut bild på instagram och det var verkligen inga fina bilder, djur ska verkligen inte behöva behandlas så, fruktansvärt sorgligt ! 🙁
  men din blogg är sjukt bra, läser den minst en gång om dagen 🙂

  Reply
 • Mycket bra att du skrev om er upplevelse ang elefanterna. Det är så fruktansvärt hur människor kan bete sig. Vilda elefanter är mer sociala än människor. De lämnar aldrig en gammal sjuk elefant i flocken och de tar hand om de yngsta. Återigen har människan visat sitt onda jag. Förstår att det var chockartat för er. Kram

  Reply
 • Jag var i Indien för ett dag sen och då så när man kom till ett ställe så kunde man betala för att rida på en elefant så då gjorde vi de men fy vad dom behandlade elefanten hemskt den gick på en parkerings plats och blödde från ett sår i örat och var såå nära på att bli på körd av en bil så den var tvungen att springa baklänges!

  Reply
 • Bittis, du skrev “Jag förstår dig, det var en klick som skrev att ni inte skulle åka på den Turen, men eftersom det var de som jämt gnäller om allt, vill man inte tro på det ..”
  Kanske de som “gnäller” är de som är pålästa och därför har all anledning till att “gnälla”. Men det är väldigt lätt att slå saker ifrån sig om man bara gör det som känns bra för en själv, trots att det finns en otäck baksida av det eller att andra får lida för det.

  Reply
 • Annie : Jag tror det är naturlig reaktion att man stänger av “lyssnandet” av någons gnäll o tjat o moralisering osv. Jag tror man når sällan fram till någon genom gnäll även ifall man kan ha rätt eller fel i sina åsikter tyvärr

  Reply
 • Preciiiiiis 😛

  Reply
 • blev så jäkla förbannad när jag läste denna texten, fyfan.. nog för jag bara är 14 år men hade jag vart där hade fan gått fram och sparkat dom äckliga gubbarna mellan bena mitt på kulorna flera gånger och smällt till kärringarna riktigt jävla hårt.
  Jag är så emot djurplågeri så jag vet inte vad jag ska göra, så jäkla orättvis världen är. fan vad jag blir lack…

  Reply
 • Hej, Annica! Jag har följt din blogg nu ett tag, och jag tycker om dig mer och mer för varje inlägg jag läser. Och detta värmde verkligen mitt hjärta något enormt! TACK ifrån djupet av mitt hjärta, för att du verkligen gör något fantastiskt av din offentlighet, och för att du tillägnar de försvarslösa djuren detta inlägg, och verkligen visar att allt inte bara är frid och fröjd ens på vad som verkar vara den vackraste av platser, vid en första anblick. Och jag ber dig verkligen, SNÄLLA FINA DU, gå till närmsta polisstation och visa bilderna du tagit, och berätta för andra turister om det fruktansvärda ni fått se. Finns det någon lokal djurrättsorganisation där ni bor? Gå dit i så fall! Jag vet att det är lätt att tänka att; “Jag kan ändå inget göra. Jag är ju bara en person i denna enorma värld. Det kommer säkert någon annan som tar tag i saken, och som faktiskt kan göra något.” Men du kan verkligen göra någonting! Allting börjar hos en enda person, och både du och Marcelo har chansen att vara den nu! INGEN ska bli behandlad så, och ni är ju på plats och kan verkligen göra något åt djurmisshandeln, som kommer att pågå tills någon en dag slutligen tar modet till sig och står upp för de som inte kan stå upp för sig själva!

  Reply
 • Håller med!! Snälla försök!!

  Reply
 • borde förbjudas

  Reply
 • Vi är i thailand nu och red på elefanter för ett par dagar sedan. Jag ångrar det djupt. Jag vet inte om det gick till på samma sätt här men antagligen.. Första och sista gången. Finns det något sätt man kan förhindra stoppa detta?

  Reply
 • http://www.blueberrysprak.nu/aeventyr/thailand/elefanter_pris.asp

  Reply
 • Hej Annica! Jag var iallafall en utav dem som beskrev hur det går till när man gör en elefant “tam”! Det pågår så mycket vidrigt i vår värld och ibland känns det helt hopplöst! Men jag försöker ändå göra det lilla jag gör och sprida informationen jag vet och själv undvika dessa situationer..många bäckar små..viktigt att folk får veta..och ALDRIG blunda!! Se på pälsindustrin..ett ex. Mycket päls kommer från Kina..och jag har sett så många “under cover” filmer där de visar hur de sliter av pälsen på diverse levande djur..sen slänger dem på hög fortfarande levande och försöker kravla därifrån! Kan säga såhär att den människan som väljer att bära päls efter att ha sett dessa videor är inte normal i huvudet! DÄRFÖR väljer jag bort päls helt!! Hade man behandlat djuren schysst både innan och efter slakt så hade det inte varit samma sak..päls har vi haft i alla tider men detta måste sluta..och det man kan göra själv är ju att välja bort det och sen informera andra!
  Sen det här med elefanter på cirkus..man får inte ta in fler elefanter i Sverige nu (till cirkus) finns bara en och den äger cirkus scott, sen när den är borta är det helt slut..

  Hoppas du använder din offentliga person till att göra något nyttigt med din upplevelse..
  Med vänlig hälsning, Anette

  Reply
 • Usch så hemskt! Djurplågeri är då det värsta som finns!
  I somras så var de cirkus här jag bor. Och efter en utekväll fick vi för oss att vi skulle kika på djuren i tälten. Jag vet inte om djuren blir plågade medans de blir dresserade, men under nätterna så är elefanterna även här i Sverige, fastkedjade i ena benet i en superkort kedja. De kan inte nå varandra och de är så sorgligt. Får de någonsin gå fria, kan man ju undra.. Man tror de har det super, men så är nog icke fallet. Tyvärr

  Reply