Vilket solskydd ska man använda?

IMG_2358
IMG_2361

Tänk på skyddet! Sommaren närmar sig med stormsteg och jag får smaka på den lite tidigare än många andra vilket känns underbart! Men jag tänkte ta upp en otroligt viktig sak som tyvärr många inte alls tar på allvar, nämligen skyddet. När vi åker utomlands känns det som en självklarhet att ta med solskyddet men här i Sverige är UV- strålarna också skadliga. UVB är det som gör att vi bränner oss och får färg, jag brukar tänka B som burn eller brun. Dom triggar igång melaninet i vår hud och melaninet fungerar som små paraplyn. När dom exponeras för sol vill dom fälla ut sig och skydda huden från att brännas men dom är inte så snabba, det tar ganska lång tid innan dom fällts ut och det är därför det tar ett tag att bli brun. Och ger man inte den här proceduren skydd under tiden ja det är då vi bränner oss och kan skada huden. Och när vi bränner oss det är då också vi kommer att flagna. UVA-strålarna, A som i ageing, är dom som åldrar huden snabbare och det vill vi ju inte. Därför är det viktigt att när man väljer ett solskydd att det är för både UVA och UVB.

Så hur ska vi skydda huden bäst? Man underskattar solens strålar otroligt mycket, vissa vill köra på längre SPF för att de tror att de blir brun snabbare, vissa brassar på med olja men det som händer är att du skadar huden så mycket mer. Du kokar huden när du solar i olja och förstå hur skadligt det faktiskt är. När du steker i olja och det sprätter på armen kan du få en brännblåsa, samma sak händer här fast inte i samma höga temperatur. Börja alltid med högt solskydd, minst 30 och smörj på det 40-60 minuter innan du går ut i solen. Perfekt att göra det innan frukosten om du är på semester. 😉

Vad betyder de SPF20, SPF30, SPF50mm? Vi alla bränner oss olika snabbt i solen. Jag själv kan bränna mig efter bara någon timma eftersom jag är ganska känslig. Vissa klarar av att vara längre i solen utan att bränna sig och allt är genetiskt. Dessa solskydd 15, 20, 30 mm betyder att vi kan vista oss längre i solen utan att bränna oss. Alltså om jag bränner mig i solen efter en timma så kan jag klara mig från att bränna huden och vistas i solen tre gånger längre om jag har SPF30. Man tar alltså tiden man bränner sig på gånger 3. Om man bränner sig efter två timmar i solen utan skydd så kan man vara i solen sex gånger längre med SPF30, 2×3=6h. Det betyder också att du måste smörja in huden flera gånger om dagen med solskydd, speciellt också om du badar för då försvinner mycket av skyddet.

Farligaste tiden! Mellan 11-15 är det som mest farligt att vara i solen för då är den som starkast. Vill du vistas i solen ja tänk då på skyddet annars kan du passa på att äta lunch under parasollet eller ta en siesta innan du fortsätter att sola på eftermiddagen. Man blir brun även fast man är under parasollet eftersom UVstrålarna tränger sig igenom med ca 50%.

Grunda med solarium? Nej detta hjälper inte, detta är en riktigt dum myt och jag skulle aldrig rekommendera någon att lägga sig i ett solarium. Det är nämligen här du löper större risk att få hudcancer. Jag vet att man vill bli brun på resan, jag vill också vara det men man måste intala sig själv att ”är det värt att bli jättebrun för en sommar men skada kroppen för framtiden, än att bli något mindre brun men vara säker på att kroppen mår bra?” Svarar du ja på denna fråga så ber jag dig googla hudcancer. Annars hoppas jag att ni förstår hur viktigt det är att skydda sig, vi ska leva med våra kroppar i så många år så se till att behålla den i så bra skick du bara kan! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.