Vad är naturligt?

I gårkväll låg jag och tänkte ganska länge på den sak, det här med vad som är naturligt och inte. Det är ju ändå ofta som man kan höra ”naturligt är alltid bäst”. Men vad är då naturligt? Vart går gränsen för det onaturliga? 

Jag själv har fått kommentarer i stil med ”du var som finast när du var naturlig”. När blev jag onaturlig? Var det efter en operation? Efter fillers? När jag började med makeup? När jag började färga håret? Var det när jag började tänka mer på vad jag stoppade i mig och tränade hårdare? För dom sakerna ändrar ju också utseendet, titta bara på de som tävlar bikinifitness. Är dom naturliga eller onaturliga?

Varför säger man att vissa ser onaturliga ut för att dom har stora läppar eller stor rumpa? Det finns jättemånga som har stora läppar och rumpor medfött. Är man fortfarande naturlig efter att man haft tandställning och blir man då onaturlig när man bleker dom? Båda sakerna ändrar ju ändå utseende på tänderna… Hmm, jag tycker att det är rätt konstigt att säga så. ”Naturligt är alltid bäst”…

Jag skulle vilja höra vad ni tycker om detta, för jag själv tycker ändå att det är ett skevt utryck trots att jag använt det själv. Vi alla har ju olika syn och tankesätt på vad som är naturligt. Så vad säger ni? Hur tänker ni kring detta?

Hoppas att jag inte startade värsta brainstormen för er såhär en fredag. God kväll! ❤️

33 reaktioner på “Vad är naturligt?”

 • anonym skriver:

  nu är du före din tid :)….jag vill inte ha söndag idag haha

 • Belle skriver:

  Det här är ett ämne som triggar så jäkla många personer. Jag har många killkompisar som snackar skit, kommer ner på tjejer som är ”oäkta” och dom säger sig gilla naturliga tjejer. Och när jag nämner jag färgar mitt hår, gör mina naglar, hårförlägning, fransförlägning, brun utan solar mig, sminkar mig, rakar benen. You naaame it jag gör det mesta. Så brukar jag få till svar ”jamen du ser naturlig ut”

  Med andra ord om jag skulle sitta bredvid en tjej med silikon och urringning, utan smink etc, det enda hon hade gjort är bröst så hade jag i deras ögon ändå vart den naturliga utav oss två

  Gör man tydligen saker som syns och är ”poff in your eyes” samt går ut offentligt med vad man gjort så är man mer provocerande än personer som gör allt detta i det tysta. Ingen är naturlig idag, de finns inte en jäkel som inte äger en enda skönhetsprodukt (Kommer snart någon i kommentarsfältet som går orakad, skrubbar kroppen med sand och använder lera som deo just to prove a point) Men dubbelmoralen är hög idag och synen på naturligt och onaturligt är så otroligt skevt i ett samhälle som hyllar den naturliga kroppen, men ändå lägger pengar på att se naturlig ut som möjligt ( som jag med mina naturligt långa bambi fransar <3 )

  Aja nu blev det ett svammel inlägg, men kan folk inte bara ge fan i att säga åt en person vad dom ska göra eller lägga sig i vad folk gör med sina kroppar så kan alla leva längre och lyckligare i slutändan 🙂

 • Sara skriver:

  Idag är det fredag skulle jag tro 😉

 • Anonym skriver:

  Jag tycker det ser onarturligt när folk har förstorat brösten för mycket!
  Det här inlägget kanske skulle komma upp på söndag!

 • Anonym skriver:

  Jag tycker man ska se ut som man är född, varför måste man kosta på en massa pengar för att göra om sig,
  man är ju samma människa!

  • annicaenglund skriver:

   Fast man är ju samma människa även om man tränar och äter på ett speciellt sätt. Och det är ju också på ett sätt att göra om sig.

 • Ulrica skriver:

  Jag tror att den allmänna uppfattningen om naturlighet är att man inte ska ha gjort några ingrepp vad gäller sin kropp och sitt ansikte. Att men helt enkelt ser ut som man gör. Tycker oxå att det är knepigt. Många färgar, bleker, slingar och fixar med sitt hår, då är ju inte heller det naturligt. Eller har ögonfransförlängning. Personligen har jag inget emot botox, fillers eller skönhetsoperationer. Det är upp till var och en att bestämma själv. Ser inget fel med att hjälpa naturen lite på traven om man nu vill så. För mig personligen blir det onaturligt när propotionerna inte stämmer. T.ex jättestora bröst på en i övrigt liten tjej ( man kan ju vara född sådan, men är kanske ovanligt). Eller när läpparna antar ”slang-formen”. Alltså när det verkligen gått till överdrift. Det är väl det enda. Men jag skulle aldrig döma någon.

 • Josefin skriver:

  Jag har själv gjort en näsoperation som jag är såå himla glad för. Jag är ” naturlig ” på andra sätt. Jag använder knappt smink, färgar inte håret eller fyllt läpparna eller liknande. Jag är så glad att jag gjorde min operation och skulle aldrig döma någon annan som vill göra en själv. Däremot så tycker jag det är snyggast att se naturlig ut
  . När man tydligt ser att en person gjort bröstförstoring eller förstorat läpparna, vilket jag tycker syns på de flesta som gjort det, tycker jag inte det är snyggt.
  Jag är väl inte själv naturlig kanske i andras ögon iom min näsoperation, men om man inte vet om den så skulle man aldrig kunna gissa det. Men ja, naturligt för mig är när det SER naturligt ut, trots att det kanske inte är det 😉 Ha en bra helg!

 • camilla skriver:

  Bra fråga, man skulle kunna tänka att så länge man själv mår bra och känner sig mer bekväm och som ”sitt rätta jag” så blir man också naturlig, även om det kanske t.o.m. innefattar operationer osv. Sedan är det väl en bra tumregel att man håller ordentligt på åldersgränser för fysiska ingrepp på sin kropp som ju kan innebära risker också. Med det tänkesättet så blir det bara upp till en själv och inte andra att avgöra, för hur ska någon annan egentligen kunna säga att man är naturlig eller onaturlig, det är ju subjektivt. Sedan bör det väl vara omgivningens eller en som medmänniskas ansvar att ingripa ifall någon verkar ha fått en skev / osund självbild p.g.a att personen mår dåligt, te.x djup depression, anorexia, osv som kan skada den personen. Vet inte men det var några tankar iaf 🙂

 • Lisa skriver:

  Asså själva ordet naturlig blir för mej någon som inte gjort nått, smink, färga hår mm. Men det är ju inte många idag som isf är helt naturliga,. Jag använder inte det ordet för att beskriva någon.. sen kan man ju vara naturlig till sättet å inte tillgjord.. sen tror jag att våra gränser för hur mycket vi vill ändra på oss själva alternativt att acceptera oss själva mer som vi ser ut är väldigt olika, du har ju gjort väldigt mycket med ditt utseende å kropp som inte jag skulle göra även om jag självklart har osäkerheter å känner att man vill ändra på vissa saker vissa dagar… viktigast är hur man mår i sig själv<3

 • Corina skriver:

  tur att det inte visas massa sötsaker på denna blogg
  from corinas.for.me

 • Corina skriver:

  ha de
  from corinas.for.me

 • Gina skriver:

  Ja naturligt borde ju innebära håriga ben osv Jag är för att helst inte operera sig men och andra sidan är det inte hela världen bara man inte mår dåligt så borde man få välja själv. D tråkiga är att idealen kan bli så att man ska operera sig och många osäkra tjejer mår dåligt tyvärr

 • Karolina skriver:

  Naturligt för mig är när man inte har ansträngt sig för mycket, vilket innebär olika gränser för alla men ja. När det inte syns att man gjort något utstickande eller oproportionellt med sig själv. När man har självförtroendet nog att gå ut utan smink och med ett leende på läpparna även vid dåliga dagar.

  http://karolinamarija.blogg.se

 • Karolina skriver:

  Som någon beskrev tycker jag det är sjukt vackert att man kan acceptera och älska sig själv trots komplex och osäkerhet ibland.
  Jag är inte nöjd med min kropp men jag orkar heller inte bry mig. Jag vet att jag fått det tänkande från samhället och jag tänker inte låta det påverka mig till att jag måste lägga mig under kniven =)
  Men alla gör självklart som de vill =)

  http://karolinamarija.blogg.se

 • Ivy skriver:

  Naturligt för mig är allt som är NATURLIGT PÅ RIKTIGT. Dvs inga operationer eller fillers för det är inget naturligt. Det är kemiska saker framställda i fabriker. Samma sak med smink. Men med smink finns ju iofs naturligt smink att använda som är mkt bättre 😉

  Men också detta att inte förändra sitt ursprungsutseende eller beteende allt för mycket, är för mig naturligt.

  Alla gör dock som man vill. Själv tycker jag människor alltid är vackrast utan fillers och mycket smink. Osminkat är ofta såå vackert och unikt. (Visar ens unika drag som många sminkar bort för att se ut som dagens ideal) 🙁

  Sminka sig ser jag som helt ok såklart. Men finast när det bara är lite lätt och så 🙂

 • Emma skriver:

  Naturligt för mig är när man inte gjort något med sin kropp. Jag är 26 år och med våra liv i dagens samhälle accepterar man att det finns så mycket skönhetshetts så det stör mig inte om man skulle vilja operera brösten, eller fixa läpparna eller till och med tatuera in brynen!
  Jag själv skulle vilja operera mina lår, fixa brynen men har aldrig varit sövd så det där med operationer är inget jag måste men jag vill. Kanske en dag man blivit modig.

  Så med det vill jag säga att man är fin oavsett 🙂 🙂

 • Har själv börjat störa mig mer och mer på dessa uttryck! För mig är ”att vara naturlig” att vara sig själv till 100%! Att våga vara den man vill vara, trots smink, skönhetsoperationer, oavsett kroppsform, livsstil m.m… vem ger egentligen någon rätten att vara domare över vad som är naturligt och onaturligt?

 • Sandra skriver:

  För min är naturlig skönhet personligheten. Den avgör. Det finns dom som e jättefina med löshår, lösnaglar, skönhetsoperationer mm. Men ofta dom som gör dessa saker blir som jag kallar det blinda efter ett tag. Man vänjer sig vid läpparna, håret, fransarna. Och väljer då att lägga till mer o mer. Tills man typ inte ser klok ut . Sen e det lite sorgligt med botox i ansiktet när man e 19-20 år. Ålderstecken e charmigt tycker jag. Viktigaste e att man satsar på o må bra

 • L skriver:

  Personligen tycker jag att naturligt är bäst, i det mesta!

  1) NATURLIG PERSONLIGHET ser bättre ut än konstlad i mina ögon. 2) Delvis NATURLIG / OFIXAD vill jag vara. tex duchar gärna och rakar mig och klipper håret då och då, sminkar mig lite, och klär mig gärna. Luktar gärna gott. -Vill inte vara som en grottmänniska :p . Och så vill jag hålla en viss vikt. Men vill inte gå så långt att jag operera mig. Vill inte ens tänka på sånt. 3) fixat utseende som SER NATURLIGT UT. Skulle jag fixa mig med permanenta saker… operera mig eller måla egna ögonbryn(/tatuera in) tex så hade jag velat att resultatet ska se så naturligt ut som möjligt. Vill inte ha ögonbryn som ser ut som smala streck eller som golfklubbor eller liknande. & jag vill att dom ska passa in i mitt ansikte. Opermanenta saker kan dock få se onaturliga ut ibland. Som smink, hår & kläder. Sånt kan man ju variera

  Sen tycker inte alla lika. Vissa kanske vill ha ett permanent fixat uteende som är menat att se onaturligt ut. Man kanske vill ha horn i pannan, delad tunga, se ut som en utomjording, katt eller levande barbiedocka. Eller ha tatueringar över hela kroppen tex.

 • Karin skriver:

  Om vi pratar naturlig skönhet så anser jag inte att plastikoperationer, lösnaglar, lösfransar och löshår gonna cut it. Men som många överstående skrivit så är det ändå insidan som har störts betydelse, men frågan är hur mycket uppmärksamhet den får om man kostat på sig överstående, I slutändan är det ändå du själv som ska leva med dig själv – och så länge du älskar dig själv och är nöjd med de du åstadkommit så bör inte fokusen ligga i vad andra tycker.

 • L skriver:

  Hej igen! Precis som Karin sa så bör man göra som man själv känner för. Man ska trivas med sig själv. Fråga inte vad andra tycker, försök att inte ens fundera på det. Det bästa man kan göra är nog att bara GÖRA , inte diskutera så mycket och INTE FRÅGA andra, då tror jag folk lämnar en i fred mer också

 • E skriver:

  Vilken grubblare du är! På en extremt svår fråga också, finns det ens något helt naturligt i dagens samhälle? Och alla ser väl naturligt som olika saker?
  Jag skulle säga att du ser naturlig ut, trots att jag vet att du opererat dig och inte skulle se ut alls så egentligen. För mig handlar det nog mer om att det inte ska synas klockrent att man gjort något med sitt utseende. Om man inte ser en före-bild på dig vet man ju inte om att du opererat din näsa till exempel. Likadant med tänder och allt annat Du kan se en person som bleker sina tänder men du tänker inte att personen bleker dem, sen finns det dem med ett leende som bländar dig.
  Så för mig handlar naturligt nog mer om att det ska smälta in i personens helhet än att man inte får ha påverkat sitt utseende alls. Iallafall när det kommer till skönhet.

 • sandra skriver:

  naturligt är när man inte ha ändrat nåt på kroppen eller sminka sig typ svårt o förklara

 • Emma skriver:

  Jag tänker att naturligt är när man är den man är å gör det man själv vill. Oavsett om man gjort operationer eller inte så är naturligt för mig någonting man SJÄLV trivs , vill, å tänker göra. Men om andra har påverkat en till någonting så är det inte naturligt för mig längre.. 🙂

 • Michaela skriver:

  Vilken intressant fråga! Jag är frisör och ett ord jag/vi frisörer använder otroligt ofta är ”nu har du en naturlig fin färg på håret..” tex. Men det är ju inte naturligt till att börja med, eftersom man färgat det. Men iallafall.. det viktigaste tycker jag är i hur man känner sig, känner man sig fin , vare sig det är med fillers, fransförlängning (som jag har),.spraytan, extensions osv så är ju det naturligt för en själv. Svårt att säga var gränsen går, det får alla avgöra själva tycker jag. Sen om jag själv ser någon med världens bröstförstoring, superblont hår och ankläppar så tycker jag inte att det ser så naturligt ut, men trivs människan i det så är jag glad för denne. Tack för bra blogg ❤

 • Att va naturlig utseendemässigt är väl att inte sminka sig så mkt och att vara som man är, inte opererad osv.
  Men folk som säger så, du är finast naturlig tar sig en frihet att berätta hur någon annan ska se ut. Om du vill operera dina tuttar, ha fillers, göra läpparna och sminka dig så ska du göra det. Ingen ska säga nånting om det. Din kropp ditt liv<3<3

 • :) skriver:

  Jag skiter i vad folk tycker och säger. Jag kör mitt race och ser ut som jag vill. Andras åsikter om mitt liv och mitt utseende ger jag blanka fan i. Är folks liv så tråkiga att de måste kommentera mitt så bjuder jag på det. 🙂

 • Daniela skriver:

  Att se naturlig ut är inte så svart på vitt. Som du säger att vissa föds med stora läppar och rumpor, det ser naturligt ut på dem för de har en kropp som passar med det. Är man liten och smal och har stora pattar ser inte det speciellt naturligt ut. En kompis till mig har jätte stora läppar men dem ser fortfarande naturliga ut, det är en viss skillnad på dem och på läppar som är insprutade. Alla får ju bestämma själva hur de ska se ut men när man börjar operera sig och göra filler och sånt så ser man oftast väldigt plastig ut. Sen är det ju upp till var och en att avgöra men jag tycker att det är vackrast att se naturlig ut, utan tvekan!

 • Maria skriver:

  Hmmm. Låt oss inse att de flesta av oss i dag ser ut på ett sätt som för bara 40 år sedan var mycket onaturligt. Jag är nog ganska mycket äldre än dina andra läsare, och har mycket bra koll på vad som gällde när min mamma var ung, Så, på 50-talet ansågs det vara onaturligt att färga håret, använda foundation, använda kontaktlinser och att lägga eyeliner till vardags. Däremot kom man undan med att färga håret om man kunde få det att se väldigt naturligt ut, använda läppstift, puder var OK till vardags även om foundation inte var det. Nagellack i olika rosa färger var OK, men rött fick du bara ha på tårna. På 70 talet när jag växte upp var mascara och eyeliner OK till vardags, men foundation var helt förbjudet. Färga håret fick man bara göra om man använde henna. Allt annat bedömdes som onaturligt och fel. Jag som kämpat med min tråkiga hy i hela mitt liv hade stora problem med det här idealet, jag ville absolut inte få stämpeln som onaturlig i skolan, för i min lilla stad fick man problem då. För tio år sedan ansågs BUS vara ytterst onaturligt, och kunde man ana minsta gulaktig ton rynkade folk på näsan. I dag använder alla BUS. Jag inser givetvis att frågan främst gällde operationer, men själva grundfrågan är ju den samma. Vad som anses OK att göra får någon slags naturlighetstämpel, Vad som anses mindre bra beskrivs som onaturligt. I dag kan du komma undan med att färga håret i mörkrosa och använda lila läppstift, du blir inte kallad onaturlig. Inte för att detta anses vara det naturliga sättet att se ut, utan för att ingen dömer det. Däremot ska du inte ha anknäbb och frysta ögonbryn, det anses onaturligt, därför att folk blir en lite dömande när de ser det. Hela diskussionen är mycket intressant ut ett etnologiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Men låt oss inse att de flesta av oss i dag förändrar vårt utseende, även om det bara gäller en hårfärgning och lite mascara. En kvinna som inte gör något alls med sitt utseende, inte rakar sig under armarna, tar bort oönskad hårväxt i ansiktet, inte klippar och fixar håret osv kommer tvärtom att anses som mycket underlig. Det naturliga idealet vi har i dag skiljer sig milsvitt från 70-talets dagar. Själv är jag mycket glad för det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.